Lucid Dream

Miejsce gdzie możesz porozmawiać o wróżbach, świecie astralnym, duchach, demonach, i rzeczach niewyjaśnionych

Postprzez Moonlight » 4 gru 2008, o 19:48

"Świadomy sen (ang. Lucid Dream, w skrócie LD) - sen, w którym śniący zdaje sobie sprawę, że śni. Dlatego klarowność myślenia, dostęp do wspomnień z jawy oraz świadomy wpływ na treść snu mogą być kontrolowane (aczkolwiek na różne sposoby - zależy to od poziomu zaawansowania osoby śniącej)."

Może ktoś z Was praktykuje, albo po prostu LD samo z siebie mu się przytrafia i chciałby podzielić się wrażeniami czy też zapytać o coś innych zainteresowanych?
Zacznę od siebie: nigdy nie interesowałam się LD na tyle, żeby się go uczyć, jednak taki świadomy sen przytrafił mi się kilka razy i był dość ciekawym doświadczeniem. Zazwyczaj zaczynało się od tego, że śnił mi się koszmar, w którym nagle zdawałam sobie sprawę, że mój strach jest bezsensowny- przez (tak mi się zdawało) jakiś czas walczyłam z głupim uczuciem, że coś mi grozi, a kiedy udało mi się na głos powiedzieć "Przecież to tylko sen"- znikała cała sceneria i przez resztę czasu trwania snu nic mnie w nim już nie straszyło, przeciwnie: dwa, trzy razy praktycznie w chwilę potem się budziłam, innym razem zupełnie świadomie wyśniłam sobie jezioro, w którym pływałam. Żałuję tylko, że ani razu nie zdałam sobie sprawy, że w śnie mogę robić dosłownie wszystko- chociaż, kto wie, może jeszcze kiedyś mi się uda.
"Każdej nocy, od godziny czwartej,
teatr magiczny
- tylko dla obłąkanych -
Wejście kosztuje rozum..."
Moonlight
Gosc

Reklama

Re: Lucid Dream

Postprzez stalker » 4 gru 2008, o 20:37

Powiem szczerze,ze temat mnie zainteresowal,a wszystko zaczelo sie przypadkiem jak koles opowiwdal mi swoj sen i powiedzial,ze zawsze ma czarno-biale,bardzo mnie to zaskoczylo bo ja mam zawsze kolorowe,malo tego,w snach odczuwam smak np.jak cos jem lub pije,czuje bol,strach i zawsze wiem,ze to sen i moge robic w nim co chce,nie mam pojecia czym to jest spowodowane i nigdy nie wnikalem bo to tylko sen.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez sadako » 6 gru 2008, o 02:03

świadomy sen... jestem osobą praktykującą te sfery, ezoterykę, więc nie jest mi to obce. Ja śniąc, poprostu wiem, że to sen, i potrafię wpływać na to co wtedy robię (w tym śnie). Jest to dosyć ciekawe doświadczenie, jakby druga strona życia
sadako
Admiral

Postprzez lucjuk » 7 gru 2008, o 22:22

Moonlight napisał(a):Zazwyczaj zaczynało się od tego, że śnił mi się koszmar, w którym nagle zdawałam sobie sprawę, że mój strach jest bezsensowny

O tak, czasem też mi się przydarzy taka historia.
Natomiast jakoś nie pamiętam, żebym miał podobne doświadczenia kiedy sen jest "kolorowy" i żebym nagle pomślał - kurcze - to tylko sen - nic z tego tak naprawdę nie ma miejsca. Ale w sumie może to i dobrze.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez Jarek » 17 gru 2008, o 20:45

Nie wiem, czy to nieprawdopodobne, ale ja chyba prawie każdy sen taki mam..
Swoją drogą.. Mało kiedy pamiętam co mi się śniło.. Być może to dlatego.. A i koszmarów nie miewam. Raczej bezsensowne sny.
Jarek
Kapitan

Postprzez LadyMakbet » 8 sty 2009, o 21:07

Szczerze mówiąc niewiele czytam na takie tematy, ale muszę przyznać, że są bardzo interesujące. Pamiętam sen, w którym ktoś uderzył mnie w nogę, która mnie rozbolała. Po chwili się obudziłam, a noga bolała mnie dalej.
Czasami moje sny są bardzo realne, ale zachowuję się w nich jak nie ja i zachowuję się zupełnie odwrotnie, niż zachowałabym się w rzeczywistości, często powtarzam: nie okłamuj mnie, to nie istnieje, to nieprawda.
Nie mam jednak pojęcia, czy to świadome negowanie snów. ?
http://www.goneta.net/sklep/product_info.php?manufacturers_id=34&products_id=73 zapraszam! :) to moje opowiadanie, może miałbyś ochotę przeczytać :))
LadyMakbet
Kapitan

Postprzez pesca » 8 sty 2009, o 21:33

iedyś się w to bawiłam, teraz też od czasu do czasu mi się zdarza ;)
Wyćwizyłam to w taki sposób, że co chwilę patrzyłam w dzień na dłoń i liczyłam palce. No 5 było, wiadomo. Tak mi to weszło w nawyk, że spoglądałam też na nie w swoim śnie i zauważyłam, że było 6. Czyli wiedziałam, że to sen i robiłam w nim co chciałam. ;)

Inny sposób. Kied śnimy, rzeczy, które w rzeczywistości dzieją się szybko, spadanie, zapalenie światła itp - we śnie są strasznie powolne. Jeśli ktoś zda sobie sprawę z tego podczas snu, również może wejść w LD.
pesca
Gosc

Postprzez LadyMakbet » 9 sty 2009, o 00:32

i naprawdę można wtedy robić, co się chce?
ciężko mi jest to sobie wyobrazić...
http://www.goneta.net/sklep/product_info.php?manufacturers_id=34&products_id=73 zapraszam! :) to moje opowiadanie, może miałbyś ochotę przeczytać :))
LadyMakbet
Kapitan

Postprzez sadako » 10 sty 2009, o 16:34

tak, wtedy to jest jakby drugie życie. Sama wpływasz na to co robisz.
sadako
Admiral

Postprzez LadyMakbet » 14 sty 2009, o 00:10

sadako napisał(a):tak, wtedy to jest jakby drugie życie. Sama wpływasz na to co robisz.

może kiedyś mi się uda opanować inny świat ;)
LadyMakbet
Kapitan

Reklama

Następna strona

Powrót do Ezoteryka

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot]