muzyka a charakter

Interesuje Cię zachowanie człowieka, jego mowa ciała sposób bycia i czym to jest spowodowane? To dział dla Ciebie. Znajduje się tu również parapsychologia i grafologia oraz inne dziedziny związane z zachowaniem człowieka.

Postprzez nika » 15 sie 2009, o 00:41

Zdecydowanie NIE.!
Sa osoby inteligente i bardzo wykształcone,a słuchaja i bawia się rpzy disco polo. Więc jesli mi ktos powie,ze disco polo słuchaja tylko osoby z niższych poziomów to go wysmieje. ;]
nika
Gosc

Reklama

Re: muzyka a charakter

Postprzez The River » 28 gru 2009, o 16:48

sadako napisał(a):jak sądzicie czy charakter człowieka ma wpływ na to jakiej muzyki słucha? Czy np. jak się dowimy jakiej muzyki ktos slucha można już cos powiedziec o jego osobowości?

A ja na przekór powiem że na odwrót, to muzyka kształtuje nasz charakter, naszą wrażliwość, nasze myślenie i postrzeganie świata. A już na pewno nie zgodzę się z takim stereotypowym według mnie myśleniem że jak ktoś słucha określonego gatunku muzyki to musi być taki czy tak, dla przykładu powiedzmy "muzyka metalowa", od razu nam się nasuwa na myśl ktoś z długimi włosami po kolana, calutki ubrany na czarno (najlepiej by było jak by to murzyn jakiś był :P ), kilogram łańcucha na szyi, głowa spuszczona i płaszcz z kapturem po samą ziemie. Oczywiście są tacy ludzie, ale nie tylko tacy słuchają metalu. Z innymi gatunkami jest podobnie. TU nie ma żadnej reguły
The River
Gosc

Postprzez Nikotyna » 26 kwi 2010, o 22:29

Możliwe że ma albo to my czasami wolimy słuchać innej muzyki wywołującej dany stan. Nie znam się wiele na muzyce ale wiem że ciągnie jak narkotyk. Luubię słuchać takich które wzbogacają wiedzę intelektualną jak i takiej która przenosi mnie w świat ciemnych ulic (pisać na PW piosenki tytuły i wykonawców)
Nikotyna
Rekrut

Postprzez Typ1 » 13 gru 2010, o 16:26

Ja znów słucham muzyki, która mnie odmóżdża. Życie jest za trudne, żebym i melodiami miał się pogrążać.
Typ1
vc Prezes

Postprzez Salomea » 16 gru 2010, o 17:31

Czy muzyka ma związek z charakterem? Możliwe, że po części, aczkolwiek to żadna reguła. Czasami osoby wesołe potrzebują chwili refleksji i spokoju - słuchają wtedy muzyki smutnej, itp.
Powiedziałabym raczej, że muzyka odzwierciedla nasz stan duchy i nasze samopoczucie bądź niekiedy i poglądy. Zresztą, ja tam słucham wszystkiego, co mi wpadnie w ucho i nie przywiązuję wagi do tego, czy jeden styl wyklucza drugi... :)
Riders on the storm...
Salomea
Gosc

Postprzez zielone jabÅ‚uszko » 16 gru 2011, o 17:23

W pewien sposób na pewno muzyka odzwierciedla charakter i nastroje. Np. po kimś słuchającym disco czy ogólnie muzyki tanecznej nie spodziewałabym się spędzania samotnie wieczorów na refleksji, a raczej na zabawie. Ktoś kto słucha czegoś spokojnego i smutnego prędzej będzie flegmatykiem, niż człowiekiem którego przepełnia energia. Nie mówię już o przypadkach, gdy słuchanie muzyki jest tylko "syndromem" przynależności do jakieś subkultury, czasem słucha się czegoś bo słuchają tego inni z którymi chciałoby się zadawać. ;) Bo takie osoby na pewno będą wyglądały jak typowy metal albo emo. ]

Muzyka coś tam o nas mówi, może niekoniecznie o inteligencji, ale już o temperamencie myślę, że tak.
zielone jabłuszko
Gosc

Reklama

Poprzednia strona

Powrót do Psychologia

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], MSNbot Media