co sądzicie na temat spowiedzi świetej?

Co wiesz na temat swojej religii? Czy podoba Ci się sposób prowadzenia mszy ..co sądzisz o księżach.. co wiesz na temat sekt.. Te i wiele innych tematów na tym dziale.

Postprzez Moonlight » 30 lis 2008, o 22:24

Chodziło mi raczej o to, jak niektórzy podchodzą do sprawy- jednak taka tradycyjna spowiedź pojedynczego wierzącego za pośrednictwem księdza, pokuta wyznaczona przez kogoś, może te parę słów, które ksiądz powie sprawi, że taki wierny nie czuje, jakby nic się nie stało, podczas kiedy do spowiedzi powszechnej można podchodzić w różny sposób, na przykład właśnie taki, "nic się nie stało"...
I tutaj jest przewaga spowiedzi pojedynczego wiernego nad spowiedziÄ… powszechnÄ….
Oczywiście, żal za grzechy i tak dalej- ale nie każdy ma moralność czy sumienie na takim samym, hm, poziomie? Czy może raczej: sumienie każdego człowieka nie obejmuje tego samego.
"Każdej nocy, od godziny czwartej,
teatr magiczny
- tylko dla obłąkanych -
Wejście kosztuje rozum..."
Moonlight
Gosc

Reklama

Re: co sšdzicie na temat spowiedzi œwietej?

Postprzez lucjuk » 30 lis 2008, o 22:31

Moonlight napisał(a):Chodziło mi raczej o to, jak niektórzy podchodzą do sprawy- jednak taka tradycyjna spowiedź pojedynczego wierzącego za pośrednictwem księdza, pokuta wyznaczona przez kogoś, może te parę słów, które ksiądz powie sprawi, że taki wierny nie czuje, jakby nic się nie stało, podczas kiedy do spowiedzi powszechnej można podchodzić w różny sposób, na przykład właśnie taki, "nic się nie stało"...
I tutaj jest przewaga spowiedzi pojedynczego wiernego nad spowiedziÄ… powszechnÄ….
Oczywiście, żal za grzechy i tak dalej- ale nie każdy ma moralność czy sumienie na takim samym, hm, poziomie? Czy może raczej: sumienie każdego człowieka nie obejmuje tego samego.

Przy tych przykładowych 129 morderstwach, to chyba już sumienie każdego zdąży ruszyć wcześniej czy później :)
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez Moonlight » 1 gru 2008, o 00:55

No chyba, że byłby skrajnym socjopatą ; >
teatr magiczny
- tylko dla obłąkanych -
Moonlight
Gosc

Postprzez stalker » 1 gru 2008, o 01:03

Moonlight napisał(a):No chyba, że byłby skrajnym socjopatą ; >

Myslisz,ze socjopata chodzi do spowiedzi?na filmach to sie spotkalem.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez Moonlight » 1 gru 2008, o 01:13

To było stwierdzenie czysto teoretyczne i niekoniecznie dotyczyło spowiedzi.
teatr magiczny
- tylko dla obłąkanych -
Moonlight
Gosc

Re: co sądzicie na temat spowiedzi świetej?

Postprzez KaRItoS » 1 cze 2011, o 20:40

"Którym odpuścicie grzechy, będą im odpuszczone, a którym zatrzymacie, będą im zatrzymane". Spowiedź święta daje człowiekowi możliwość uzyskania odpuszczenia grzechów. W konfesjonale siedzi kapłan, ale grzechy odpuszcza nam Pan Jezus. Ja często chodzę do spowiedzi, dzięki niej jestem spokojna i nie boję się o moje zbawienie. Dzięki temu, że się spowiadam mam lepszy kontakt ze zbawicielem. :)
KaRItoS
Gosc

Postprzez Pumba » 3 cze 2011, o 17:51

Sądzę, że to bzdura mówić o swoich rzeczach obcemu facetowi.
Stanisław Gawłowski - informacje
Blog pozycjonowanie - blog o pozycjonowaniu
Katalog - ciekawy temat
Pumba
Gosc

Postprzez KaRItoS » 4 cze 2011, o 01:24

A ja mam inne zdanie. Ksiądz jest jedynym człowiekiem, do którego mam w pełni zaufanie. Wiem że on w przeciwieństwie do np. najlepszej przyjaciółki nie wyzna moich grzechów nikomu, bo inaczej miałby wielki grzech, z którego mógłby go rozgrzeszyć tylko papież. Co prawda zdarzają się nie liczne wyjątki, ale za to nie możemy obwiniać wszystkich księży. Poza tym księża udzielają nam rozgrzeszenia i pokuty, która jest konieczna do zbawienia. Jestem Chrześcijanką i takie jest moje zdanie. :)
KaRItoS
Gosc

Reklama

Poprzednia strona

Powrót do Religia

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]