Transformacja nie skończyła się

Dział wysokiego ryzyka. Polityka zawsze wzbudza kontrowersje.

Postprzez Nasze-Forum.pl » 29 lis 2008, o 18:05

To jest ciężkie do pojęcia, bo od dziesiątek lat jesteśmy do czegoś innego przyzwyczajeni, do modelu państwa "opiekuńczego" ...
Obecnie państwo zabiera 75% tego co wypracujemy swoją pracą, gdyby tak nie było, stać by nas było na wiele, nie było by biednych, chyba, że z własnej woli ...
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Reklama

Re: Transformacja nie skończyła się

Postprzez lucjuk » 30 lis 2008, o 03:24

Jak Ty te 75% wyliczyłeś?
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 30 lis 2008, o 16:08

No właśnie piszę o tym na forach, i wszyscy są zdumieni, że to nie możliwe :scratch:

Jak Państwo sądzą: ile z każdych zarobionych 100 złotych oddajecie państwu w formie podatków i przymusowych składek?
Nikt o tym nie mówi. Dlaczego?

Czy wiece, że Polakowi otrzymującemu "na rękę" 1500 złotych zabiera się ponad 900 zł na ZUS? W ciągu roku to ponad 10tys, przez 40 lat pracy ponad 400tys złotych.

Czy wiecie, że musi on płacić prawie 150zł podatku dochodowego?

Czy wiece, że robiąc zakupy, płaci około 300zł w formie podatku VAT?

Czy wiecie, że w cenie papierosów, benzyny i alkoholu jest ukryty wysoki podatek akcyzowy?
To kolejny haracz, płacony przez konsumenta.

Gdyby nie wymienione powyżej obciążenia, Polak zarabiający dziś 1500zł otrzymywałby ok 2600zł.

Wysokość składki ZUS ma zasadniczy wpływ na koszt wytworzenia, a więc i cenę każdego towaru.

Wszyscy konsumenci a więc i Państwo, płacą ukryte w cenach podatki.

Np. zastanawialiście się kiedyś, że kupując nawet Chleb, wszystko ... bo we wszystkim są wliczone koszty transportu, płacicie akcyzę za benzynę ...
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez stalker » 30 lis 2008, o 16:29

Nasze-Forum.Net napisał(a):No właśnie piszę o tym na forach, i wszyscy są zdumieni, że to nie możliwe :scratch:

Jak Państwo sądzą: ile z każdych zarobionych 100 złotych oddajecie państwu w formie podatków i przymusowych składek?

Czy wiece, że Polakowi otrzymującemu "na rękę" 1500 złotych zabiera się ponad 900 zł na ZUS? W ciągu roku to ponad 10tys, przez 40 lat pracy ponad 400tys złotych.

Czy wiecie, że w cenie papierosów, benzyny i alkoholu jest ukryty wysoki podatek akcyzowy?

Gdyby nie wymienione powyżej obciążenia, Polak zarabiający dziś 1500zł otrzymywałby ok 2600zł.

Wysokość składki ZUS ma zasadniczy wpływ na koszt wytworzenia, a więc i cenę każdego towaru.

Np. zastanawialiście się kiedyś, że kupując nawet Chleb, wszystko ... bo we wszystkim są wliczone koszty transportu, płacicie akcyzę za benzynę ...

ZUS Ci zabiera zgodnie ze swoim przelicznikiem,dzienny pobyt w szpitalu kosztuje ok 30-40zl-10-15euro,30 razy miesiac i razy te 40lat,to masz ponad 400tys zl.
A co do zakupow to mozesz jeszcze dodac czynsz, gaz,prad,wode,tv i na reke nie masz 900zl tylko po zaplaceniu wszystkiego masz 200 zl na miesiac.
Z drugiej stony wydaje mi sie,ze ten ZUS troche trzyma porzadku,nie wyobrazam sobie dzis aby za wszystko placic z wlasnej kieszeni,za kazda wizyte u lekarza i 100%za wszystkie leki,tylko bogatych byloby stac na to.Jak potracaja miesiecznie to tak sie nie odczuwa.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez lucjuk » 30 lis 2008, o 17:01

Nasze-Forum.Net napisał(a):No właśnie piszę o tym na forach, i wszyscy są zdumieni, że to nie możliwe :scratch:

Sorry Admin, ale z tego to dalej 75% nie wynika.
Z resztą wystarczy porównać sobie zarobek brutto z netto i w żaden sposób nie zniknie Ci 75%.

A to, że w papierosach jest akcyza, to żadna nowość. Różne produkty są obłożone różnymi podatkami, w szczególności VAT-em ale to się nie wiąże z pensją.
A takie hasła:
"Wszyscy konsumenci a więc i Państwo, płacą ukryte w cenach podatki."
to za przeproszeniem jak u populistów.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 30 lis 2008, o 19:19

Dołóż do tego inne nie wymienione w tym tekście podatki, jak chociażby podatek belki, podatki od czynności cywilno prawnych i całą masę innych.

Jest to ponad 70%, nie chce mi się tego teraz dokładnie rozpisywać.

"Wszyscy konsumenci a więc i Państwo, płacą ukryte w cenach podatki."
to za przeproszeniem jak u populistów.

To szczera prawda, której nie jeden człowiek nie zna, i nie pozna.
Przykład właśnie z tą akcyzą na benzynę, wyobraźmy, że jest sobie nieco starsza pani, która nie posiada samochodu, chodzi sobie pomału pieszo, lub jeździ rowerem. Gdy ona słyszy, że kierowcy narzekają, że benzyna jest droga, myśli sobie - mnie to nie dotyczy, przecież ja nie mam nawet samochodu. Nie wie o tym, że kupując cokolwiek w sklepie płaci pośrednio akcyzę na benzynę, bo każdy towar trzeba dowieść do tego sklepu.

Naprawdę, większość ludzi nie ma zielonego pojęcia o ekonomii, dlatego takie teksty mogą się wydać populistyczne, ale jest to uświadamianie ludzi po prostu.
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez stalker » 30 lis 2008, o 19:29

No a jak petrol idzie w gore,to wszystko idzie w gore,bo kierowca musi kupic petrol zeby dowiezc towar i musi wziasc wiecej za towar bo dal wiecej za petrol :rotfl: proste jak 2+2=4,ale dla starszej pani gnajacej rowerkiem po mleczko 2+2=5bo biedna nie wie,ze musi tez zaplacic za petrol. :rotfl:
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 30 lis 2008, o 19:52

No dokładnie tak jest ;)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez lucjuk » 30 lis 2008, o 21:58

Nasze-Forum.Net napisał(a):Dołóż do tego inne nie wymienione w tym tekście podatki, jak chociażby podatek belki, podatki od czynności cywilno prawnych i całą masę innych.

Jest to ponad 70%, nie chce mi się tego teraz dokładnie rozpisywać.

A przydałoby się, bo nikt Ci tych 75% nie zabiera bezwiednie. To ile faktycznie ubywa, to różnica między zarobkiem brutto, a netto - na to nie masz wpływu (i to nie jest 75%), na wszystko inne łącznie z takim podatkiem belki już tak.

Nasze-Forum.Net napisał(a):
To szczera prawda, której nie jeden człowiek nie zna, i nie pozna.
Przykład właśnie z tą akcyzą na benzynę, wyobraźmy, że jest sobie nieco starsza pani, która nie posiada samochodu, chodzi sobie pomału pieszo, lub jeździ rowerem. Gdy ona słyszy, że kierowcy narzekają, że benzyna jest droga, myśli sobie - mnie to nie dotyczy, przecież ja nie mam nawet samochodu. Nie wie o tym, że kupując cokolwiek w sklepie płaci pośrednio akcyzę na benzynę, bo każdy towar trzeba dowieść do tego sklepu.

Naprawdę, większość ludzi nie ma zielonego pojęcia o ekonomii, dlatego takie teksty mogą się wydać populistyczne, ale jest to uświadamianie ludzi po prostu.

Nie żartuj? Kto tego nie zna? W niektórych sklepach to nawet masz ceny podawane bez VATu (oczywiście oprócz tych pełnych).
Weźmiesz gazetę czy bilet autobusowy i masz wyszczególnione ile jest podatku, nawet na rachunku w markecie jest.

Z tą panią to nieprawdę piszesz - ona nie płaci żadnej akcyzy (chyba że kupuje fajki czy alkohol) - ona płaci koszty produkcji, a to nie ma nic wspólnego z podatkami.

One się nie wydają populistyczne - one są populistyczne. A jak ktoś jest ignorantem co do otaczającego go świata, to takie teksty tego nie zmienią.
Podstawową wiedzę matematyczno-ekonomiczną dla własnego dobra powinien mieć każdy (dlatego np. jestem wielkim zwolennikiem obowiązkowej matury z matmy)
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez lucjuk » 30 lis 2008, o 22:00

stalker napisał(a):No a jak petrol idzie w gore,to wszystko idzie w gore,bo kierowca musi kupic petrol zeby dowiezc towar i musi wziasc wiecej za towar bo dal wiecej za petrol :rotfl: proste jak 2+2=4,ale dla starszej pani gnajacej rowerkiem po mleczko 2+2=5bo biedna nie wie,ze musi tez zaplacic za petrol. :rotfl:

To tak nie działa. Prosty przykład obalający to co piszesz:
Ropa w wakacje kosztowała ponad 140 dolców za baryłkę.
W dobie kryzysu cena spadła do ok. 60 dolców za baryłkę.
Czy cena benzyny spadła o połowę? Oczywiście, że nie.
Wniosek: Nie ma liniowej korelacji
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Reklama

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polityka

Kto przeglÄ…da forum