Sataniści

Co wiesz na temat swojej religii? Czy podoba Ci się sposób prowadzenia mszy ..co sądzisz o księżach.. co wiesz na temat sekt.. Te i wiele innych tematów na tym dziale.

Postprzez Cyada » 28 lis 2008, o 03:25

Istnieją dwa różne pojęcia, nagminnie ze sobą mylone: satanizm racjonalny i satanizm okultystyczny.

Pierwszy to nie religia, tylko ideologia. Racjonalni sataniści owszem, często kierują się hedonizmem, ale nikogo nie zabijają, nie urządzają krwawych orgii czy innych obrzędów, nie wyznają nikogo. Jak zresztą mogą zabijać, jeżeli przypisują życiu ludzkiemu jedną z największych wartości? Racjonalny satanista jest nie tyle niebezpieczny, co aspołeczny, często odcina się od otoczenia (a to raczej nie godzi w wolność innych ludzi).

Drugi termin oznacza religię. To są właśnie najczęstsze wyobrażenia ludzi: oddawanie czci Szatanowi, dziwaczne symbole, różnorakie krew w żyłach mrożące obrzędy etc.

Mylenie jednego z drugim można więc porównać do nazywania wszystkich chrześcijan mordercami po usłyszeniu o jakimś przypadku spalenia kogoś na stosie w średniowieczu.

Trochę więcej na stronie: http://www.racjonalista.pl/kk.php/d,97/q,Satanizm
Cyada
Gosc

Reklama

Re: Sataniœći

Postprzez Moonlight » 30 lis 2008, o 17:17

Czytałam biblię LaVey'a, była dość interesująca- co do samego satanizmu, to jest on dla większości ludzi chyba jedynie źródłem oburzenia i stereotypów. Bo (tak jak napisane zostało wyżej) co innego satanizm teistyczny, co innego laveyański. W teistycznym rzeczywiście zawierają się obrzędy wszelkiego rodzaju, łącznie z niezbyt moralnymi ekscesami w skrajnych przypadkach- tymczasem satanizm laveyański to nic innego, jak skrajnie hedonistyczna filozofia, utożsamiająca wartości życiowe w pojęciu szatana.

Nie znam osobiście żadnej osoby nazywającej się satanistą.
Co do obrzędów satanistów teistycznych- nie tak łatwo je poznać, nie tak łatwo zobaczyć- a uwolnić się z takiego kręgu po wstąpieniu do niego, to cud.
"Każdej nocy, od godziny czwartej,
teatr magiczny
- tylko dla obłąkanych -
Wejście kosztuje rozum..."
Moonlight
Gosc

Postprzez sadako » 6 gru 2008, o 02:12

co do bibli szatana to czytałam... w sumie to jest tylko zbiór ideologii. A co do obrządków to czasem są straszne. Czytalam kiedyś o jednej dziwczynie co została satanistką tylko po to, żeby zrobić na złość księdzu który uczył ją religii. Potem się strasznie w to wkręciła. Po jakimś czasie stwierdziła że zrobiła coś wbrew "swojemu panu" i pociela się cała. Wykrwawiła sie na śmierć. To są już skrajne i chore postawy. I w sumie to po co oni to robią?
sadako
Admiral

Postprzez Lemon_Man » 21 gru 2008, o 20:06

Satanizm to rodzaj ścieżki życiowej, raczej bez związku z doktryną religijną. U ludzi bardzo młodych obranie tej drogi wynika z chęci zaimponowania rówieśnikom, lub tzw burzliwego dojrzewania. Poważny satanizm to między innymi interesowanie się magią, zjawiskami paranormalnymi etc.
Lemon_Man
Gosc

Postprzez sadako » 1 sty 2009, o 15:53

Lemon_Man napisał(a):Poważny satanizm to między innymi interesowanie się magią, zjawiskami paranormalnymi etc.

Dlaczego sądzisz ze to jest satanizm? nie rozumiem twojego toru myślenia. Ja sie tym interesuje i co mam się nazywać satanistką? A taki płaczący posag matki boskiej, objawienie fatimskie... To cud, ale można też nazwać zjawiskiem paranormalnym
sadako
Admiral

Re: Sataniści

Postprzez bloomy » 3 sty 2009, o 16:43

mam pytanie, był ktoś może z Was na egzorcyzmach ?
jeśli nie, to wybierzcie się tam a uzyskacie wiele odpowiedzi na dręczące Was pytania .. .
____
Bo w życiu bywa różnie ... x3
bloomy
Rekrut

Postprzez stachel94 » 4 sty 2009, o 22:09

bloomy napisał(a):mam pytanie, był ktoś może z Was na egzorcyzmach ?
jeśli nie, to wybierzcie się tam a uzyskacie wiele odpowiedzi na dręczące Was pytania .. .

Ta, odrazu, tylko najpierw wygonią z nas diabła. Osobiście nie wierze w te brednie.
stachel94
Przyjaciel forum

Postprzez bloomy » 4 sty 2009, o 23:58

stachel94 napisał(a):Ta, odrazu, tylko najpierw wygonią z nas diabła. Osobiście nie wierze w te brednie.

ale tu nawet nie o to chodzi, też nie wierzyłam i sie przekonałam ...
____
Bo w życiu bywa różnie ... x3
bloomy
Rekrut

Postprzez stachel94 » 5 sty 2009, o 00:06

bloomy napisał(a):
stachel94 napisał(a):Ta, odrazu, tylko najpierw wygonią z nas diabła. Osobiście nie wierze w te brednie.

ale tu nawet nie o to chodzi, też nie wierzyłam i sie przekonałam ...

A można wiedzieć jak?
stachel94
Przyjaciel forum

Postprzez Rozstrzepana » 5 sty 2009, o 21:41

Z tymi satanistami róznie bywa. Większość to zbiór 13-letnich dzieciaczków, ktorzy uważają się za metalow i są tacy alla ,,szatan, szatan". W tych prawdziwych nie wierzę. Ogólnie to jest chore.
Popisalabym listy z kimś, kto ma ciekawe spojrzenie na świat:D

ANIME MANGA FAN
Rozstrzepana
Rekrut

Reklama

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Religia

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Brak zidentyfikowanych użytkowników