Paulo Coelho- mistyk czy szatan?

Co wiesz na temat swojej religii? Czy podoba Ci się sposób prowadzenia mszy ..co sądzisz o księżach.. co wiesz na temat sekt.. Te i wiele innych tematów na tym dziale.

Postprzez kofeinka91 » 19 gru 2008, o 22:54

Witam. Bardzo lubię czytać książki powyżej wspomnianego pisarza, ale razi mnie to co fanatycy katoliccy piszą o nim, że jest fałszywym prorokiem itp. Co Wy sądzicie na ten temat? Czy w tym, że kreuje się na katolika a pisze o synkretyzmie religijnym jest coś złego?
Dodam, że jestem katoliczką (tak mnie ochrzczono) ale fanatyzm naszych księży odwraca mnie od tej wiary.
Pisze tylko tak ogólnie bo zakładam, że na tym forum wypowiedzą się ludzie,którzy są w temacie.
kofeinka91
Gosc

Reklama

Re: Paulo Coelho- mistyk czy szatan?

Postprzez stalker » 19 gru 2008, o 23:09

kofeinka91 napisał(a):Witam. Bardzo lubię czytać książki powyżej wspomnianego pisarza, ale razi mnie to co fanatycy katoliccy piszą o nim, że jest fałszywym prorokiem itp. Co Wy sądzicie na ten temat? Czy w tym, że kreuje się na katolika a pisze o synkretyzmie religijnym jest coś złego?
Dodam, że jestem katoliczką (tak mnie ochrzczono) ale fanatyzm naszych księży odwraca mnie od tej wiary.
Pisze tylko tak ogólnie bo zakładam, że na tym forum wypowiedzą się ludzie,którzy są w temacie.

Ksiazek nie czytam,goscia nie znam.Jezeli facet kreuje sie na katolika a pisze o synkretyzmie religijnym to najlepiej zapytac ksiedza co o tym sadzi.
Co to znaczy,ze fanatyzm ksiezy odwraca Cie od wiary?
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez kofeinka91 » 19 gru 2008, o 23:33

A to oznacza, że jak jestem na religii o gość mi mówi, że jak nie jestem w kościele w niedziele to nie mam prawa przychodzić na lekcje religii w poniedziałek np. No to chyba dziwne jest. Albo mi mówi, że religia katolicka jest dobra a reszta religii, jak np buddyzm są sektami. I właśnie to mnie odwraca od katolicyzmu, a może nawet od Boga.
kofeinka91
Gosc

Postprzez Lemon_Man » 20 gru 2008, o 01:16

Bardzo ciekawy, mądry człowiek, który ma jakieś tam swoje przesłanie. Po co od razu wyjeżdżać przy jego osobie z kościołem, księżmi, wszystkim co anty i przeciw? Bajeczka, którą owi pociskają milionom jest wszak stokroć gorsza.
Lemon_Man
Gosc

Odp nie na temat

Postprzez kofeinka91 » 20 gru 2008, o 16:13

Nie wiem, czy się zrozumieliśmy, tym gościem jest ksiądz, i on mi mówi, że inne religie są sektami, albo, że jak nie chodzę do kościoła to na religie też nie mogę, a przecież ocenie podlega moja wiedza a nie moja religijność.
kofeinka91
Gosc

Postprzez Suzi2609 » 26 gru 2008, o 02:11

Racja. Co to za ksiądz który mówi takie rzeczy... A co z osobami które wogóle do kościoła nie chodzą natomiast na religię uczęszczają? Wogóle nie wiem co się teraz w Kosciele dzieje... Ksiądz w mojej parafi jest totalnym materialistą, a z resztą szkoda gadać.

A co do Paulo Coelho to przeczytałam jedną jedo książkę, bardzo mi się podobała i odniosłam wrażenie że jest bardzo religijnym człowiekim...
...
Suzi2609
Gosc

Postprzez LadyMakbet » 9 sty 2009, o 00:40

Uwielbiam jego książki, ale dla mnie to ani mistyk, ani szatan, a po prostu świetny pisarz! Właśnie czytam 'Czarownicę z Portobello'
http://www.goneta.net/sklep/product_info.php?manufacturers_id=34&products_id=73 zapraszam! :) to moje opowiadanie, może miałbyś ochotę przeczytać :))
LadyMakbet
Kapitan

Postprzez Rozstrzepana » 9 sty 2009, o 01:33

A czemu szatan... w wiekszosci jego ksiazek wiara jest ukazana w fajny zakamuflowany sposob i to sprawia ze ma tylu czytaczy...
A Pielgrzym to juz dla mnie wogole cud literatury wspolczesnej
Popisalabym listy z kimś, kto ma ciekawe spojrzenie na świat:D

ANIME MANGA FAN
Rozstrzepana
Rekrut

Postprzez LadyMakbet » 9 sty 2009, o 21:58

masz rację, Pielgrzym to mistrzostwo świata!
ale Alchemik też jest super
http://www.goneta.net/sklep/product_info.php?manufacturers_id=34&products_id=73 zapraszam! :) to moje opowiadanie, może miałbyś ochotę przeczytać :))
LadyMakbet
Kapitan

Postprzez melassa » 17 maja 2009, o 17:28

Ja nie lubię jego książek, ale nazywanie gościa szatanem to naprawdę gruba przesada:)
melassa
Gosc

Reklama

Następna strona

Powrót do Religia

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot]