Patriotyzm

Dział wysokiego ryzyka. Polityka zawsze wzbudza kontrowersje.

Postprzez shwungistka » 16 cze 2009, o 16:43

Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna, gr. patriotes) ? postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. To stawianie dobra ojczyzny ponad własne i wypełnianie obowiązków konstytucyjnych. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

Cechami patrioty jest umiłowanie własnej Ojczyzny i Narodu. Może być ono realizowane poprzez kultywowanie tradycji, oddawanie czci bohaterom narodowym i pamięć o nich, jak i również działania na rzecz danej społeczności; uczestnictwo w wyborach, świadoma postawa obywatelska. Jednakże również działania na szkodę aparatu państwowego mogą być uznawane jako patriotyczne, jeśli służą budowaniu ojczyzny - nieposłuszeństwo obywatelskie.

Patriotyzm to stawianie dobra kraju ponad interes osobisty, a nawet rezygnacja z prywatnych korzyści. Wynika on z więzi społecznej i emocjonalnej z narodem, kulturą i tradycją. Wiąże się także z poszanowaniem innych narodów i ich kultury.Patriotyzm to stawianie dobra kraju ponad interes osobisty, a nawet rezygnacja z prywatnych korzyści. Wynika on z więzi społecznej i emocjonalnej z narodem, kulturą i tradycją. Wiąże się także z poszanowaniem innych narodów i ich kultury.

Ja twierdzę że jestem patriotką. Staram się wspierać na każdym kroku polski przemysł. Jestem dumna z tego że się urodziłam w Polsce i nie ukrywam tego. Staram się pisać poprawnie po polsku, bez żadnych zapożyczeń, czasem wykopie jakiś archaizm fajnie brzmiący.
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób?zapewne nie będą czerwone?
shwungistka
vc Prezes

Reklama

Re: Patriotyzm

Postprzez lucjuk » 17 cze 2009, o 16:20

dukenuken@onet.eu napisał(a):czym jest obecnie patriotyzm? tym ze ktos laskawie pojdzie raz na jakis czas na wybory i spolni swoj obywatelski obowiazek? a moze tym ze wywiesimy flage przed domem w dlugi weekend majowy?

Doliczmy do tego np. uczciwe rozliczanie się z fiskusem, co niewątpliwie też podchodzi pod patriotyzm i pewnie z połowa Polaków odpada ;)
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez Yakub » 17 cze 2009, o 20:51

Czy ja jestem patriotą? Na moje to raczej nie. Prawda jest taka, że od patriotyzmu do nacjonalizmu droga wcale nie jest daleka. Ci, którzy za największych patriotów się uważają, są największymi bandytami i zakałą kraju. Wystarczy wymienić m.in. naszą kochaną Młodzież Wszechpolską, NOP i inne tego typu "patriotyczne" organizacje.
Żyję w gównie. 382.000 km[sup]2[/sup] gówna. Kraj z roku na rok się stacza. I to nie jest wcale wina jakiegoś kryzysu, czy innego szajsu. To wina polityków. Wielu się dziwi, że młodzi ludzie nie mają poszanowania dla kraju. Ale co im ten kraj daje? Porządnego kopa w dupę.
Za honor, za naród za rasę niemiecką,
Zabiją kobietę mężczyznę czy dziecko!
Bez uczuć, rozumu i z głupotą w głowach,
Poprzebierani klauni w swych faszystowskich rolach!
Yakub
Gosc

Postprzez lucjuk » 17 cze 2009, o 21:55

Yakub napisał(a):Ale co im ten kraj daje? Porządnego kopa w dupę.

U nas to ciągle działa na zasadzie "nie pytaj co kraj może ci, ale co ty dajesz krajowi" :P

Tak przy okazji to jak na razie przy splocie korzystnych wydarzeń, daje ci relatywnie darmowe studia, ale oczywiście w bandzie tępaków z PO znalazła się Kudrycka, która chce to zmienić...
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 18 cze 2009, o 01:18

I ja na te "darmowe studia" płace ze swoich podatków, choć sam nigdy z nich nie skorzystałem, bo nawet gdy teraz uczę się na państwowej uczelni, to za studia podyplomowe płacę i to nie mało :glare:

lucjuk napisał(a):Doliczmy do tego np. uczciwe rozliczanie się z fiskusem, co niewątpliwie też podchodzi pod patriotyzm

no powinno się uczciwie, ale jeśli tylko jest możliwość legalnie zapłacenia im mniej to należy to robić, zostanie nam więcej w kieszeni, więcej wydamy, dadząc zarobić innym
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez lucjuk » 18 cze 2009, o 03:54

Nasze-Forum.Net napisał(a):I ja na te "darmowe studia" płace ze swoich podatków, choć sam nigdy z nich nie skorzystałem, bo nawet gdy teraz uczę się na państwowej uczelni, to za studia podyplomowe płacę i to nie mało :glare:

Darmowa edukacja styka na poziomie magistra, reszta niech będzie płatna.
5-letnie studia dają już wystarczającą sposobność do podjęcia pracy, a kto zainteresowany i chce coś więcej - nie ma sprawy, niech inwestuje we własną wiedzę.

Nasze-Forum.Net napisał(a):
lucjuk napisał(a):Doliczmy do tego np. uczciwe rozliczanie się z fiskusem, co niewątpliwie też podchodzi pod patriotyzm

no powinno się uczciwie, ale jeśli tylko jest możliwość legalnie zapłacenia im mniej to należy to robić, zostanie nam więcej w kieszeni, więcej wydamy, dadząc zarobić innym

Legalnie to jeszcze pół biedy, ale już np. kreatywna księgowość budzi pewne wątpliwości.
Przykład płynie z góry. Mam na myśli skandaliczny pomysł wypłaty dywidendy z PKO (to już odchodzi bezpośrednio od tematu), ale jak przeciętny człowiek ma zrozumieć, że z banku wypłaca się kupę kasy w ramach dywidendy, a następnie wypuszcza pakiet akcji.
Śmierdzi lewizną na kilometr. Nie każdy będzie się zagłębia, że chodzi oto, aby kasą z dywidendy mógł ratować budżet najbardziej nieudolny minister finansów po 89 roku, a na wykup akcji (jeżeli w ogóle i państwo nie straci kontroli nad bankiem - jakby afera z Eureko nic naszych nie nauczyła) pójdą pieniążki z innego konta, najpewniej jakiejś agencji, z pieniędzy których dziurawego jak szwajcarski ser budżetu ratować by się nie dało.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez beee » 12 lis 2009, o 16:38

Ja osobiście nie czuje się patriotom, gdyż nie kocham całej Polski. Natomiast pewne jej części, pewnych ludzi i pewne miejsca - i ich mógłbym bronić.
beee
Gosc

Postprzez tagalog » 13 lis 2009, o 22:09

Patriotyzm zyskuje teraz nową formę i wyraz. Weźmy chociaż zainteresowanie Powstaniem Warszawskim, zespoły offowe śpiewające o historii czy fascynację zapomnianymi bohaterami.
tagalog
Gosc

Postprzez Shaw » 8 kwi 2010, o 03:08

Nie jestem patriotą. Z Polską łączy mnie to że tutaj się urodziłem, mieszkam, mam rodzinę i znajomych. Jednak nie czuje się z tym krajem jakoś specjalnie związany. Szanuje go jak każdy inny kraj. Ani nie jest mi wstyd z bycia polakiem, ani nie jest dla mnie to powód do dumy. Po prostu tu się urodziłem i tu mieszkam, nie był to mój wybór. Ogólnie jestem pacyfistą co się skrajnie kłóci z byciem patriotą.
Shaw
Gosc

Postprzez klatka » 6 gru 2011, o 15:37

Patriotyzm jest często kształtowany przez sytuację zewnętrzną kraju, zagrożenie ze strony innych pąnst wzmacnia to poczucie, ogólny pokój i spokój działają przeciwnie
klatka
Gosc

Reklama

Poprzednia strona

Powrót do Polityka

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot]