Fantasy! Co czytać dobre książki <podobne do HP>

Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej

Postprzez Herma » 24 cze 2009, o 13:58

Hej mam wielką prośbę czy mógłby ktoś polecić mi książki różne <fantasy> Harrego Pottera przeczytałam i teraz czuje niedosyt ! Chodzi mi o książki podobne do HP ale mogą tez być inne.
Ogólnie nie chce czytać książek wydanych dawno wolałabym coś z <2002-2009>

Z góry wielkie dzięki ;*
Pozdrawiam i czekam na propozycje ;*
Herma
Gosc

Reklama

Re: Fantasy! Co czytać dobre książki <podobne do HP>

Postprzez shwungistka » 24 cze 2009, o 19:35

Zmierzch jest podobno w podobnym klimacie, ale ja nie czytałam jeszcze.

Proponuję poeksperymentować z Pilipiukiem. Najlepiej zacznij od kronik to znaczy : "Kroniki Jakuba Wędrowycza" Przezabawna książka w klimacie fantastyki. Leć do najbliższej biblioteki i pytaj o Pilipiuka. Jak by nie było to ewentualnie "czarownik iwanow" "Weźmisz czarno kurę" "kuba rozpruwacz" "wieszać każdy może"
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób?zapewne nie będą czerwone?
shwungistka
vc Prezes

Postprzez malvae » 26 cze 2009, o 00:14

Zdecydowanie świetna jest ,,Księga rzeczy utraconych" . Nie pamiętam jaki autor, ale naprawdę świetne. Super jest też seria złożona z ,, Mrocznych Wzgórz" ,, Doliny cierni" i ,,Utraconego miasta" Patrica Carmana. Seria ma klimat, sens i ogólnie świetna. Polecam też ,,Zaczarowane życie" choć to przykład propagandy ,,magi bez harrego" jest dużo książek które mają właśnbie taki napis i propagują do tej akcvji, ale mimo wszystko są niezłe.
My heart
Your skin
This love
I'm in
We don't arrive, without a suprise
Your right
Im wrong
be free
be long
Into inside, it's coming alive
malvae
Gosc

Postprzez Pieceofeternity » 29 cze 2009, o 16:37

Na pewno książki z serii "Świat dysku" Terrego Pratcheta, trylogia "Eragona" Paoliniego, Sapkowski.
A czemu te wydane tylko niedawno? Fantastykę świetna pisano także dużo wcześniej.
"Bo indywidualność polega na tym by samemu w sobie być subkulturą" RaGreen

Żyjemy na spokojnej wyspie ignorancji pośród czarnych mórz nieskończoności i wcale nie jest powiedziane, że w swej podróży zawędrujemy daleko. - H. P. Lovecraft
Pieceofeternity
Rekrut

Postprzez Herma » 29 cze 2009, o 17:53

Pieceofeternity!!
Dlaczego z ostatnich lat ? :) Nie chce się uwsteczniać czytać książek, w których jest mało nowych, ciekawych, używanych współcześnie zwrotów, słów ;) ;)
Wiem, że być może nie jest to dobra postawa, ale jednocześnie proszę o wyrozumiałość ;*
A i dziękuje za odpowiedź :grin: :grin: :grin:
Pozdro ;)
Herma
Gosc

Postprzez shwungistka » 29 cze 2009, o 23:32

Pratchet pisze do tej pory wiec to żadne uwstecznienie.
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób?zapewne nie będą czerwone?
shwungistka
vc Prezes

Postprzez Herma » 1 lip 2009, o 02:29

Jak już pisałam może się mylę, jednak trudno mi się przekonać ;DD
Pozdrawiam :*
Herma
Gosc

Postprzez Mr.Diego » 14 lip 2009, o 17:02

Ja proponuje "Wiedźmina" A.Sapkowskiego, klimat, zwroty akcji i wiele ciekawych sytuacji i problem, ale i "Straż" Terrego Pratchett'a nieco inna od innych, ale bardzo ciekawa.
Mr.Diego
Gosc

Postprzez monter » 2 wrz 2009, o 13:51

Ostatnio przeczytałem trylogię "Neandertalska Paralaksa" (Hominidzi, Ludzie, Hybrydy). Jeżeli kogoś interesuje teroria równoległych światów, ewolucja ludzkiego gatunku oraz to co można wyczyniać przy pomocy genetyki, warto sięgnąć po te książki. Autor Robert J. Sawyer posiadł sporą wiedzę na temat neandertalczyków i wszystkiego, co udało się ustalić na ich temat, a tam gdzie nic bądź niewiele wiemy o tych tajemniczych ludziach puścił wodze fantazji.
Neandertalczycy są znacznie bardziej rozwinięci technologicznie od homo sapiens, to oni, co prawda przypadkowo, odkryli przejście między dwoma światami. Ciekawie i trochę propowokacyjne przedstawiono relacje rodzinne i sposób kontrolowania przyrostu naturalnego (zgadnijcie ile liczy neandertalska populacja), ale to oczywiście nie jedyne różnice np. nie ma tam rolnictwa, neandertalczycy żyją ze zbieractwa i łowiectwa. Słabą stroną, moim zdaniem, jest przedstawienie Nedanderalskiej Ziemi jako niemal idealnej Utopii, gdzie prawie całkowicie wyeliminowano przemoc, wojny, rozwój cywilizacyjny nie szkodzi środowisku, a ludzie żyją blisko natury, wolni od wszelkich ideologii, wyznań, kultów. Nie ma też konflików rasowych gdyż istnieje tylko jedna rasa. Na tle tego słodkawego obrazu nasza Ziemia to niemal piekło, które sami sobie zgotowaliśmy, co neandertalczycy grzecznie nam wypominają. Myślę, że książka więcej zyskałaby gdyby autor przedstawił mniej czarno biały-obraz, ale prawdopodbnie był to zabieg celowy.
Mimo wszystko warto poczytać ponieważ dialogi pomiędzy przedstawicielami obu cywyilizacji, odkrywające stopniowo różnice między nimi, poprowadzone są znakomicie, a wątek rodzącgo się uczucia między neandertalskim mężczyzną a gliskińską kobietą (bo tak nazywają nas neandertalczycy) pokazuje, że miłość może przezwyciężyć wszelkie różnice (czy znów nie za bardzo słodko?).

Jeżeli ktoś chce poczytać oryginalną fanstatykę niedostępną w księgarniach, to polecam stronę wydawnictwa goneta.net, gdzie publikuje wielu debiutantów. Mają tam na przykład krótką powieść Wymyślony, o tym co możemy wydobyć z własnego umysłu jeżeli tylko chcemy. :cool:
monter
Gosc

Postprzez enigma » 3 wrz 2009, o 03:39

No cóż, książek podobnych do Pottera jest mnóstwo. Ale cóż polecić? Spróbuj przeczytać Barrego Trottera ( groteska hp) Z Pilipiuka to poleciła bym również, sagę: Kuzynki, Księżniczka, Dziedziczki. Oczywiście Eragon Paoliniego. Jeśli nie oglądałaś filmu to poczytaj Opowieści z Narnii, zdecydowanie lepsza jest wersja literacka. Poza tym, jeśli naprawdę spodobał Ci się świat Harrego Pottera poszperaj w sieci i poczytaj fanificki tworzone przez fanów, czasami można znaleść coś naprawdę godnego uwagi. Pozdrawiam
enigma
Gosc

Reklama

Następna strona

Powrót do Literatura

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], groszek