czy nauka może być przyjemna?

Problem z pracą domową? Niedługo test, a ty nic nie umiesz? Napisz! Pomożemy!

Postprzez Marcik » 29 lis 2011, o 03:14

Na wstępie powiem, że nie chodzi mi o uprzyjemnianie samego procesu uczenia. Chodzi mi o samą naukę jako dziedzinę no powiedzmy kultury. Ostatnio spotykamy się z wieloma akcjami które przybliżają nam naukę.
Zadaje więc pytania:)
Co sądzicie o takich miejscach jak muzea historii nauki (dinozaury i te sprawy). Centrum kopernika w wawie czyli miejsce gdzie dzieciaki z rodzicami bawią się różnymi sprzętami? Czy czytacie książki popularnonaukowe, czasopisma wyższych lotów albo słuchacie nielicznych audycji o nauce?
Marcik
Gosc

Reklama

Re: czy nauka może być przyjemna?

Postprzez Miss nineteen » 29 lis 2011, o 20:30

Jeśli uczysz się tego, co Cię interesuje to może :)
Dużo też zależy od towarzystwa i motywacji :cool:

Centrum kopernika -super ;)
Z muzeami różnie - często są nudni oprowadzający. A książki ? też raczej jest ciężko o ciekawą...
Miss nineteen
Gosc

Postprzez Christopher1235 » 30 lis 2011, o 04:21

Oferta Wyższej Szkoły Komunikowania i Mediów Społecznych w Warszawie skierowana jest do osób młodych, pałających się aktorstwem, grą na scenie, występowaniem w telewizji. Położona 200 metrów od Placu Grunwaldzkiego szkoła oprócz doskonałej kadry, świetnego wyposażenia i przyjaznej atmosfery znajduje się w tym samym budynku co telewizja Edusat, w której studenci mogą odbywać praktyki i uczyć się bezpośredniego występowania przed kamerą. WSKiMS kończył między innymi znany aktor i reżyser Olaf Lubaszenko. Oprócz jednolitych studiów magisterskich z aktorstwa oferujemy również studia dwustopniowe studia Politologii. Poznajcie Nas lepiej, wchodząc na wskims.edu.pl
Christopher1235
Gosc

Postprzez Marcik » 1 gru 2011, o 16:26

Christhoper raczej nie wybiorę się na studia z dzieckiem więc pominę to.
Miss ale właśnie chodzi o to że polonistka też może czasem woli pójść obejrzeć księżyc przez teleskop w jakimś punkcie astronomicznym. Nikt przecież nie zmusza nas do zajmowania się tylko jedną rzeczą. Raz pójdę na basen, potem do kawiarni z ksiażka a za tydzień wycieczka do muzeum.
Zgodzę sie że muzea u nas jakoś chyba nie specjalnie dobrze przędą. Jest muzem tortur, erotyki i wina (w zielonej górze dwa z nich bodajże) a reszta to chyba to co każdemu się kojarzy z muzeum czyli jakiś wypchany zwierzak, parę kości i potłuczonych naczyń. Książki to inny temat. Ja akurat lubię popularnonaukowe i po za tym że sa naukowe to naprawdę są popularne patrząc na to które pozycje są wypożyczane przez sąsiadów i znajomych z naszej biblioteczki.
Ale pytanie było między innymi czy czytacie takie książki, więc jak?
Marcik
Gosc

Postprzez Miss nineteen » 3 gru 2011, o 22:15

Muzeum erotyki też nie było dla mnie przyje,mne. Obrzydliwości na tych niektórych obrazkach... :oops:

Jakoś tak średnio z tymi książkami naukowymi przyznam :roll:

Za to Koleżanka poleciał mi stronę wydawcy na Facebooczku nazywa się Smaki Fizyki i całkiem to fajne. Różne śmieszne rzeczy wrzucają i ciekawe artykuły, np. że Polacy jakieś tam extra paliwo wymyslili :good:
Miss nineteen
Gosc

Postprzez Marcik » 4 gru 2011, o 02:21

Ta stronka kręci się w okół jednej konkretnej książki (odkryj smak fizyki, prof Przystawy) Więc możemy użyć jej do pociągnięcia tematu nauki w życiu.
Czy książka popularnonaukowa o fizyce może nam się do czegoś przydać? Albo czy nas może rozwijać?
Uważam, że tak. Może inni tego tak nie postrzegają ale uczymy się całe życie. A wiadomo, że instytucjonalna edukacja kiedyś się kończy nawet jak ktoś próbował studiować wiecznie czyli 7-10 lat. W końcu skończymy jakąś szkołę i przyjdzie taki moment, że będzie trzeba wziąć sprawy w swoje ręce.
Jak ktoś dorwał te książkę o fizyce, był w jakims ciekawym miejscy lub ma inna propozycje albo po prostu się nie zgadza niech przemówi teraz albo zamilknie na wieki:)
Marcik
Gosc

Postprzez LadyD » 7 gru 2011, o 14:27

Hej ja już polubiłam ;). Teraz będę walczyć o bilety do CNK, bo można wygrać, więc książkę też kupuję. Dziś się wybieram, wiec jak coś to dam znać :grin:
"Odwraca się do mnie z uśmiechem. Jak on się ładnie uśmiecha: prosto w moje serce." :)
LadyD
Gosc

Postprzez pasjonatka » 7 gru 2011, o 15:21

Każde odwiedzane muzeum daje dużo do myślenia.Dzieci z pewnością oglądają wszystkie eksponaty z dużym zainteresowaniem, co potem przydaje się na lekcjach danego przedmiotu.Opowiadanie o jakimś przedmiocie,a zobaczenie na własne oczy taki eksponat jest różnicą. :) Potem tylko włączyć to do tematu lekcji i dzieci przynajmniej wiedzą,jak dajmy na to wyglądała dawniej zbroja,w czym walczyli,jak wyglądały dawniejsze izby itd..
pasjonatka
vc Prezes

Postprzez Christopher1235 » 8 gru 2011, o 07:35

Szkoły publiczne to już przeszłość. Obecnie większość ludzi, którzy chcą studiować, łączy naukę z pracą. Oferta szkół wyższych skierowana jest zazwyczaj do ludzi młodych, z ogromnymi perspektywami i szansami. Co jednak z tymi, którzy pracę zawodową rozpoczęli wcześniej, chcą nadal się rozwijać, mają pieniądze, czas i mieszkają w Warszawie? Polecamy im szczególnie Wyższą Szkołę Mazowiecką, usytuowaną w samym centrum stolicy, oferującą m.in. Fizjoterapię, doskonałą kadrę, a przede wszystkim umożliwiający ludziom pracującym swobodne studiowanie. Do tego świetne programy studenckie – obniżanie czesnego, stypendia, własny notebook. Sprawdźcie sami na www.wsmw.edu.pl
Christopher1235
Gosc

Postprzez LadyD » 8 gru 2011, o 13:30

Christopher1235 żenujące :glare:
"Odwraca się do mnie z uśmiechem. Jak on się ładnie uśmiecha: prosto w moje serce." :)
LadyD
Gosc

Reklama

Następna strona

Powrót do Szkoła, nauka, edukacja

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot]