E-książki ? szybko i tanio

Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej

Postprzez art22 » 29 cze 2009, o 21:42

Od czasu pojawienia się w sieci książek w postaci elektronicznej trwa dyskusja o tym, czy są one lepsze czy może gorsze od książek tradycyjnych. Dyskusja ta jednak koncentruje się głównie na emocjach, gdyż przeciwnicy e-booków podkreślają, że ?nie mają one duszy? lub piszą o swoich wspomnieniach z młodości związanych z czytaniem w wannie, fotelu, czy łóżku. Za e-książkami natomiast przemawiają fakty.

Faktem bowiem jest to, że są one zdecydowanie tańsze od swoich tradycyjnych odpowiedników. Oszczędność ta wynika z tego, że wydawca nie ponosi tu kosztów druku ani kosztów transportu ? i Ty też nie ponosisz tych kosztów :). Kupując ebooka płacisz tylko za wiedzę, która znajduje się w nabywanej przez Ciebie publikacji. Dodatkowo, cały świat dzięki temu zyskuje, gdyż rezygnując z niepotrzebnego wydruku ratujesz drzewa przed wycięciem.

Cała transakcja kupna-sprzedaży odbywa się przez Internet. Ta forma dostarczenia zamówionej e-książki wiąże się także z drugą ważną zaletą cyfrowych publikacji ? oszczędnością czasu. Gdy szybko potrzebujesz konkretnych informacji, możesz je mieć nawet w ciągu kilku minut. Nie musisz wychodzić z domu i iść do tradycyjnej księgarni. Nie musisz też czekać na listonosza i martwić się strajkami czy bałaganem na poczcie (paczka z Twoją książką nie trafi przez pomyłkę do skrzynki sąsiada). Zakupioną e-książkę ściągasz na swój dysk i już w tym momencie możesz zacząć ją czytać ? po prostu. Bez względu na to, gdzie się w danej chwili znajdujesz.

Nie musisz także martwić się o to, że może zabraknąć dla Ciebie egzemplarzy. Nakład e-booków nie wyczerpuje się. Co więcej, w przypadku, gdy tytuł nie spełni Twoich oczekiwań masz prawo zwrócić zakupiony egzemplarz. Czyż nie jest to idealne rozwiązanie?

I na koniec coś, czego tradycyjna książka dać Ci nie może ? po wersji elektronicznej możesz poruszać się z łatwością. Odpowiednio przygotowany spis treści i możliwość przeszukiwania tekstu pozwolą Ci szybciej odnaleźć stronę, na której są potrzebne informacje ? koniec kartkowania i wypadających zakładek.

Jeśli więc w tej chwili potrzebujesz wartościowej wiedzy w przystępnej cenie ? nie wahaj się. Znajdź odpowiednią e-książkę, zamów ją, a już za kilka chwil będziesz mieć źródło cennej wiedzy, zupełnie inne od tych pokrytych kurzem na Twojej półce, ale czy brak kurzu to rzeczywiście wada?
art22
Gosc

Reklama

Re: E-książki ? szybko i tanio

Postprzez Artemida » 17 lip 2009, o 03:17

E-book jest o tyle nieciekawy, że po prostu niewygodnie się czyta przed monitorem komputera. Słyszałam o urządzeniach do czytania, którego ekran nie emituje światła, zatem jest bardziej znośny dla oczu. Opowiadał mi o nim kumpel, nie ma tego w Polsce niestety... no ale Polacy nie czytają w ogóle, a co dopiero w tak wyrafinowany sposób :D
Pytanie jeszcze co mamy na myśli mówiąc o e-booku - bywają wersje czytane książek i wersje po prostu tekstowe, ale w formie pdf, czy czegoś.
Książka czytana przez lektora ma tę właściwość, że jest już naznaczona w pewnym stopniu interpretacją. Nie da się niczego przeczytać na głos nie wkładając w to części swojego nastawienia do czytanego tekstu. Pytanie teraz, czy to dobrze, czy źle :-)
Niby najlepiej byłoby, żeby swój tekst czytał autor, ale ten z koleji może nie być dobrym lektorem xD albo jeszcze lepiej - może być niemową :D
Jako tradycjonalistka, pomimo niewątpliwych zalet e-książki, jednak opowiadam się za wersjami drukowanymi. Coś we mnie zostało z tego przekonania, że książka jest jednak dobrem niemal bezcennym, wartym średniej wielkości wsi razem z jej mieszkańcami :-)
Artemida
Rekrut

Postprzez monter » 2 wrz 2009, o 13:15

Myślę, że prędzej czy później e-booki staną się formą książek i publikacji funkcjonującą na równi z wydaniami papierowymi. To tylko kwestia odpowiednich czytników, prostych, tanich, poręcznych i lekkich, skonstruowanych tak aby jak najbardziej przypominay tradycyjne książki. Oczywiście wielu czytelników nigdy nie przekona się do e-booków, dlatego nie sądzę aby one z kolei zastąpiły papierową literaturę. Z drugiej strony warto zwrócić uwagę, że w USA niektóre czaspisma przechodzą już tylko na wydania internetowe. Może przyszłością są wydawnictwa oferujące książki za równo w papierze jak i w postaci e-booków, albo dodatkowo audiobooków.
Mogę polecić bardzo ciekawą stronę wydawnictwa internetowego specjalizującego się w e-bookach - goneta.net
Wydawnictwo oferuje książki prawie z każdego gatunku literackiego. Jeżeli szukacie nowych tekstów i autorów, to tylko tam. Takich książek nie kupicie w księgarniach ani na innych portalach internetowych. :cool:
Ostatnio edytowano 2 wrz 2009, o 15:20 przez monter, łącznie edytowano 1 raz
monter
Gosc

Postprzez jetoryx » 2 wrz 2009, o 14:44

Przeważnie czytam e-boki, ale to i tak nie równa się co normalną książka którą można wziąść w rękę i poczytać sobie.
Najlepsze bramki - boskie bramki różnych piłkarzy.
jetoryx
Gosc

Postprzez Sacrum » 10 wrz 2009, o 15:47

E-booki są łatwiejsze w dostępie i dużo tańsze. Firma google chce otworzyć światową biblioteke online, oznacza to naprawde wielki problem dla bibliotekarzy itp ;) Ponieważ google będzie dyktować warunki, będą posiadać prawie wszystko dokumenty pisane !
Sacrum
Gosc

Postprzez lucjuk » 12 wrz 2009, o 14:23

Sacrum napisał(a):E-booki są łatwiejsze w dostępie i dużo tańsze. Firma google chce otworzyć światową biblioteke online, oznacza to naprawde wielki problem dla bibliotekarzy itp ;) Ponieważ google będzie dyktować warunki, będą posiadać prawie wszystko dokumenty pisane !

Nie do końca. Jeżeli nie będą posiadali praw autorskich to książki tam nie będzie.
Także będzie to mocno ograniczona biblioteka.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez Jantar » 26 sty 2011, o 22:29

Wolę tradycyjne książki, czytanie z ekranu jest niewygodne, męczy oczy oraz jest pozbawione tej specyficznej atmosfery jaka towarzyszy czytaniu książki papierowej. Może i e-booki są tańsze ale ja jestem tradycjonalistką w tej dziedzinie.
Jantar
Gosc

Postprzez Salomea » 30 wrz 2011, o 00:41

Ja tak samo jak Jantar preferuję książki w postaci papierowej. Czytałam "Imię Róży" Eco w postaci ebook'a i czytanie zajęło mi dwa razy więcej czasu niż w przypadku wersji papierowej, po którą sięgnęłam za pierwszym razem. Zresztą takie długie czytanie przed kompem strasznie męczy wzrok, a jak się jeszcze w ciągu dnia długo siedzi to kolejne godziny spędzone przed monitorem to katorga dla mnie. Książka może być nie wiem jak fantastyczna, ale prędzej sięgnę po tradycyjną niż po samego ebooka, nawet gdyby były "wydawane" dużo szybciej wolałabym poczekać i rozkoszować się wersją "namacalną", która ma po prostu swój urok. :)
Riders on the storm...
Salomea
Gosc

Postprzez Niunka » 12 paź 2011, o 00:06

Moze i to nowoczesne, ale ja jednak wole tradycyjne ksiazki, a najlepiej im starsze tym lepsze :) wtedy mozna bardziej wczuc sie w klimat
Niunka
Gosc

Postprzez czytam-ona » 13 paź 2011, o 20:49

Byłam zawsze przeciwna czytaniu książek innych niż te, które można dotknąć, poczuć papier w palcach i ten zapach książek...jednak z racji braku funduszy na nowe ksiązki, a w bibliotece nie było tego co szukam to sięgnęłam po e-booki. I...są fantastyczne! Od niedawna zaczęłam swoją przygodę z e-bookami, a zaczęłam od swojego ulubionego autora i jego cudownych ksiązek - Umberto Eco. Teraz mogę w każdej chwili wrócić do ulubionej książki jego. Bez czekania.
czytam-ona
Gosc

Reklama

Powrót do Literatura

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot]