Transformacja nie skończyła się

Dział wysokiego ryzyka. Polityka zawsze wzbudza kontrowersje.

Postprzez Nasze-Forum.pl » 5 lis 2008, o 17:00

wywiad z Dr hab. Antonim Dudkiem (Dr hab. Antoni Dudek jest autorem najnowszej historii Polski. W tej rozmowie powiedział o wiele więcej, niż zawarł w swojej książce. Publikuje we ?Wprost?, ?Rzeczpospolitej?, ?Dzienniku?. Prowadzi program ?Kulisy III RP? (TVP Historia).)

"Uważa pan, że polska polityka jest skażona przez ludzi z "pokolenia`89". Dlaczego?

...To ci, którzy weszli do wielkiej polityki w 1989 i w latach następnych, po obu stronach barykady, mentalnie bardzo mocno tkwiący w poprzedniej epoce...
...Liderzy dwóch głównych partii, czyli Tusk i Kaczyński, należą do "pokolenia `89". Oni mają mentalność XX-wieczną. Powinni odejść od władzy, ponieważ anachroniczne myślenie występuje u wszystkich polityków z "pokolenia ?89", chociaż w różnym stopniu. Jak odejdą i przyjdą młodsi, to pojawi się szansa, że problemy dziś nierozwiązywalne, zacznie się w końcu rozwiązywać..."

całość:
http://www.elondyn.co.uk/newsy,wpis,827

Zgadzacie się?

Czy warto odświeżyć polska scenę polityczną z tych samych twarzy?
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Reklama

Re: Transformacja nie skończyła się

Postprzez lucjuk » 5 lis 2008, o 19:21

Nie do końca się z tym zgadzam. Zmiana liderów 2 największych obecnie partii w moim przekonaniu nie wpłynęłaby na zmianę obecnej sytuacji i rozwiązanie jakiś problemów. Podział jaki zarysował się 3 lata temu jest dziś zbyt głęboki.

Dopuszczenie ludzi młodych - jak najbardziej, ale nie musi się to odbywać kosztem doświadczonych polityków. Każda inteligentna partia inwestuje w swoje młode zaplecze, w przeciwnym wypadku za jakiś czas zginie.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 5 lis 2008, o 20:51

lucjuk napisał(a):Nie do końca się z tym zgadzam. Zmiana liderów 2 największych obecnie partii w moim przekonaniu nie wpłynęłaby na zmianę obecnej sytuacji i rozwiązanie jakiś problemów. Podział jaki zarysował się 3 lata temu jest dziś zbyt głęboki.

A może trzeba zmienić 2 największe partie, tylko nie zmieniając nazwy, a zostawiając tych samych ludzi (Kongres Liberalno-Demokratyczny -> Unia Wolności -> Platforma Obywatelska), (Porozumienie Centrum i jakieś inne -> Prawo i Sprawiedliwość)

PiS, PO inne AWSy oni rządzą tym krajem od 89 roku na zmianę z SLD bo tak się dogadali w Magdalence.

Aby wprowadzić jakieś zmiany na lepsze w tym kraju, potrzeba w rządzie takich ludzi:

Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez lucjuk » 5 lis 2008, o 21:32

Ja tam nie mam powodów, aby żądać zmian, jako zwolennik PiSu. I należy zasadniczo rozróżnić AWS i PiS, natomiast Porozumienie Centrum nigdy przy władzy nie było.

A partii raczej nikt w najbliższym czasie nie wymieni, bo takie partie jak UPR nie mają siły przebicia, ja tam lubię czasem poczytać JKM (wiem, wiem on już nie UPR) ale to wszystko.
A już to jak w 2007 roku związali się z LPR-em to uznaje za ich totalną porażkę.

Ich program to jest totalnie nie realny do realizacji, czasem nawet niebezpieczny.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 6 lis 2008, o 02:18

lucjuk napisał(a):JKM (wiem, wiem on już nie UPR)

Łał, to ja o czymś nie wiem? :D

lucjuk napisał(a):
A już to jak w 2007 roku związali się z LPR-em to uznaje za ich totalną porażkę.

To była jedyna szansa aby wystawić swoich kandydatów do wyborów. UPR miało za mało czasu aby zebrać odpowiednią ilość podpisów do startu w wyborach. A LPR mimo wielu porażek, i ośmieszania się, była najbardziej wolnorynkową partią w sejmie w wcześniejszej kadencji, ponadto była partią która swoje zamierzone cele i obietnice dane swoim wyborcom wypełniła, z czym duże partie mają ogromne problemy.

lucjuk napisał(a):
Ich program to jest totalnie nie realny do realizacji, czasem nawet niebezpieczny.

I ja mam pewne obawy, mimo to chętnie bym widział tą partię w sejmie, zasługują na to po prostu, tylko Oni mogą coś zmienić na lepsze, więc mój głos będą mieć zawsze.
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez lucjuk » 6 lis 2008, o 04:34

Nasze-Forum.Net napisał(a):
Łał, to ja o czymś nie wiem? :D
JKM to już jakiś czas temu się rozstał z UPR. Wiadomo, że nieodzownie się z nią kojarzy, ale formalnie już w UPR nie jest.
Założył jakieś nowe cudo - Platformę Janusza Korwina-Mikkego czy coś takiego.

To była jedyna szansa aby wystawić swoich kandydatów do wyborów. UPR miało za mało czasu aby zebrać odpowiednią ilość podpisów do startu w wyborach. A LPR mimo wielu porażek, i ośmieszania się, była najbardziej wolnorynkową partią w sejmie w wcześniejszej kadencji, ponadto była partią która swoje zamierzone cele i obietnice dane swoim wyborcom wypełniła, z czym duże partie mają ogromne problemy.

Proszę Cię, nie powiesz mi chyba, że LPR ma podobny program do UPR. Wystarczy rzucić hasło liberalizm.
A co do zbierania podpisów - to dwa wnioski:
a) słabo się starali, bo jakąś tam renomę mają, nowe formacje jak SDPL w 2005 roku podpisy zebrała
b) mają słaby elektorat - bo znowu tych podpisów nie trzeba więcej niż dostają głosów w wyborach, aż tak źle z nimi nie jest (nawet Ci od Bubla zebrali - Polska Partia Pracy [mam nadzieję, że im nazwy nie przekręciłem] )

I ja mam pewne obawy, mimo to chętnie bym widział tą partię w sejmie, zasługują na to po prostu, tylko Oni mogą coś zmienić na lepsze, więc mój głos będą mieć zawsze.

To widzę, że z Ciebie twardy elektorat :)
Z ciekawości na początek - jak wyobrażasz sobie prywatyzację podstawówek?
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 6 lis 2008, o 21:32

Ojaaaa, pozwól, że nie będę już cytował każdego zdania, odpisze zbiorczo.

JKM nigdy nie odszedł z UPR, jest w niej cały czas, jedynie od kilku lat nie jest już prezesem partii. PJKM to był jednorazowy projekt na czas kampanii prezydenckiej w 2005 roku.

Z tym zbieraniem podpisów, wybory były przedterminowe i dlatego takie problemy, o ile się orientuję mieli kilka dni na zebranie 100tys. podpisów, sami by nie dali rady.

LPR w wielu kwestach z UPR się zgadza (ciekawostka - Roman Giertych w 1993 kandydował do Sejmu z listy Unii Polityki Realnej (sic!) ) chodzi o np. eurosceptycyzm, choć oczywiście z różnych powodów - LPR - obyczajowych, UPR - ekonomicznych. LPR wprowadzając ulgę prorodzinną i becikowe (to ich zasługa a nie PiS!) spowodowało, że dość sporo pieniędzy od państwa wraca do ludzi - można to potraktować jako jakaś obniżka podatków. Ogólnie LPR to jest podzielone jakby na pół część jest za socjalizmem, część za wolnym rynkiem ogólnie mówiąc. Osobiście nigdy LPR nie lubiłem, ale na koniec trochę sympatii wzbudził we mnie Pan Roman, chodźby za to:

Co do prywatyzacji podstawówek, bardzo prosto:

Dziś załóżmy, że rodzic płaci (tak darmowa edukacja to mit!) 300zł w podatkach miesięcznie na naukę swojego dziecka, i te 300zł wędruje, przez całą masę urzędników - izbę skarbową - ministerstwo finansów - dzieli je komitet rady ministrów - następnie trafiają do ministerstwa oświaty - kuratorium - i dopiero trafiają do szkoły oczywiście do szkoły trafia połowa czyli 150zł bo druga połowa poszła na utrzymanie tych wszystkich urzędników.

A gdyby szkoły były prywatne rodzic zapłacił by 200zł bezpośrednio do szkoły, którą by sam wybrał dla swojego dziecka (np. teraz się kłócą, czy ma być wychowanie do życia w rodzinie w szkołach czy nie) a tak to rodzic by posłał dziecko do takiej szkoły gdzie to jest lub nie, w zależności od tego co sobie życzy rodzic (a nie co postanowił jakiś tam urzędas)

Rodzic płacił by mniej, a szkoła dostawała by więcej.
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez lucjuk » 7 lis 2008, o 01:30

A racja, nie odszedł, dzięki za poprawienie ale partia odcina się od jego zachowań, że zacytuję:
"Unia Polityki Realnej odcina się od zachowania Janusza Korwin-Mikke na antenie TVN24 (...)"
http://www.upr.org.pl/main/artykul.php? ... 7&aid=7666

Kampania, to owszem, była krótka, ale już czas na zbieranie podpisów wszyscy mieli taki sam :)

Z tym zgadzaniem się LPR, to tak naciągnąłeś te pojedyncze przypadki... Z resztą wystarczy popatrzyć na takie kwestie jak kościół, no i UPR jest partią reklamującą się jako liberalną, a LPR konserwatywną - sprzeczność duża.
Dla mnie było to kompromitujące dla UPR takie doczepianie się do kogoś, bo sami sobie nie poradzili.

"Dziś załóżmy, że rodzic płaci (tak darmowa edukacja to mit!) 300zł w podatkach miesięcznie na naukę swojego dziecka"
- tutaj ewidentnie mijasz się z prawdą. Pokaż mi rodzinę z pięciorgiem dzieci, które płaci 1500zł za szkołę podstawową. Także dalsze zgadywanie, kto ile gdzie zabierze nawet szkoda komentować. A czy jak dziecko przestaje chodzić do szkoły, to rodzice płacą niższe podatki? - oczywiście, że nie, więc jedno nie ma kompletnie wpływu na drugie.
Prywatyzacja szkoły doprowadzi do jeszcze niższego poziomu nauczania zwłaszcza na wsiach, gdzie rodziców nie będzie stać na posyłanie dzieci do szkoły. Znasz jakieś państwo w ogóle, gdzie jest całkowicie sprywatyzowane szkolnictwo?
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 7 lis 2008, o 01:46

UPR odcina się od JKM bo czasem Pan Janusz prezentuje poglądy, które są tylko jego prywatnym zdaniem, a nie mają pokrycia w programie UPR, na resztę odpowiem następnym razem bo teraz jestem nie w stanie :twisted:
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez lucjuk » 7 lis 2008, o 02:00

Nasze-Forum.Net napisał(a):UPR odcina się od JKM bo czasem Pan Janusz prezentuje poglądy, które są tylko jego prywatnym zdaniem, a nie mają pokrycia w programie UPR, na resztę odpowiem następnym razem bo teraz jestem nie w stanie :twisted:

No tak, tylko takie rzeczy właśnie się punktuje na scenie politycznej...

A co do reszty - spoko:) Forum to przecież nie wyścigi :)
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Reklama

Następna strona

Powrót do Polityka