Co Wy Sądzicie Na Temat Księży

Co wiesz na temat swojej religii? Czy podoba Ci się sposób prowadzenia mszy ..co sądzisz o księżach.. co wiesz na temat sekt.. Te i wiele innych tematów na tym dziale.

Re: Co Wy Sądzicie Na Temat Księży

Postprzez mineralka 24 cze 2009, o 18:51

Osobiście uważam, że nawet sam Kościół ma problem z tym, co to znaczy być księdzem we współczesnych czasach. Kiedyś można było opierać autorytet wyłącznie na tym, że jest się księdzem. Tak nadal postrzega się to na wsi, ale w mieście szacunek trzeba sobie zdobyć charyzmą, jakością podejścia do ludzi, a przede wszystkim zgodnością między głoszonymi wartościami i życiem.
mineralka
Gosc

Postprzez shwungistka 24 cze 2009, o 19:40

mineralka napisał(a):Tak nadal postrzega się to na wsi

No nie koniecznie. Jak jest spoko ksiądz to jest dobrze ale jak się trafi taki co tylko kase chce to ludzie przestają chodzić do kościoła
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób…zapewne nie będą czerwone”
shwungistka
vc Prezes

Postprzez mineralka 25 cze 2009, o 20:25

shwungistka napisał(a):No nie koniecznie. Jak jest spoko ksiądz to jest dobrze ale jak się trafi taki co tylko kase chce to ludzie przestają chodzić do kościoła

Zgadzam się z tobą, masz racje. W mojej wypowiedzi zabrakło chyba słowa ''może''.
mineralka
Gosc

Postprzez art22 4 lip 2009, o 21:52

Chodzenie do Kościoła nie powinno mieć nic wspólnego z księżmi.Oni są ludżmi a do kościoła nie chodzi się do ludzi tylko do Boga.Ale polski chrześcijanin czytaj hipokryta [mam nadzieję że nikogo nie obrażam chodzi mi o dewocję] nie rozumie różnicy i dla niego właśnie ksiądz jest ważny a tak naprawdę nie należy słuchać księży tylko czytać Biblię.Co do księży mam mieszane uczucia ponieważ w swoim życiu spotkałem ich całą masę wyrobiłem sobie opinię z e tylko 1-5% są z powołania a reszta.....sami odpowiedzcie.
art22
Gosc

Postprzez frolicsome 21 lip 2009, o 02:28

Dla mnie Ksiądz to zwykły człowiek. Nie mam do niego żadnego nadmiernego szacunku. Przecież nie sam Bóg ich wybiera. Często chodzi tu po prostu o lenistwo, chęc ustawienia sobie spokojnego, przynajmniej trochę odcietego od zwykłej brutalnej rzeczywistości życia. Spotkałam wielu księży, na widok których po prostu flaki mi się przewracały.... od razu widac, że taka ciapa nie poradziłaby sobie w życiu, więc poszła na łatwiznę. Księdza z prawdziwego zdarzenia, takiego z powołania itd nie widzialam żadnego.

Mnie to w ogóle idea Kościoła rozwala, więc omijam to miejsce.
Wierzę w Boga, ale myślę że prędzej wybaczy mi grzechy kiedy w spokoju pomodlę się i szczerze wyznam swoje występki w zaciszu swojego pokoju. Pomysł spowiadania się przed innym człowiekiem, (do którego często żywię niechęc ponieważ wiem co sam wyprawia) jest dla mnie idiotyczny. Tak samo zresztą jak klepanie co niedziela tych samych regułek, nad których sensem pewnie mało kto się chociaż raz w życiu zastanowił.

No to tak przedstawia się mój stosunek do Księży i Kościoła :grin:
frolicsome
Gosc

Postprzez lucjuk 26 lip 2009, o 03:11

art22 napisał(a):Chodzenie do Kościoła nie powinno mieć nic wspólnego z księżmi.
Jasne - niech stoją puste kościoły.

art22 napisał(a):Oni są ludżmi a do kościoła nie chodzi się do ludzi tylko do Boga.

Krótki kursik podstaw teologii i już wiesz, że ksiądz jest "pośrednikiem"
art22 napisał(a):Ale polski chrześcijanin czytaj hipokryta [mam nadzieję że nikogo nie obrażam chodzi mi o dewocję] nie rozumie różnicy i dla niego właśnie ksiądz jest ważny a tak naprawdę nie należy słuchać księży tylko czytać Biblię.

Guzik prawda. Zacznę tak - przeczytałeś w ogóle Biblię całą, tak A do Z sam.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez lucjuk 26 lip 2009, o 03:18

frolicsome napisał(a):Dla mnie Ksiądz to zwykły człowiek. Nie mam do niego żadnego nadmiernego szacunku. Przecież nie sam Bóg ich wybiera.

Być może nie jesteś katoliczką i być przecież nie musisz, ale to co piszesz jest nieprawdą. To Bóg ich wybiera wedle wiary katolickiej.
frolicsome napisał(a):Często chodzi tu po prostu o lenistwo, chęc ustawienia sobie spokojnego, przynajmniej trochę odcietego od zwykłej brutalnej rzeczywistości życia. Spotkałam wielu księży, na widok których po prostu flaki mi się przewracały.... od razu widac, że taka ciapa nie poradziłaby sobie w życiu, więc poszła na łatwiznę. Księdza z prawdziwego zdarzenia, takiego z powołania itd nie widzialam żadnego.

Nic dziwnego, skoro sadzisz od początku błędy merytoryczne w temacie w którym zabierasz głos. Jeżeli w pozostałych kwestiach tematu Twoja wiedza jest równie uboga - to nic dziwnego.
frolicsome napisał(a):Mnie to w ogóle idea Kościoła rozwala, więc omijam to miejsce.
Wierzę w Boga, ale myślę że prędzej wybaczy mi grzechy kiedy w spokoju pomodlę się i szczerze wyznam swoje występki w zaciszu swojego pokoju.
Spoko, tylko przypadkiem nie mów, że jesteś katoliczką, skoro nie znasz "Wyznania wiary".

frolicsome napisał(a):Pomysł spowiadania się przed innym człowiekiem, (do którego często żywię niechęc ponieważ wiem co sam wyprawia) jest dla mnie idiotyczny.
Zapewne również dlatego, że nie rozumiesz idei sakramentów
frolicsome napisał(a):Tak samo zresztą jak klepanie co niedziela tych samych regułek, nad których sensem pewnie mało kto się chociaż raz w życiu zastanowił.
To, że Ty tego nie robisz, nie oznacza, że musisz generalizować, gdyż nie jesteś władna posiadać takiej wiedzy
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Poprzednia strona

Powrót do Religia