Krwiodawstwo

Kiedy dopadnie Cię ból głowy a Goździkowa nie pomoże to dział dla Ciebie. Na pewno znajdziesz złoty środek dla siebie?nie tylko na ból głowy.

Postprzez waszka » 5 gru 2010, o 22:28

Teraz ostatnio w tv pojawia się taki spot o oddawaniu krwi i tak mnie zastanawia ile z nas oddaję krew? Bardzo mnie ciekawi czy jesteście za czy przeciw oddawaniu krwi?
waszka
Gosc

Reklama

Re: Krwiodawstwo

Postprzez koksik » 8 gru 2010, o 22:29

krwiodawstwo to fajna sprawa! ja ze względu na problemy zdrowotne nie mogę pomóc innym, choć bardzo bym chciał. Wydaje mi się że teraz coraz częściej w mediach mówi się o tej sprawie i dzięki temu ludzie są bardziej uświadomieni.
koksik
Gosc

Postprzez hippiska » 9 gru 2010, o 02:29

Jestem jak najbardziej ZA! Niestety, osobiście mam fobię przed pobieraniem krwi... :?
Rządzić to znaczy móc na wszystko powiedzieć: nie!
hippiska
Gosc

Postprzez leaf_woman » 16 gru 2010, o 01:21

Tak widziałam jakiś czas temu były spoty. Jeśli mowa o oddawaniu krwi, to oczywiście jestem za. Sama oddałam zaledwie raz i teraz właściwie nie wiem, czemu tylko raz. Chyba się wybiorę jakoś na dniach albo przy najbliższej akcji krwiodawstwa zajrzę do krwiobusa. Niedawno też gdzieś wyczytałam, że wśród społeczeństwa jest wiele przekłamań dotyczących oddawania krwi.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
leaf_woman
vc Prezes

Postprzez koteczka1 » 23 gru 2010, o 18:19

ja oddaje raz na jakis czas ,
jak jest potrzebna komus z rodziny czy znajomych
AUKCJE, LOTERIE, KONKURSY, DARMOWE NAGRODY
http://odlotek.pl/zaproszenie/17582
koteczka1
Gosc

Postprzez Typ1 » 24 gru 2010, o 05:31

Oddaję regularnie, staram się przynajmniej 2 razy w ciągu 6 miesięcy. Jestem naturalnie za.
Typ1
vc Prezes

Postprzez leaf_woman » 28 gru 2010, o 23:46

Myślę, że najbardziej cenni to właśnie ci regularni dawcy. A od jakiego czasu oddajesz krew? Zauważyłeś jakieś uboczne skutki? Pytam, bo często słyszę i czytam że krwiodawstwo źle wpływa na organizm. Co jest oczywistą bzdurą, jeśli przestrzega się reguł. Na fejsie jest profil odnośnie właśnie krwiodawstwa i krążących mitów. Niezdecydowanym polecam sobie go znaleźć i poczytać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
leaf_woman
vc Prezes

Postprzez Jantar » 23 sty 2011, o 03:16

leaf_woman napisał(a):Myślę, że najbardziej cenni to właśnie ci regularni dawcy. A od jakiego czasu oddajesz krew? Zauważyłeś jakieś uboczne skutki? Pytam, bo często słyszę i czytam że krwiodawstwo źle wpływa na organizm. Co jest oczywistą bzdurą, jeśli przestrzega się reguł. Na fejsie jest profil odnośnie właśnie krwiodawstwa i krążących mitów. Niezdecydowanym polecam sobie go znaleźć i poczytać.

Regularni dawcy są bardzo ważni, szczególnie, że można oddawać krew tylko kilka razy w roku (mężczyźni- co 2 miesiące a więc 6 razy, kobiety 4 razy co 3 miesiące). Ważne, aby stałych dawców było jak najwięcej, wtedy te okresowe akcje zachecające do oddawania krwi nie będą potrzebne.
Sama niestety nie mogę być dawcą.
Jantar
Gosc

Postprzez Typ1 » 4 lut 2011, o 01:29

Zauważyłeś jakieś uboczne skutki? Pytam, bo często słyszę i czytam że krwiodawstwo źle wpływa na organizm. Co jest oczywistą bzdurą, jeśli przestrzega się reguł. Na fejsie jest profil odnośnie właśnie krwiodawstwa i krążących mitów. Niezdecydowanym polecam sobie go znaleźć i poczytać.

Oj, nie zauważyłem odpowiedzi, wybacz. Jeśli chodzi o skutki uboczne to takie nie zachodzą nawet przy regularnym oddawaniu krwi, ja nic nie zauważyłem po dwóch latach. Mało tego, zawsze czuję się lepiej kilka dni po oddaniu - mam wrażenie, że ta nowo wyprodukowana krew płynie w moich żyłach dodając wigoru.
Typ1
vc Prezes

Postprzez pinki » 7 lut 2011, o 13:33

nie mogę oddawać krew bo mam wzj i biorę asamax
pinki
vc Prezes

Reklama

Następna strona

Powrót do Zdrowie

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Kajakarz86