Kod Leonarda da Vinci

Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej

Postprzez art22 » 4 lip 2009, o 21:06

Ofiarą popełnionego w Luwrze morderstwa pada kustosz muzeum Jacques Sauniere. Wezwany przez policję francuską historyk i badacz symboli Robert Langdon odkrywa na miejscu zbrodni szereg zakonspirowanych śladów, które mogą pomóc w ustaleniu zabójcy; stanowią też klucz do jeszcze większej zagadki - niezwykłej tajemnicy sięgającej korzeniami początków chrześcijaństwa. Zamordowany był członkiem Zakonu Syjonu, powstałego w 1099 roku tajnego stowarzyszenia strzegącego miejsca ukrycia bezcennej, zaginionej przed wiekami relikwii Kościoła - Świętego Graala. Do organizacji należeli m.in. Leonardo da Vinci i Isaac Newton. Kustosz poświęcił życie, by strzeżony przez zakon sekret nie dostał się w niepowołane ręce. Teraz pozostały jedynie 24 godziny na rozwikłanie precyzyjnie skonstruowanej łamigłówki pozostawionej przez Sauniere'a - inaczej tajemnicę na zawsze skryją mroki historii. Kluczowe elementy zagadki kryją się w najsławniejszych obrazach mistrza Renesansu - Mona Lizie i Ostatniej Wieczerzy. Czy ścigany przez policję i bezlitosnego zabójcę historyk zdoła ujść pogoni i dotrzeć do szokującej prawdy? Jego jedynym sprzymierzeńcem jest piękna Sophie Neveu, agentka policji, specjalistka od tajnych kodów i szyfrów, wnuczka Sauniere'a..

Czy ktoś czytał tę wspaniałą powieść Dana Browna?Jeśli tak to proszę o komentarz.Mnie książka podobała się bardzo.Nawiasem mówiąc ciekawe ile w tym fikcji a ile prawdy?
art22
Gosc

Reklama

Re: Kod Leonarda da Vinci

Postprzez art22 » 4 lip 2009, o 22:45

Dzięki już mam
art22
Gosc

Postprzez shwungistka » 5 lip 2009, o 00:24

Ja czytałam :)

Bardzo ciekawa. przyjemnie się czyta, choć z Browna wole "Demony i Anioły"

A książka? Ciekawa, porywająca, ale ile w tym prawdy, to raczej nigdy się nie dowiemy. Na pewno po części jest to prawda, ale też jest to fikcja literacka. Trzeba umieć to rozróżnić, ale nie jest to takie proste
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób?zapewne nie będą czerwone?
shwungistka
vc Prezes

Postprzez art22 » 5 lip 2009, o 16:25

Dzięki za odpowiedź.Książka naprawdę wciągająca i jak będę miałwięcej czasu to przeczytam cos Browna mówisz Anioły i demony są jeszcze lepsze od kodu?Dzięki
art22
Gosc

Postprzez Cichy » 5 lip 2009, o 17:40

Świetna książka. Fabuła interesująca, szybko wciąga. Nie wiem ile w tym prawdy, ale Brown powiązał wszystko ze sobą tak wyśmienicie, że można w to wszystko uwierzyć.
Cichy
Gosc

Postprzez shwungistka » 5 lip 2009, o 18:34

Brown napisał 4 książki. Ja przeczytałam 2 i Anioły i demony są zdecydowanie lepsze.

Oglądaliście film Kod da Vinici? Okropnie naciągnęli fabułę...
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób?zapewne nie będą czerwone?
shwungistka
vc Prezes

Postprzez art22 » 7 lip 2009, o 15:20

No cóż film nigdy nie odda całej treści książki.
art22
Gosc

Postprzez Eris » 7 lip 2009, o 17:35

CIekawa ksiazka. Ale osobiscie od Kodu i ''Anioly i Demony' wole 'Cyfrowa Twierdza' tego samego autora. Naprawde polecam te ksizke.
A co do 'Kodu' film mi sie w ogole nie podobal. =|
Obrazek
Eris
Gosc

Postprzez shwungistka » 7 lip 2009, o 21:11

Kod był okropny, ale Anioły już "dały rade"\

Ostatnio czytałam że ma wyjść 5 książka Browna
shwungistka
vc Prezes

Postprzez art22 » 7 lip 2009, o 23:45

Anołów jeszcze nie widziałem dobry?
art22
Gosc

Reklama

Następna strona

Powrót do Literatura

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]