Transformacja nie skończyła się

Dział wysokiego ryzyka. Polityka zawsze wzbudza kontrowersje.

Postprzez stalker » 10 lis 2008, o 02:59

Nasze-Forum.Net napisał(a):

Co do prywatyzacji podstawówek, bardzo prosto:

Dziś załóżmy, że rodzic płaci (tak darmowa edukacja to mit!) 300zł w podatkach miesięcznie na naukę swojego dziecka, i te 300zł wędruje, przez całą masę urzędników - izbę skarbową - ministerstwo finansów - dzieli je komitet rady ministrów - następnie trafiają do ministerstwa oświaty - kuratorium - i dopiero trafiają do szkoły oczywiście do szkoły trafia połowa czyli 150zł bo druga połowa poszła na utrzymanie tych wszystkich urzędników.

A gdyby szkoły były prywatne rodzic zapłacił by 200zł bezpośrednio do szkoły, którą by sam wybrał dla swojego dziecka (np. teraz się kłócą, czy ma być wychowanie do życia w rodzinie w szkołach czy nie) a tak to rodzic by posłał dziecko do takiej szkoły gdzie to jest lub nie, w zależności od tego co sobie życzy rodzic (a nie co postanowił jakiś tam urzędas)

Rodzic płacił by mniej, a szkoła dostawała by więcej.

Ja tak zapytam,jezeli beda prywatne,to jaka mamy pewnosc,ze wlasciciel po roku cz dwoch,nie przerobi szkoly na bank czy knajpe,bo bedzie mial lepsze zyski?
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Reklama

Re: Transformacja nie skończyła się

Postprzez lucjuk » 10 lis 2008, o 03:09

stalker napisał(a):
Ja tak zapytam,jezeli beda prywatne,to jaka mamy pewnosc,ze wlasciciel po roku cz dwoch,nie przerobi szkoly na bank czy knajpe,bo bedzie mial lepsze zyski?

Uprzedzę adresata pytania - może będzie przekonywał, że jest inaczej niż ja niżej odpowiem.
A odpowiem Ci, że żadnej - dokładnie tak samo jak ze służbą zdrowia, którą PO chce sprywatyzować.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez Jarek » 22 lis 2008, o 20:49

stalker napisał(a):Ja tak zapytam,jezeli beda prywatne,to jaka mamy pewnosc,ze wlasciciel po roku cz dwoch,nie przerobi szkoly na bank czy knajpe,bo bedzie mial lepsze zyski?

Są prywatne uczelnie wyższe. Jak na razie funkcjonują. Moim zdaniem nie powinniśmy prywatyzować szkolnictwa bynajmniej w całości. Może dojść do sytuacji, że szkoły będą zwiększać opłaty za kształcenie, bo dość może do zawyżania opłat za kształcenie, a jak wiadomo nauka jest obowiązkowa do 18 roku życia - i Ci uczniowie musieliby gdzieś chodzić.
Jarek
Kapitan

Postprzez lucjuk » 23 lis 2008, o 03:25

Ustawodawcom dokładnie o to chodzi, aby z jednej strony mieć pole wyboru (wszystko jedno szpitala, szkoły), a z drugiej być zmuszonym płacić czy to za obowiązkową naukę czy też konieczną hospitalizację.
Potem wystarczy tylko przewertować właścicieli takich placówek, tak jak teraz rady nadzorcze spółek skarbu państwa, żeby znaleźć "samych swoich".
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 23 lis 2008, o 16:20

Zaraz szukacie czarnych scenariuszy, zmówią się, będzie drogo, nie będzie niego stać na leczenie, a wogóle to co drugi szpital przerobią na dyskotekę bo lepiej będzie się opłacać ;-)

Dajcie spokój, teraz płacicie kolosalne sumy, a jakoś usług jest na bardzo niskim poziomie.

Na innym forum napisałem coś takiego:

moja mama zachorowała, przeziębiła się dość mocno, pojechałem z nią w sobotę do szpitala, na pogotowie jedyne czynne w takich przypadkach w mieście. Żeby wjechać na teren szpitala zapłaciłem za parking taki szczegół, była godzina 11, na miejscu się dowiedzieliśmy, że może za 6h lekarz będzie mógł ją przyjąć.
Cóż skończyło się, że kupiliśmy drogie, i średnio skuteczne leki w aptece.

I ja sie pytam, na co płaci moja mama dziesiątki lat składki zdrowotne, skoro gdy zachoruje raz na rok, to i tak prywatnie musi sama się leczyć.

Na koniec 2 zagadki:

A dlaczego gdy zachoruje mój pies, to weterynarz z uśmiechem na twarzy, przyjmuje go, i leczy go w sposób o jakim ludzie mogą tylko pomarzyć?

Dlaczego ludzie wolą iść do prywatnego dentysty, a nie do państwowego?

I na koniec koniecznie obejrzyjcie:

To tak względem prywatyzacji szpitali ;-)
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez lucjuk » 23 lis 2008, o 16:44

Nasze-Forum.Net napisał(a):Zaraz szukacie czarnych scenariuszy, zmówią się, będzie drogo, nie będzie niego stać na leczenie, a wogóle to co drugi szpital przerobią na dyskotekę bo lepiej będzie się opłacać ;-)

Prosta działanie takiego modelu jest troszkę inne. Na początku część placówek będzie może miała przystępne ceny, aby zdobyć pacjentów i zmonopolizować rynek. Kto nie będzie miał pacjentów powoli zacznie upadać i owszem tereny, często bardzo dobrze ulokowane nie raz w centrach miast zostaną spożytkowane choćby i na te dyskoteki o których piszesz.
Ci którzy zostaną stopniowo będą stawać się monopolistami dyktującymi ceny
Dajcie spokój, teraz płacicie kolosalne sumy, a jakoś usług jest na bardzo niskim poziomie.

I dlatego trzeba zreformować służbę zdrowia, ale nie poprzez prywatyzację.

moja mama zachorowała, przeziębiła się dość mocno, pojechałem z nią w sobotę do szpitala, na pogotowie jedyne czynne w takich przypadkach w mieście. Żeby wjechać na teren szpitala zapłaciłem za parking taki szczegół, była godzina 11, na miejscu się dowiedzieliśmy, że może za 6h lekarz będzie mógł ją przyjąć.

I ja sie pytam, na co płaci moja mama dziesiątki lat składki zdrowotne, skoro gdy zachoruje raz na rok, to i tak prywatnie musi sama się leczyć.

A jaką masz pewność, że pod prywatną kliniką nie zapłacisz za parking? Żadną. Przypuszczam, że po prywatyzacji nikt nie zrezygnuje z dodatkowego źródła dochodu.
Na koniec 2 zagadki:

A dlaczego gdy zachoruje mój pies, to weterynarz z uśmiechem na twarzy, przyjmuje go, i leczy go w sposób o jakim ludzie mogą tylko pomarzyć?

1. Dlatego, że weterynarz:
a) ma znacznie mniej pacjentów
b) bo mu za to płacisz stawkę wyższą niż dostanie lekarz z NFZ [tylko dla mnie rozwiązanie to nie prywatyzacja, a co najwyżej uszczelnienie systemu]
Wiem jak to wygląda, po sam kota hoduję :)

2. Ja nie wiem czy wolą, tylko wiem, że idą ze względu na terminy czy jakość materiału (np. plomby)
Ale co prywatyzacja zmieni w tej kwestii?
I zauważ, że idą Ci co mają na to kasę, a reszta co? Nigdzie już nie pójdzie, bo nawet tej gorszej jakościowo plomby od nikogo nie dostanie.

Filmik :good:
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez stalker » 23 lis 2008, o 17:00

lucjuk napisał(a):
Nasze-Forum.Net napisał(a):Zaraz szukacie czarnych scenariuszy, zmówią się, będzie drogo, nie będzie niego stać na leczenie, a wogóle to co drugi szpital przerobią na dyskotekę bo lepiej będzie się opłacać ;-)

Prosta działanie takiego modelu jest troszkę inne. Na początku część placówek będzie może miała przystępne ceny, aby zdobyć pacjentów i zmonopolizować rynek. Kto nie będzie miał pacjentów powoli zacznie upadać i owszem tereny, często bardzo dobrze ulokowane nie raz w centrach miast zostaną spożytkowane choćby i na te dyskoteki o których piszesz.
Ci którzy zostaną stopniowo będą stawać się monopolistami dyktującymi ceny

I dlatego trzeba zreformować służbę zdrowia, ale nie poprzez prywatyzację.

A jaką masz pewność, że pod prywatną kliniką nie zapłacisz za parking? Żadną. Przypuszczam, że po prywatyzacji nikt nie zrezygnuje z dodatkowego źródła dochodu.
Na koniec 2 zagadki:

1. Dlatego, że weterynarz:
a) ma znacznie mniej pacjentów
b) bo mu za to płacisz stawkę wyższą niż dostanie lekarz z NFZ [tylko dla mnie rozwiązanie to nie prywatyzacja, a co najwyżej uszczelnienie systemu]
Wiem jak to wygląda, po sam kota hoduję :)

2. Ja nie wiem czy wolą, tylko wiem, że idą ze względu na terminy czy jakość materiału (np. plomby)
Ale co prywatyzacja zmieni w tej kwestii?
I zauważ, że idą Ci co mają na to kasę, a reszta co? Nigdzie już nie pójdzie, bo nawet tej gorszej jakościowo plomby od nikogo nie dostanie.

Filmik :good:

Czy weterynarz ma mniej pacjentow to nie wiem,ale do reszty sie zgadzam.Normalne,ze jak gosc ma swoj gabinet prywatny to stara sie aby jego uslugi byly jak najlepsze i chce za to odpowiednie pieniadze tym bardziej jezeli naprawde jest dobry w tym co robi.Na prywatne szpitale nie wszystkich stac.Zawsze pieniadz rzadzil swiatem i nikt tego nie zmieni.Kto ma kase zawsze pojdzie do prywatnego.Co do szpitali panst.to sie admin nie przejmoj w Londynie jest to samo.
stalker
Weteran

Postprzez Jarek » 23 lis 2008, o 18:01

Jestem zdecydowanie przeciwny całkowitej prywatyzacji. Wiem, że służba zdrowia kuleje i to bardzo. Trzeba się raczej zająć tym co zrobić, by działała sprawniej. popatrzcie na ZUS, który za 3 mld PLN informatyzuje od kilku lat swoje biura, stawia serwerownie, a ostatnio ogłasza przetarg na 130 tys. dyskietek. Szok w trampkach. No i ten beznadziejny program PŁATNIK.
Co do szpitali: Nie płaćmy składek na chorobowe, wypadkowe i inne takie, ale jak nagle coś się nam stanie to płaćmy i patrzmy ile wyniesie zabieg usunięcia wyrostka robaczkowego. No chyba, że dadzą nam wybór. To samo ze szkolnictwem.
Jarek
Kapitan

Postprzez stalker » 23 lis 2008, o 18:27

Jarek napisał(a):Jestem zdecydowanie przeciwny całkowitej prywatyzacji. Wiem, że służba zdrowia kuleje i to bardzo. Trzeba się raczej zająć tym co zrobić, by działała sprawniej. popatrzcie na ZUS, który za 3 mld PLN informatyzuje od kilku lat swoje biura, stawia serwerownie, a ostatnio ogłasza przetarg na 130 tys. dyskietek. Szok w trampkach. No i ten beznadziejny program PŁATNIK.
Co do szpitali: Nie płaćmy składek na chorobowe, wypadkowe i inne takie, ale jak nagle coś się nam stanie to płaćmy i patrzmy ile wyniesie zabieg usunięcia wyrostka robaczkowego. No chyba, że dadzą nam wybór. To samo ze szkolnictwem.

Nie rozumiem,mamy nie prywatyzowac i nie placic skladek?to skad wezma kase?zabiora z rent i emerytur?
stalker
Weteran

Postprzez Jarek » 25 lis 2008, o 03:48

Hmm.. Chodziło mi o to, że jakbyśmy nie musieli płacić składek to wszystko byśmy wykładali z własnej kieszeni. Niech Ci się stanie wypadek i w wyniku tego cały się połamiesz.. Wiesz ile by Cię kosztował zabieg? Pobyt w szpitalu? Znowu biedni by stracili a zyskali bogaci - bo zero składek - a jak się coś stanie? Zapłacą. Stać ich będzie. Biedniejszych już nie.
Jarek
Kapitan

Reklama

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polityka