dzień wszystkich świętych

Co wiesz na temat swojej religii? Czy podoba Ci się sposób prowadzenia mszy ..co sądzisz o księżach.. co wiesz na temat sekt.. Te i wiele innych tematów na tym dziale.

Postprzez Monika » 2 lis 2008, o 00:34

dziś jest 1 listopad...dzień wszystkich świętych...czy byliście na grobach zmarłych?kogo wspominacie w tym dniu?
Reklama: firmy z branży: hobby i rozrywka dolnośląskie oraz hobby i rozrywka pomorskie w katalogach.
Monika
Pani Moderator ;)

Reklama

Re: œwięto zmarłych

Postprzez matra » 2 lis 2008, o 01:06

nie ma czegoś takiego jak święto zmarłych :P
nie byłam.. może rodzice odwiedzili grób, kiedy mnie nie było w domu.. nie mam kogo wspominać, zmarła mi tylko prababcia, ale jej już prawie nie pamiętam.
tiruriru (-%
---------
"Gdy byłem mały, chciałem mieć psa. Ale moi rodzice byli na to za biedni i kupili mi mrówkę."
>>moja galeria<<
matra
Gosc

Re: œwięto zmarłych

Postprzez stalker » 2 lis 2008, o 03:06

matra napisał(a):nie ma czegoś takiego jak święto zmarłych :P

A mozesz to wytlumaczyc,bo z tego co ja wiem swieto to jest pamiecia o zmarlych.Osobiscie na grobach nie bylem ze wzgledu na odleglosc,ale Halloween jest spoko,wprowadza w fajowy nastroj,szczegolnie dziewczyny w pubach poprzebierane za diabelki.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Re: dziœ wszystkich œwiętych

Postprzez lucjuk » 2 lis 2008, o 04:04

Oczywiście, że byłem. I powiem, że bardzo lubię ten dzień zadumy. Mam wrażenie, że wszystko biegnie wtedy jakoś wolniej.

Natomiast nie cierpię w przeciwieństwie do kolegi Halloween, podobnie jak wszystkich komercyjnych pseudo-świąt ściąganych do nas od Wujka Sama.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez stalker » 2 lis 2008, o 04:08

lucjuk napisał(a):Oczywiście, że byłem. I powiem, że bardzo lubię ten dzień zadumy. Mam wrażenie, że wszystko biegnie wtedy jakoś wolniej.

Natomiast nie cierpię w przeciwieństwie do kolegi Halloween, podobnie jak wszystkich komercyjnych pseudo-świąt ściąganych do nas od Wujka Sama.

Ha bo nie widziales tych panienek :lol:
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez lucjuk » 2 lis 2008, o 04:20

stalker napisał(a):
Ha bo nie widziales tych panienek :lol:

To fakt, ale myślę, że fajne panienki w fajnych strojach można spotkać też przy innych okazjach
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez matra » 2 lis 2008, o 12:17

wszystkich świętych to jest święto z pamięcią o zmarłych, ale nazywamy je tak a nie inaczej. definicja święta zmarłych przyszła do nas z zachodu. ogólnie całość jest to święto celtyckie, w Ameryce obchodzone jako Halloween. u nas jednak święto egzystuje w kalendarzu pod nazwą 'wszystkich świętych' i Halloween się oficjalnie nie przyjęło [wiadomo, że mimo to dla urozmaicenia w lokalach są prowadzone zabawy Halloween].
tiruriru (-%
---------
"Gdy byłem mały, chciałem mieć psa. Ale moi rodzice byli na to za biedni i kupili mi mrówkę."
>>moja galeria<<
matra
Gosc

Postprzez Zielony34 » 2 lis 2008, o 13:52

Dzień jak każdy inny, nie jest dla mnie jakimś wyjątkowym dniem w którym szczególnie rozpamiętywał bym bliskich. Nasze katolickie państwo lubi takie kalendarzowe urozmaicenia, mnie one nie dotyczą.

Rozumiem że wielu ludzi jest tak zajętych życiem że zapomina o cmentarzach i tych którzy odeszli ale... Oni odeszli, my zamiast na pokaz latać i przystrajać groby powinniśmy się raczej za nich modlić no ale cóż... Katolicy lubią szopki.
Jestem Łowcą Pokoju, w pogoni za Majowym Motylem zwanym miłością...Zwiastun Mojego nadejścia...Obrazek
Zielony34
Gosc

Postprzez Nasze-Forum.pl » 2 lis 2008, o 14:16

Coś w tym jest co napisałeś, myślę, że dobrze by było jakby ludzie bardziej myśleli o zmarłych i chodzili na cmentarze nie tylko w ten jeden dzień. Ja lubię chodzić na cmentarze, ale właśnie w inne dni, najlepiej na jesieni, gdy jest tam tak pusto, nie ma ludzi (żywych ;) ) zmusza do refleksji taki widok.
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez lucjuk » 2 lis 2008, o 15:44

Zielony34 napisał(a):
Rozumiem że wielu ludzi jest tak zajętych życiem że zapomina o cmentarzach i tych którzy odeszli ale... Oni odeszli, my zamiast na pokaz latać i przystrajać groby powinniśmy się raczej za nich modlić no ale cóż... Katolicy lubią szopki.

Może nie potrafisz połączyć jednego z drugim i w tym tkwi Twój problem, bo co jest złego w zapaleniu znicza czy położeniu wiązanki kwiatów i czy to ogranicza możliwość modlitwy? W żadnym wypadku.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Reklama

Następna strona

Powrót do Religia