Najlepsze forum młodzieżowe w sieci!
mineralka napisał(a):Tak nadal postrzega się to na wsi
shwungistka napisał(a):No nie koniecznie. Jak jest spoko ksiądz to jest dobrze ale jak się trafi taki co tylko kase chce to ludzie przestają chodzić do kościoła

art22 napisał(a):Chodzenie do Kościoła nie powinno mieć nic wspólnego z księżmi.
Jasne - niech stoją puste kościoły.
art22 napisał(a):Oni są ludżmi a do kościoła nie chodzi się do ludzi tylko do Boga.
art22 napisał(a):Ale polski chrześcijanin czytaj hipokryta [mam nadzieję że nikogo nie obrażam chodzi mi o dewocję] nie rozumie różnicy i dla niego właśnie ksiądz jest ważny a tak naprawdę nie należy słuchać księży tylko czytać Biblię.

frolicsome napisał(a):Dla mnie Ksiądz to zwykły człowiek. Nie mam do niego żadnego nadmiernego szacunku. Przecież nie sam Bóg ich wybiera.
frolicsome napisał(a):Często chodzi tu po prostu o lenistwo, chęc ustawienia sobie spokojnego, przynajmniej trochę odcietego od zwykłej brutalnej rzeczywistości życia. Spotkałam wielu księży, na widok których po prostu flaki mi się przewracały.... od razu widac, że taka ciapa nie poradziłaby sobie w życiu, więc poszła na łatwiznę. Księdza z prawdziwego zdarzenia, takiego z powołania itd nie widzialam żadnego.
Spoko, tylko przypadkiem nie mów, że jesteś katoliczką, skoro nie znasz "Wyznania wiary".frolicsome napisał(a):Mnie to w ogóle idea Kościoła rozwala, więc omijam to miejsce.
Wierzę w Boga, ale myślę że prędzej wybaczy mi grzechy kiedy w spokoju pomodlę się i szczerze wyznam swoje występki w zaciszu swojego pokoju.
Zapewne również dlatego, że nie rozumiesz idei sakramentówfrolicsome napisał(a):Pomysł spowiadania się przed innym człowiekiem, (do którego często żywię niechęc ponieważ wiem co sam wyprawia) jest dla mnie idiotyczny.
To, że Ty tego nie robisz, nie oznacza, że musisz generalizować, gdyż nie jesteś władna posiadać takiej wiedzyfrolicsome napisał(a):Tak samo zresztą jak klepanie co niedziela tych samych regułek, nad których sensem pewnie mało kto się chociaż raz w życiu zastanowił.

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]