czy nauka może być przyjemna?

Problem z pracą domową? Niedługo test, a ty nic nie umiesz? Napisz! Pomożemy!

Postprzez LadyD » 15 sty 2012, o 22:44

Marcik, mi się ta książka bardzo podobała. To nie jest podręcznik, więc jak musisz się nauczyć np. przed klasówką na konkretny temat, to potraktuj to raczej jako uzupełnienie. Ale jeżeli chcesz, tak jak ja, po prostu ogarnąć fizykę, to jak najbardziej polecam. W książce więcej jest ciekawostek i super opowieści o odkryciach fizycznych, jak to wyglądało rzeczywiście. O naukowcach, tym jacy byli na prawdę, nawet kto z kim sypiał :P albo jak się kłócili, a tak między tym wszystkim jest fizyka. Trochę przemycona, bo człowiek nawet nie zauważa jak się czegoś nauczył,a dla mnie to najlepsze wyjście :good:
"Odwraca się do mnie z uśmiechem. Jak on się ładnie uśmiecha: prosto w moje serce." :)
LadyD
Gosc

Reklama

Re: czy nauka może być przyjemna?

Postprzez Marcik » 16 sty 2012, o 01:03

Rozpisaliśmy się. I dobrze! Miałem przyjemność dyskutować z kilkoma osobami które w ogóle jakoś nie zachęcają książki popularnonaukowe. A powód? Bo to nie podręczniki. Zazwyczaj gdy odpowiadałem na to czy przeczytałbyś jakiś traktat filozoficzny z prawdziwego zdarzenia czy choćby ten podręcznik akademicki to- oczywiście, że nie. No to ja sie pytam o co chodzi?
Chyba chodzi o to, że współczesny człowiek musi się pogodzić z tym, że dzisiaj po prostu nie da się wiedzieć wszystkiego. Ba, nawet orientować się we wszystkim nie da bo same poddyscypliny nauki powstają w tempie 2-3 dziennie więc wątpię, żeby ktoś w ogóle był w stanie wymówić ich nazwy:y Po to się więc czyta popularnonaukowe żeby się orientować co w takiej fizyce piszczy. I po to żeby miło spędzić czas bo nauka w takiej formie naprawdę jest miła.
Marcik
Gosc

Postprzez purpose » 17 sty 2012, o 19:40

może, ale jak się uczysz tego co Cię interesuje:)
purpose
Gosc

Postprzez LadyD » 18 sty 2012, o 03:03

ale właśnie chodzi o to, że tak książka jest dla mnie super ciekawa a do fizyki mnie nigdy nie ciągnęło i na pewno nie powiedziałabym, że się nią interesuję :/ Tu raczej chodzi o sposób podania tej wiedzy a nie o to czy Cie to interesuje.
"Odwraca się do mnie z uśmiechem. Jak on się ładnie uśmiecha: prosto w moje serce." :)
LadyD
Gosc

Postprzez Miss nineteen » 18 sty 2012, o 13:40

Właśnie o to chodzi. Jeśli czytasz o czymś co Cię interesuje, to dość łatwo o "podobanie się".
Natomiast zainteresować kogoś tematem, którym sie nie interesuje na co dzień -to jest coś :)
Miss nineteen
Gosc

Postprzez LadyD » 19 sty 2012, o 01:35

Jak ktoÅ› siÄ™ czymÅ› interesuje, to nawet te nudne rzeczy go zaciekawiÄ….
LadyD
Gosc

Postprzez pasjonatka » 25 sty 2012, o 16:51

Jest takie powiedzenie ...ucz się dziecię,ucz, bo nauka to potęgi klucz.... mądry ten kto już uczyć się nie musi.Prawda? I dobrze jest doradzać komuś, jeśli sam tego już nie robi. Ale czasami i nauka może sprawić dużo przyjemności. Np geografia,ile ciekawych rzeczy mozna się o niej dowiedzieć ,miasta,stolice,ludność, czy choćby historia, - dzieje, chemia- związki, czy fizyka - doświadczenia. Nawet matematyka możę być ciekawa,chociaż wydaje się być nieraz dla nas niezrozumiała,ale jeśli już ją pojmiemy ile sprawia radości. Tak,że jakby nie patrzeć i nauka może dać nam wiele,wiele przyjemności. Pozdrawiam.
pasjonatka
vc Prezes

Postprzez pasjonatka » 28 mar 2012, o 15:28

Co wejdę na jakiś temat to jest ta sama reklama,przecież temat jest inny.O nauce. A właśnie wracając do tematu.ostatnio młodzież jak i dzieci z gimnazium są zabierane nieraz do różnych muzeów,na wystawy,czy różnego typu pogadanki po to tylko,aby czego się nauczyć, dowiedzieć się jakichś nowości i bywa,że z takiego wykładu,czy wycieczki do muzeum wynosi się więcej,niż z niejednej lekcji.A i młodzież chętnie o tym mówi,czy potem nawiązuje taki pobyt w kulturalnych miejscach do danej lekcji.Nawet bywają i efekty,czyli z tego wniosek,że jednak nauka może być przyjemna.Zależy tylko jakie podejście do niej ma dany wykładowca,czy nauczyciel.Uczeń musi być zainteresowany wykładem,wycieczką czy innymi dodatkowymi pomocami.
pasjonatka
vc Prezes

Postprzez majeczka » 30 mar 2012, o 13:35

Nauka może być przyjemniejsza, jeśli człowiek uczy się efektywnie. Moim zdaniem warto wykonywać różne ćwiczenia na koncentrację i pamięć. Wtedy ma się też taką wewnętrzną motywację, że można uczyć się szybciej i dłużej zapamiętywać (wkuwanie na pamięć nie jest dobre, bo się szybko zapomina). Ja korzystałam niedawno z takiego kursu na stronie dlamozgu.pl, warto przeczytać m.in. czym jest logika - dzięki temu można zrozumieć, jakie błędy popełnia się podczas uczenia. Efekty są zauważalne dość szybko, dlatego warto inwestować w takie kursy. Jeśli dysponujecie jeszcze jakimiś innymi tego typu kursami czy ciekawymi technikami zapamiętywania to podawajcie w odpowiedziach.
majeczka
Gosc

Postprzez pasjonatka » 18 kwi 2012, o 13:22

Pewnie,że tak,ale przyjemności można także czerpać poprzez wspomaganie swojej wiedzy właśnie ciekawymi książkami czy filmami,które pozwalają nam wgłębić się w dla nas niezbyt zrozumiały przedmiot lekcyjny. Taka wyprawa do muzem da nieraz więcej,niż lekcja,chociaż są wykładowcy,którzy potrafią swoją opowieścią zainteresować klasę,wciągnąć w dyskusję i o to przecież chodzi.Dlatego uważam,że nauka jaknajbardziej przyjemna może być i to dla każdego. :grin:
pasjonatka
vc Prezes

Reklama

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkoła, nauka, edukacja

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot]