Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej
"martwy aż do zmierzchu" na jej podstawie nakrecili true blood'a
"Ule Śmierci stoją na czarnej trawie w czarnym sadzie, pod obsypanymi czarnym kwieciem gałęziami starych drzew, które kiedyś wydadzą jabłka, a te...ujmijmy to w ten sposób?zapewne nie będą czerwone?
Jeśli uważasz, że Zmierzch był o wampirach to raczej nie zdzierżysz tej lektury, ale próbuj. "Drakula" Brama Stokera opowiada o trve wampirach.
"Bo indywidualność polega na tym by samemu w sobie być subkulturą" RaGreen
Żyjemy na spokojnej wyspie ignorancji pośród czarnych mórz nieskończoności i wcale nie jest powiedziane, że w swej podróży zawędrujemy daleko. - H. P. Lovecraft
Od czasu gdy Zmierzch zdobył tak dużą popularność powstało mnóstwo książek o istotach z nadludzkimi umiejętnościami. Wystarczy wejść np do Empiku i wybierać! Jednak moim zdaniem wszystkie te książki nie są równie dobre jak Zmierzch i tylko się na nim opierają.
Ostatnio jest wysyp wszelkiego rodzaju serii książkowych o wampirach...A ja proponuję coś starszego - Anne Rice "Wywiad z wampirem", "Wampir Lestat", "Królowa potępionych" oraz dalsze części.
Od czasu pojawienia się "Zmierzchu" i jego wielkiej popularności pojawiła się masa książek utrzymanych w tym stylu. Jest popyt więc pojawiła się i podaż... No ale do czego dążę? W księgarniach możemy spotkać mnóstwo książek dla nastolatek o wątkach wampiropodobnych. No i dobrze! Jeśli tylko to zachęca ludzi do czytania. Jednak z bólem serca czytam stawianie na równi "Zmierzchu" z oryginalnym "Draculą" czy "Wywiadem z wampirem".
Zgadzam się z Tobą, Solarny. I też nie przepadam za takimi trendami. "Draculę" czy "Wywiad z wampirem" czytałam dawno temu, kiedy nie było jeszcze tej wampirzej mody. A książek o wampirach nie brakuje - do wyboru, do koloru: księgarnia internetowa, w wyszukiwanie wpisujemy "wampiry" i mamy piękną długą listę: książki o wampirach
A ja kilka razy podchodziłam do Zmierzchu i wogóle mi się nie podobał! wszystkie moje znajome ciągle tylko o Belli i Edwardzie gadają a ja tego nie mogę zdzierzyć!!! ale np Wywiad z wampirem bardzo mi się podobał. i książka i film są super!!!