Co sÄ…dzicie na temat tabletek antykoncepcyjnych?

Kiedy dopadnie Cię ból głowy a Goździkowa nie pomoże to dział dla Ciebie. Na pewno znajdziesz złoty środek dla siebie?nie tylko na ból głowy.

Postprzez pinki » 26 lut 2009, o 21:30

nieprawda, zagrożenie istnieje ale typo w wypadku pigułek dwuskładnikowych i jezeli kobieta ma powyżej 35lat paląca wiecej niż 10 papierosów na dzień. dla notorycznych palaczek istnieją minipigułki będące jednoskładnikowe i nie stwarzające zagrożenia.

A możesz coś więcej na ten temat powiedzieć??
pinki
vc Prezes

Reklama

Re: Co sÄ…dzicie na temat tabletek antykoncepcyjnych?

Postprzez pinki » 27 lut 2009, o 22:51

dorota_czarna napisał(a):ja palę i poinformowałam o tym lekarza przy dobieraniu tabletek, skutków ubocznych póki co nie zauważyłam...

Dorota jakie przepisano Ci tabletki?
pinki
vc Prezes

Postprzez Alicja » 28 lut 2009, o 02:21

A możesz coś więcej na ten temat powiedzieć??

Chodzi o minipigułke czyli tzn jednoskłądnikowa?
Czyli nie zawiera estrogenu którymoże zwiększyć ryzyko przykładowo zakrzepicy czy palenie papierosów w połaczeniu z estrogenem może powodować zwiększenie ryzyka na niektóre nowotwory.

Właściwie przykład cerazette jest jepszy od konwencjonalnej minipigułki bo dodatkowo jeszcze zagęszcza śluz a nie tylko powstrzymuje od owulacji :(

jakie są minusy: że trzeba je brac przez 28 dni, nie ma w przypadku tych środków przerwy gdzie odstawia się pigułki, z tej racji nie występuje krawienie z odstąpienia. Nie kazdy jest wstanie się oswoic z brakiem okresu.
Jest jeszcze jeden minus- trzeba je stosowac regularnie i tutaj zachowa potrzeba sumienności, gdyż jak dla zwykłej dwuskładnikowej pigułki okres awaryjny to 12 h kiedy to można wziąc zapomnianą pigułke i antykoncepcja będzie zatrzymana, tak w wypadku jednoskładnikowych okres ten skraca się do 3 h.
Cena cerazette w zasadzie nie jest najgorsza, al te pigułki należa cenowo do wyższej półki.
Azalia xhyba jest odrobnke tańsza i ma ten sam skład co cerazette jak dobrze pamiętam

także ten środek poleciłabym: osobą palącym, karmiącym oraz wszystkim tym które względów zdrowotnych nie moga przyjmować estrogenu.
Alicja
Gosc

Postprzez pinki » 5 mar 2009, o 22:31

hmmm...
Alicja cóż za skrupulatna odpowiedź :D
A czy jesteÅ› pewna co do tego czasu awaryjnego?
pinki
vc Prezes

Postprzez goska » 8 mar 2009, o 00:16

ja palę i poinformowałam o tym lekarza przy dobieraniu tabletek, skutków ubocznych póki co nie zauważyłam...
iorÄ™

mam nadzieję że tak zostanie na dłużej...ale napewno magnezu masz coraz mniej. ja słyszałam że tabsy i papierosy w dużym stopniu pozbywają organizm z minerałów a szczególnie z magnezu..

ja nie biorę, nie brałam... nie wiem czy będę brała.. narazie tak jest dobrze więc nie chcę się truć :)

wiem że jeśli już to tylko minipigułka, z jednym składnikiem. najwieksze skutki uboczne powoduje progesteron... i dwuskładnikowe tabsy są bardzo szkodliwe.
goska
vc Prezes

Postprzez Alicja » 9 mar 2009, o 23:06

A czy jesteÅ› pewna co do tego czasu awaryjnego?

tak, ja zanim wybrałam pigułki wszystko dokładnie wypytałam lekarza no i dostałam dużo ulotek informacyjnych od doktora :mrgreen:
Alicja
Gosc

Postprzez pinki » 15 mar 2009, o 23:03

ja nie biorę, nie brałam... nie wiem czy będę brała.. narazie tak jest dobrze więc nie chcę się truć :)

wiem że jeśli już to tylko minipigułka, z jednym składnikiem. najwieksze skutki uboczne powoduje progesteron... i dwuskładnikowe tabsy są bardzo szkodliwe.

A powiedz w jaki wieku jesteś?? I w jaki sposób do tej pory się zabezpieczałaś?
pinki
vc Prezes

Postprzez marimari » 14 wrz 2011, o 11:30

ja miałam wielkie obawy, bo przecież tyle kobiet narzeka, opowiada o tym że tyją, że mają trądzik, że popęd seksualny im spadł...... ale moja Pani ginekolog podeszła do mnie bardzo delikatnie i rzeczowo, no i od 3 miesięcy biorę Midianę, cenowo ok 30zł, brak tycia i pryszczy a na mojego miśka cały czas mam ochotę :roll:
marimari
Gosc

Reklama

Poprzednia strona

Powrót do Zdrowie

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]