Zmierzch vs. Harry Potter

Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej

Postprzez Kuma » 27 mar 2009, o 16:19

Na rzecz artykułu który piszę postanowiłam zapytać Was o zdanie.

Jakie są Waszym zdaniem plusy i minusy Zmierzchu i Harry'ego Pottera? Co jest w jednej książce, czego brakuje drugiej?
Kuma
Gosc

Reklama

Re: Zmierzch vs. Harry Potter

Postprzez amb » 5 cze 2009, o 05:47

No cóż, temat rzeka. Harry'ego przeczytałem wszystkie tomy, każdy po kilka razy. Z tomu na tom można zaobserwować, jak zmienia się klimat, z typowo dziecięcego na bardziej dojrzały i zagmatwany. Filmy - im nowszy, tym coraz bardziej udany (moim zdaniem).

Zmierzchu nie czytałem, widziałem tylko film i... bez rewelacji (jak dla mnie).
http://www.aleksanderb.eu - polecam i zapraszam:)
amb
Gosc

Postprzez shwungistka » 8 cze 2009, o 17:54

amb napisał(a):No cóż, temat rzeka. Harry'ego przeczytałem wszystkie tomy, każdy po kilka razy. Z tomu na tom można zaobserwować, jak zmienia się klimat, z typowo dziecięcego na bardziej dojrzały i zagmatwany. Filmy - im nowszy, tym coraz bardziej udany (moim zdaniem).

Jak najbardziej zgadzam się z twoją opinią. Harry ma w sobie to coś. Dzięki tj książce dzieci z chęcią sięgają po kolejne. To wielki sukces dla literatury

amb napisał(a):Zmierzchu nie czytałem, widziałem tylko film i.woj e.. bez rewelacji (jak dla mnie).

A tu już się nie zgadzam. Mi film bardzo przypadł do gustu. Ale to chyba dlatego że zrobili z tego romansidło, a to kobiety przyciąga :) Wszystkim panią film polecam, panom radzę trzymać się z daleka
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób?zapewne nie będą czerwone?
shwungistka
vc Prezes

Postprzez lucjuk » 10 cze 2009, o 20:06

shwungistka napisał(a): To wielki sukces dla literatury

I kasowy dla autorki :P
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez shwungistka » 10 cze 2009, o 20:57

Jest ona typowym przykładem osoby od zera do bohatera
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób?zapewne nie będą czerwone?
shwungistka
vc Prezes

Postprzez biaÅ‚a » 14 cze 2009, o 05:40

Ani Zmierzchu ani Harrego "Garncarza" Pottera nie czytałam, filmów też nie oglądałam. Ale jak już coś z fantastyki dziecięcej, albo inaczej, młodzieżowej to bardzo dobra jest seria Kronik Pradawnego Mroku. Co prawda tylko sześć tomów, z czego na razie ukazały się cztery, to nie ma się w ogóle dość tego czytać. Wciąga, przewraca twój świat do góry nogami i wypluwa pozostawiając niedosyt, bo chce się od razu zacząć czytać nowy tom.

Prawdę mówiąc Harrego przeczytałam 1 część i połowę drugiej, jednak nie było to dla mnie jakąś szczególna rewelacją - choć będąc wtedy w podstawówce musiałam przeczytać Kamień filozoficzny, bo nauczycielka uznała tom za lekturę...Choć innym się podobało... :? No ale o gustach się nie dyskutuje...xD
No i co siÄ™ patrzysz?
Śniegowej kulki nie widziałeś?
Jaka szkoda! o!

http://www.dialogmedia.pl/nieplaczatv.html
biała
Gosc

Postprzez shwungistka » 11 sie 2009, o 02:29

Po przeczytaniu zmierzchu twierdzę że Harry Potter jest o niebo lepszy. Tam się coś dzieje, książki mają jakieś przesłania, Natomiast zmierzch to totalne romansidło.
shwungistka
vc Prezes

Postprzez Tom3k » 2 wrz 2009, o 00:30

Zdecydowanie Harry Potter jest dla mnie książką lepszą. Mimo iż seria Pani Meyer jest bogatsza językowo, to po przeczytaniu jednej książki nie miałem ochoty na pozostałe. Harry Potter to klasyka. Ta książka nie potrzebuje promocji, ona będzie zawsze czytana przez młodzież na całym świecie, a seria Zmierzchu będzie kolejnym trendem, który minie po pewnym czasie. :P
Obrazek

Głupota nie zwalnia od myślenia.

? Stanisław Jerzy Lec
Tom3k
Gosc

Postprzez Sacrum » 10 wrz 2009, o 15:46

Harry Potter lepszy ze względu na lepszą fabułę :)
Sacrum
Gosc

Postprzez Moniq35 » 3 lis 2009, o 00:33

:)i jedna i druga super, choć bardzo różne. Harry Potter ma większą głębię, więcej się dzieje, ma w sobie więcej magii aniżeli Zmierzch. Ten drugi ( Zmierzch ) czyta się lekko i przyjemnie:)
Moniq35
Gosc

Reklama

Następna strona

Powrót do Literatura

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]