Tytuł, który coś dla Ciebie znaczy

Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej

Postprzez Moonlight » 1 gru 2008, o 01:11

Czy macie ukochane książki, których czytanie sprawia wam wyjątkową przyjemność, czy też takie, które przeczytaliscie raz i już nigdy nie zapomnicie?
Obojętnie, czy to książka z wczesnego dzieciństwa, ta przeczytana wczoraj, czy rok temu.

Zacznę:
Moje Książki Sentymentalne, to straszący na półce cykl Kronik Wampirzych Anne Rice, które uwielbiam.
Oprócz nich: dawno czytany Harry Potter, do którego sentyment mi pozostał, Świat Dysku i nie tylko Pratchetta, "Księga Cmentarna" Neila Gaimana, "Belgariada", "Złodziejka Książek", ostatnio cykl zaczynający się od "Zmierzchu" (między innymi ze względu na tematykę, która należy do moich największych obsesji/pasji- jak zwał, tak zwał), "Dracula" Stokera, "Portret Doriana Graya".
Całkiem możliwe, że zapomniałam o czymś- bardzo lubię czytać właściwie odkąd się nauczyłam, więc było tego wszystkiego już sporo.

Wypowiadajcie się ;)
"Każdej nocy, od godziny czwartej,
teatr magiczny
- tylko dla obłąkanych -
Wejście kosztuje rozum..."
Moonlight
Gosc

Reklama

Re: Tytuł, który coœ dla Ciebie znaczy

Postprzez Jarek » 1 gru 2008, o 01:28

Dla mnie znacząca jest jak na razie książka z żelbetu i norma ze stali. Nie mam czasu na to, by w spokoju poczytać jakąś fajną pozycję, odpocząć. Jestem facetem o technicznej głowie i jak na razie moją literaturą są książki, skrypty o tej właśnie tematyce, gdzie dominującymi znakami są wzory matematyczne.
Kiedyś miałem w ręku Alfreda Szklarskiego - bodaj "Sobowtór Profesora Rawy". Na dziś - niestety nic.
Jarek
Kapitan

Postprzez lucjuk » 1 gru 2008, o 01:52

Ja regularnie czytam Grishama - zdecydowanie mój ulubiony autor - pozycja numer jeden to "Ława przysięgłych".
Bardzo podobał mi się też Orwell - zarówno "Rok 1984" jak i "Folwark zwierzęcy".

Obecnie czytam książkę - wywiad rzekę najbardziej znanego pseudo-profesora Bartoszewskiego. W myśl zasady, żeby z kimś polemizować, trzeba znać jego zdanie.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez Dharma » 1 gru 2008, o 02:59

Dla mnie najważniejsze książki to:
Medaliony uwielbiam do niej wracać, od niej zaczęła się moja fascynacja książkami o holokauście
Wilk stepowy idealnie mądra książka, dodatkowo w pewnym stopniu utożsamiam się w tytułowym bohaterem
W takim razie płonie we mnie jakaś dzika żądza silnych uczuć, bucha wściekłością na to stonowane, płaskie, uformowane i sterylizowane życie. Niczego bowiem serdeczniej nie nienawidziłem nic mi bardziej nie było wstrętne niż owo zadowolenie, ów tłusty, urodzajny rozpłód normalności i przeciętności.

Miała absolutną rację i absolutnie się myliła.
Dharma
Gosc

Postprzez stalker » 1 gru 2008, o 03:14

A ja jestem inny,nie nawidze ksiazek,jak czytam to chce mi sie spac,dobrze wiem,ze film nie odzwierciedla ksiazki,ale wole zapodac film jak usypiac nad ksiazka.Jedyna jaka wymeczylem to chyba w 7kl.podstawowej Krzyzacy,nawet streszczen mi sie czytac nie chcialo.No ale coz,wszyscy nie moga tego uwielbiac.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 1 gru 2008, o 21:23

Mam zasadniczo podobne zdanie, z małymi wyjątkami, czasem jednak zdarza mi się coś przeczytać. Za młodu było to kilka części Pana Samochodzika, później trochę biograficznych książek muzyków i zespołów, ostatnim czasem 2 autobiografie polskich "mafiozów" Dziada i Słowika, a wkrótce będę czytał "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrowskiego ;)
W dalszych planach jeszcze jest 1 polityczna książka, i jedna o psychologi, zajmie mi to pewnie cały rok :)
Ale lektury w swojej edukacji, w całości nie przeczytałem chyba, żadnej, ale tak już mam, że nie lubię nic robić pod przymusem :D
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez pewniak747 » 1 gru 2008, o 21:52

"kłamstwa locke'a lamory" - świetnie napisana powieść fantastyczna autorstwa Scotta Lyncha. Intryga, przyjaźń, fortuna, magia. Naprawdę szczerze polecam ;)
Niedawno wyszła 2 część - "na szkarlatnych morzach".
nobody wants to be the last one there
everyone wants to feel like someone cares
pewniak747
Gosc

Postprzez serojad » 2 gru 2008, o 05:28

Moja książka ukochana, do której mogę wracać tysiąckrotnie to "Dziennik nimfomanki".
:amen:
.
serojad
vc Prezes

Postprzez gibemarvel » 2 gru 2008, o 13:14

"Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakowa to powieść, do której chętnie wracam.
Motto (z Fausta Goethego)
? Więc kimże w końcu jesteś?
- Jam częścią tej siły,
Która wiecznie zła pragnąc,
Wiecznie czyni dobro.

dobrze obrazuje sens powieści, ukazuje uniwersalną, wieczną walkę dobra ze złem. A jednak zło jako szatan (Woland), przewrotnie zrobił wiele dobrego, zarówno w życiu mistrza i Małgorzaty, jak i w Moskwie.
Uwielbiam:)
The unsettled mind is at times an ally
Leaving the senses to fend for themselves
The people collect undeniable data
(...)
Google kłamie.
gibemarvel
vc Prezes

Postprzez sadako » 13 gru 2008, o 17:07

wszystko Masterona, Kinga i cykl Stephenie Meyer "Zmierzch"
sadako