Najlepsze forum młodzieżowe w sieci!
lucjuk napisał(a):Zielony34 napisał(a):
Rozumiem że wielu ludzi jest tak zajętych życiem że zapomina o cmentarzach i tych którzy odeszli ale... Oni odeszli, my zamiast na pokaz latać i przystrajać groby powinniśmy się raczej za nich modlić no ale cóż... Katolicy lubią szopki.
Może nie potrafisz połączyć jednego z drugim i w tym tkwi Twój problem, bo co jest złego w zapaleniu znicza czy położeniu wiązanki kwiatów i czy to ogranicza możliwość modlitwy? W żadnym wypadku.
matra napisał(a):lucjuk napisał(a):Zielony34 napisał(a):
Rozumiem że wielu ludzi jest tak zajętych życiem że zapomina o cmentarzach i tych którzy odeszli ale... Oni odeszli, my zamiast na pokaz latać i przystrajać groby powinniśmy się raczej za nich modlić no ale cóż... Katolicy lubią szopki.
Może nie potrafisz połączyć jednego z drugim i w tym tkwi Twój problem, bo co jest złego w zapaleniu znicza czy położeniu wiązanki kwiatów i czy to ogranicza możliwość modlitwy? W żadnym wypadku.
chodziło raczej o to, że katolicy w większości przypominają sobie o grobach dopiero na wszystkich świętych i dopiero wtedy latają ze szczotkami i kwiatkami, żeby grób był czysty. wg mnie to jest właśnie na pokaz.

matra napisał(a):wiesz, najbliżsi są dla mnie życzliwi nie tylko w dniu moich urodzin i imienin, ale każdego dnia i nie, nie olewają mnie, ale groby najczęściej ludzie odwiedzają właśnie raz w roku - na to święto. nie twierdzę tu oczywiście, że powinniśmy latać na groby swoich bliskich codziennie.. ale przypominanie sobie o nich raz w roku dopiero kiedy cała reszta ludzi to robi.. ?

matra napisał(a):lucjuk, wiem o co Ci chodzi, dlatego napisałam, że wielu, a nie wszyscy.

matra napisał(a):myślę, że generalizowanie to by było bardziej gdybym napisała, że wszyscy.. nieważne..
byłam nie raz na różnych cmentarzach i widziałam wiele zapuszczonych grobów. jasne, że to nie znaczy, że wszystkie takie były..
choć też wydaje mi się, ze to może zależeć od regionu, bo u mojej rodziny np jest cmentarz niesamowicie czysty i zadbany..

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot]