Ja zbieram 2zł okolicznościowe, mam już prawie komplet 1995-2008 brakuje mi oczywiście tych najdroższych wartych po kilkaset zł za sztuke , oprócz tego mam trochę "sreberek" czyli srebrnych monet kolekcjonerskich 10zł i 20zł, no i różne stare monety w różnym stanie
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ... Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis
zaczynałem od 2 zł GN teraz mam 'przerwę' w zbieraniu.
a co zbieram?
II RP, PRL, mam parę z antyku, chcę też zacząć zbierać monet krajów w których byłem.
Przykładowo kupić monetę za 2zł, a sprzedać po kilku latach za 500zł to nie jest strata pieniędzy. Albo kupić za 90zł a godzinę później sprzedać za 300zł jak było w przypadku sreberka sokoła wędrownego kilka miesięcy temu
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ... Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis
Specjalnie 2zł nie zbieram, ale kilka mam z czasów kiedy mama w banku pracowała.
Często przy pensji dawali im jakiś egzemplarz - oczywiście z tych, które warte były faktycznie 2złote.
Ja kolekcjonowałem znaczki, na dzień dzisiejszy mam je jeszcze, lecz owej kolekcji nie powiększam.
Polecam tworzenie taki zbiorów, bo z wiekiem czasu można więcej zyskać niż stracić .
Jarek napisał(a):a ja mam kilka kilo żółciaków.. muszę coś z tym zrobić, bo mnie o wstrzymywanie obiegu pieniądza posądzą
Dawno temu slyszalem,ze ktos sobie zrobil podkladki,pod gwozdzie czy sruby,bo wyszlo taniej,niz kupno prawdziwych.Jaki dostal wyrok za zniszczenie wlasnosci NBP nie pamietam.