Kobieta jako szef

Rozmowy o związkach, czyli o nas, zauroczenie, miłość, małżeństwo, rozstania, smutki ...

Postprzez Mart » 17 maja 2010, o 01:24

no i siÄ™ zacznie :D
chchiała poruszyć temat szefostwa kobiety, jak według was kbieta szef jest postrzegana.
Wpadlam w internecie na link dla kobiet które chcialyby założyć własny biznes
http://www.darboven.pl/idee_grant/index.html
propozycja świetna dla kobiet zdeterminowanych, ale większość chyba się boi....
Mart
Rekrut

Reklama

Re: Kobieta jako szef

Postprzez dorota_czarna » 24 maja 2010, o 20:10

mam wrażenie, że kobieta jako szef jest postrzegana jako ta słabsza, jest mniej poważnie traktowana przez pracowników niż szef mężczyzna, co moim zdaniem jest bzdurą, bo kobiety sprawdzają się idealnie na wysokich stanowiskach, są lepszymi organizatorkami, są punktualne, mają więcej samozaparcia, w polskich realiach znacznie łatwiej jest kobiecie zrobić coś na własną rękę niż liczyć na możliwość awansu, ja postanowiłam wziąć swój los we własne ręce i chociaż nie wiem ile mi to czasu zajmie i ile środków pochłonie, będę miała własną firmę ;)
dorota_czarna
Prezes

Postprzez Mart » 17 cze 2010, o 16:25

zatem i dla ciebie konkurs to super rozwiÄ…zanie :)
rozmawiałam z moimi kolegami ktorzy prcują w firmach komputerowych - typowo meskie zajecia. I oni stwierdzili ze dbrze im wspolpracowac z facetami, ze kobiet nie porzeba, by tylko rozpraszaly a ze czsami przez kobiete mogą nastąpic niepotrzebne nieporozumienia.
I bądź tu mądry człowieku...
Mart
Rekrut

Postprzez dorota_czarna » 18 cze 2010, o 19:53

bo to chyba od nastawienia zależy... w mojej byłej pracy też były spięcia z powodu mężczyzn, nielicznych w firmie, ale to były sporadyczne przypadki, bo raczej przez większość czasu się pracowało a nie latało za facetami ;)

a przy okazji, jeśli któraś z kobiet chciałaby sprawdzić czy nadaje się na szefa, to polecam test:
http://www.finansekobiet.org.pl/docs/75
dorota_czarna
Prezes

Postprzez Mart » 19 cze 2010, o 18:25

BOMBA !!

jak dla mnie wynik satysfakcjonujący choć nie wiem czy bardzo dobrze wróżący, wyszło, mi że ->

"Jesteś typem kierowniczki z cechami przedsiębiorczości

Lubisz przebywać z ludźmi, organizować im pracę, planować nieduże przedsięwzięcia i kontrolować bieżące działania. Podejmowanie ryzyka w Twoim przypadku wiąże się z chłodną kalkulacją. Nadmiar fantazji i zbytnie ryzyko w działaniach u innych ludzi drażni Cię. Współpraca z innymi nie stanowi dla Ciebie żadnego problemu, umiesz się dostosować do grupy. Obowiązki wypełniasz zgodnie z poleceniami. Lubisz wiedzieć, co konkretnego wynika z Twoich działań. Poszukujesz rozwiązań pewnych, sprawdzonych i już wcześniej wykorzystanych. Sprawdzisz się jako szef niedużego przedsiębiorstwa, kierownik grupy ludzi uporządkowanych."
Mart
Rekrut

Postprzez dorota_czarna » 20 cze 2010, o 14:54

mi wyszło, że:

Jesteś typem przedsiębiorcy z silnymi tendencjami do prowadzenia własnej działalności

Lubisz podejmować ryzyko, lubisz niepewne sytuacje i dreszcz emocji, gdy oczekujesz na rezultat swojej decyzji. Masz umiejętność oddawania spraw własnemu biegowi, gdy jest to konieczne. Uporządkowanie i rutyna Cię męczą. Przełamywanie barier i łamanie zasad sprawia Ci przyjemność. Skupiasz się na tym, co w danej chwili Cię interesuje. Nie masz zwyczaju kontrolowania innych osób, wolisz pobudzać ich do myślenia i działania. Sprawdzisz się jako prawdziwy przedsiębiorca lub kreatywny kierownik aktywnego zespołu ludzi.

i właściwie to wszystko się zgadza :grin:
dorota_czarna
Prezes

Postprzez Mart » 26 cze 2010, o 02:43

jeszcze każda z nas może określić czy jest emancypantką minimalistką, etc etc wszystko tu:
http://www.finansekobiet.org.pl/docs/4
Mart
Rekrut

Postprzez dorota_czarna » 19 lip 2010, o 14:25

tym razem jestem w większości, nie wyobrażam sobie życia bez banków, a finansami domowymi też póki co sprawnie zarządzam ;)
dorota_czarna
Prezes

Postprzez Mart » 8 sie 2010, o 01:59

coś czuję, że tym linkiem rozpętam burzę ->
http://kobieta.interia.pl/byc-kobieta/k ... 71189,1677
le przynajmniej może coś zacznie się dziać :)

jak siÄ™ odnosicie do niego ?
Mart
Rekrut

Postprzez dorota_czarna » 9 sie 2010, o 16:35

bzdura :P ja uważam, że jestem dobrą matką, a pracuję odkąd synek skończył pół roku, co prawda wybrałam pracę w domu, żeby mieć na wszystko oko, ale mimo wszystko pracuję, ale też znajduję sporo czasu dla dziecka...
niedługo mam zamiar otworzyć własną firmę i wiem, ze synek nie będzie miał nic przeciwko temu, bo chyba lepiej mieć spełnioną zawodowo mamę niż niż narzekającą na swoje marne życie kurę domową :P
dorota_czarna
Prezes

Reklama

Następna strona

Powrót do Relacje damsko-męskie

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot]