zwiÄ…zek z osobÄ… z innej religii..

Co wiesz na temat swojej religii? Czy podoba Ci się sposób prowadzenia mszy ..co sądzisz o księżach.. co wiesz na temat sekt.. Te i wiele innych tematów na tym dziale.

Postprzez Monika » 15 lis 2008, o 03:07

co uważacie na temat związków osób o odmiennej religii? np.katolik z osobą prawosławną?
znałam parę która właśnie w takiej sytuacji..dziewczyna katoliczka a chłopak jehowy.niestety związek się rozpadł mimo tego ze bardzo się kochali..ale w akcję wkroczyli rodzice i kazali im wybierać..albo przejście na jedną religię albo rozpad związku.niestety oboje nie chcieli przejść na wiarę drugiej połówki...
Reklama: firmy z branży: hobby i rozrywka dolnośląskie oraz hobby i rozrywka pomorskie w katalogach.
Monika
Pani Moderator ;)

Reklama

Re: zwišzek z osobš z innej religii..

Postprzez stalker » 15 lis 2008, o 03:33

Wszystko zalezy od stopnia wiary,jezeli nie jest to przeszkoda dla mlodych i rodzicow to nie ma problemu,natomiast jezeli ktos jest bardzo wierzacy to jest nie do pomyslenia i nie do zrealizowania aby pogodzic jedno z drugim,ktos musi zrezygnowac.Lepiej dac sobie spokoj.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez Corax » 17 lis 2008, o 02:37

Cóż wszytko zależy od człowieka, do jakiego stopnia jest zdolny do tolerancji... Czy będzie potrafił zaakceptować inne przekonania drugiej osoby. Przy czym według mnie to ie ma większego sensu, no chyba że trafi się bardzo tolerancyjna para, albo wyznawcy odłamów tej samej pierwotnej religii ;)
Otaczamy się masą ludzi, z których każdy w swej wyjątkowości pozostaje niepoznanym.
Corax
Gosc

Postprzez stalker » 17 lis 2008, o 02:46

Corax napisał(a):Cóż wszytko zależy od człowieka, do jakiego stopnia jest zdolny do tolerancji... Czy będzie potrafił zaakceptować inne przekonania drugiej osoby

Tolerancja i przekonania jest czyms innym niz wiara w boga,to zmiana wiary nie tolerancja.Zmiana wiary dla gleboko wierzacych i wprowadzenie do rodziny innej religii jest bardzo trudna,w Turcji mozna stracic za to glowe,lub zostac wygnanym z rodziny.Oczywiscie mowie o bardzo glebokiej wierze.
stalker
Weteran

Postprzez Corax » 17 lis 2008, o 03:33

stalker napisał(a):
Corax napisał(a):Cóż wszytko zależy od człowieka, do jakiego stopnia jest zdolny do tolerancji... Czy będzie potrafił zaakceptować inne przekonania drugiej osoby

Tolerancja i przekonania jest czyms innym niz wiara w boga,to zmiana wiary nie tolerancja.Zmiana wiary dla gleboko wierzacych i wprowadzenie do rodziny innej religii jest bardzo trudna,w Turcji mozna stracic za to glowe,lub zostac wygnanym z rodziny.Oczywiscie mowie o bardzo glebokiej wierze.

Ale kto powiedział, że tą religię trzeba zmieniać? Cóż mówiąc o przekonaniach miałam na myśli głęboko zakorzenione wartości i morale wynikające z naszej wiary...
Otaczamy się masą ludzi, z których każdy w swej wyjątkowości pozostaje niepoznanym.
Corax
Gosc

Postprzez stalker » 17 lis 2008, o 03:43

Corax napisał(a):
stalker napisał(a):

Ale kto powiedział, że tą religię trzeba zmieniać? Cóż mówiąc o przekonaniach miałam na myśli głęboko zakorzenione wartości i morale wynikające z naszej wiary...

Zalezy od rodziny,jezeli matka nie wyrazi zgody aby jej syn/corka,pobrali sie z kims kto wyznaje inna wiare,a druga strona nie zmieni wiary to nici ze slubu.
stalker
Weteran

Re: zwiÄ…zek z osobÄ… z innej religii..

Postprzez LadyMakbet » 11 sty 2009, o 04:38

to jest poważny problem, ale wydaje mi się, że dla pary zdecydowanej na wspólne życie jest to do pokonania
ale nie uważam, aby dobrym pomysłem była zmiana wiary dla kogoś.
http://www.goneta.net/sklep/product_info.php?manufacturers_id=34&products_id=73 zapraszam! :) to moje opowiadanie, może miałbyś ochotę przeczytać :))
LadyMakbet
Kapitan

Postprzez Theak » 23 sie 2009, o 15:04

Monika napisał(a):co uważacie na temat związków osób o odmiennej religii? np.katolik z osobą prawosławną?
znałam parę która właśnie w takiej sytuacji..dziewczyna katoliczka a chłopak jehowy.niestety związek się rozpadł mimo tego ze bardzo się kochali..ale w akcję wkroczyli rodzice i kazali im wybierać..albo przejście na jedną religię albo rozpad związku.niestety oboje nie chcieli przejść na wiarę drugiej połówki...

Widać ani on jej nie kochał, ani ona go... Jesli dla kogoś jest ważniejsza głupia wiara, a raczej papierek, który o wierze świadczy niż druga połówka to jest oczywiste, że jej nie kocha.

Ja dla przykładu spotykałem się z dziewczyną, która mocno wierzyła w Boga i nieprzeszkadzało by mi to żebym musiał wziąść ślub kościelny. Zrobiłbym to z przyjemnością, wręcz sam to sugerowałem, ponieważ wiedziałem, że dla niej to bylo ważne. Choć jakbym poznał normalną dziewczynę (czytaj nie wierzącą) to neichciałbym ślubu kościelnego, bo po co jak jestem ateistą?
Czary, Zaklęcia i Magia - serwis internetowy o magii TajemniceMagii.pl
Theak
Gosc

Postprzez beee » 17 lis 2009, o 17:00

Dla mnie zaden problem - jej sprawa w co wierzy, może i w mikolaja swietego. Tak samo dotyczy to mnie, to czego oczekuje od kobiety nie jest powiazane z religia - nie widze w moim przypadku zanego wiec problemu.
beee
Gosc

Reklama

Powrót do Religia

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot]