co sądzicie na temat spowiedzi świetej?

Co wiesz na temat swojej religii? Czy podoba Ci się sposób prowadzenia mszy ..co sądzisz o księżach.. co wiesz na temat sekt.. Te i wiele innych tematów na tym dziale.

Postprzez Monika » 24 paź 2008, o 16:21

czy jest ona nam potrzebna?jeżeli tak to w jakim celu?czy po spowiedzi czujecie się inaczej?czy nadal popełniacie te same grzechy?
jak często chodzicie do spowiedzi świętej?
Reklama: firmy z branży: hobby i rozrywka dolnośląskie oraz hobby i rozrywka pomorskie w katalogach.
Monika
Pani Moderator ;)

Reklama

Re: co sšdzicie na temat spowiedzi œwietej?

Postprzez stalker » 24 paź 2008, o 16:28

Prosze Cie -bez komentarza.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez Monika » 24 paź 2008, o 16:32

stalker napisał(a):Prosze Cie -bez komentarza.

dlaczego bez komentarza?ja uważam to za dość poważny temat.
Reklama: firmy z branży: hobby i rozrywka dolnośląskie oraz hobby i rozrywka pomorskie w katalogach.
Monika
Pani Moderator ;)

Postprzez lucjuk » 24 paź 2008, o 20:35

Zdecydowanie za rzadko chodzę.
A czy się popełnia te same grzechy - no jasne, chyba tak już ludzie są stworzeni. Pojedyncze można wyeliminować, ale część jest taka, że niestety powraca.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez tobiasty » 24 paź 2008, o 20:56

Nie chodze do spowiedzi, ostatni raz bylem jakies 3 lata temu (wiadomo bierzmowanie itd...) nie wiem jak innym ale mi spowiedz jest nie potrzebna i nie mam zamiaru mowic komus "grzechow" ktore popelnilem ;)
tobiasty
Rekrut

Postprzez Łukasz93lbn » 24 paź 2008, o 22:30

W tym roku mam bierzmowanie wiec chodze co miesiac. A wczesniej staralem sie pojsc sie wyspowiadac przed swietami
Łukasz93lbn
vc Prezes

Postprzez biedroneczka » 25 paź 2008, o 01:04

Haha. U spowiedzi ostatni raz byłam jakieś dwa lata temu przy okazji komunii mojego brata. ;)
I, szczerze mówiąc, po moich nielicznych wizytach przy konfesjonale nie czułam żadnego wspaniałego oczyszczenia albo nadzwyczajnej lekkości ducha, nic z tych rzeczy. Raczej ulgę, że mam to już za sobą i w najbliższym czasie nie będę musiała wymieniać księdzu żenującej listy grzechów (bo, nie oszukujmy się, ale jakie grzech mogą popełniać ludzie w moim wieku? niechodzenie do kościoła, bicie się z bratem, przeklinanie, odpysknięcie do rodziców, zapalenie w ukryciu papierosa? Takie "wyczyny", mniejsze lub większe, każdy z nas ma z pewnością na koncie, są wpisane w życie człowieka.).
Podczas ostatniej spowiedzi ksiądz ze trzy razy się mnie pytał, czy na pewno wszystkie grzechy wymieniłam. Nie wiem, czego się po mnie spodziewał. Nie lubię takich księży, którzy na siłę próbują wszytskich nawracać.

I uważam, że taka spowiedź z przymusu, bo ktoś każe, bo wypada, jest bez sensu i musimy sami czuć potrzebę wewnętrznego oczyszczenia czy coś. Ja na razie nie czuję. Może jeszcze nie dojrzałam, nie wiem. :P
Ale na pewno nie będę się spowiadała dlatego, że jak nie pójdziesz w pierwszy piątek do kościoła i nie uklękniesz przy konfesjonale, to masz śmiertelny grzech.
biedroneczka
Gosc

Postprzez serojad » 1 lis 2008, o 04:51

Tak, człowiek to istota grzeszna. Ja nie chodzę do spowiedzi. Rzadko chodzę też do kościoła na mszę. Moim zdaniem Bóg widzi i wie.
.
serojad
vc Prezes

Postprzez stalker » 1 lis 2008, o 04:55

serojad napisał(a):Moim zdaniem Bóg widzi i wie.

A diabel?
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez Oodiom » 1 lis 2008, o 08:26

Szczerze? Według mnie (i nie tylko) spowiedź jest zbędnym praktykowanym tylko przez chrześcijan rytuałem opowiadania swoich grzechów wysłannikowi Jezusa który tak naprawdę jest tylko człowiekiem.....Jak dla mnie wystarczy szery zal za grzechy i postanowienie poprawy (tak jak robią to np wyznawcy islamu)...Bez zbędnych ceregeli...
Obrazek
Oodiom
Rekrut

Reklama

Następna strona

Powrót do Religia