Transformacja nie skończyła się

Dział wysokiego ryzyka. Polityka zawsze wzbudza kontrowersje.

Postprzez lucjuk » 2 gru 2008, o 03:53

stalker napisał(a):
Dlaczego ceny nie spadly?najprosciej mowiac,bo panstwo ma zysk,jezeli cena benzyny poszla wgore,ceny ida w gore,np.maslo o 20gr i teraz jak benzyna idzie w dol o 30gr.to panstwo ma 50gr.Inaczej nie potrafie tego wytlumaczyc,tak jak pisalem,trzeba by usiasc na spokojnie i troche sie pobawic,ale to nie jest pisanie w postach.

Powiedz tak szczerze - miałeś coś wspólnego z ekonomią?
To jest nieprawda - jest dokładnie odwrotnie niż piszesz.
Jak cena benzyny idzie w dół, to akcyza która wpływa do budżetu i stanowi stały procent ceny jest mniejsza i państwo zarabia mniej.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Reklama

Re: Transformacja nie skończyła się

Postprzez stalker » 2 gru 2008, o 04:30

lucjuk napisał(a):
stalker napisał(a):
Dlaczego ceny nie spadly?najprosciej mowiac,bo panstwo ma zysk,jezeli cena benzyny poszla wgore,ceny ida w gore,np.maslo o 20gr i teraz jak benzyna idzie w dol o 30gr.to panstwo ma 50gr.Inaczej nie potrafie tego wytlumaczyc,tak jak pisalem,trzeba by usiasc na spokojnie i troche sie pobawic,ale to nie jest pisanie w postach.

Powiedz tak szczerze - miałeś coś wspólnego z ekonomią?
To jest nieprawda - jest dokładnie odwrotnie niż piszesz.
Jak cena benzyny idzie w dół, to akcyza która wpływa do budżetu i stanowi stały procent ceny jest mniejsza i państwo zarabia mniej.

Ok ale produkty ktore nie sa obiete akcyza,a cena ich poszla w gore,po obnizce cen paliwa nie maleja mniej-wiecej w ten sposob panstwo to rekompensuje,poza tym,myslisz ze hurtownia ktora podniosla ceny prod.po obnizce paliwa bedzie te ceny zmniejszac,bo mi sie nie wydaje.
Tego Ci panstwo nie powie,ale powiedza Ci np.hurtownicy,przedsiebiorcy.Idz do goscia,ktory ma jakis zaklad,przedsiebiorstwo i zapytaj go,dlaczego po obnizce cen paliwa inne art.nie tanieja,a przekonasz sie co Ci powie.
PS.ekonomie to ja mam na codzien.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez lucjuk » 2 gru 2008, o 19:53

stalker napisał(a):
Ok ale produkty ktore nie sa obiete akcyza,a cena ich poszla w gore,po obnizce cen paliwa nie maleja mniej-wiecej w ten sposob panstwo to rekompensuje,poza tym,myslisz ze hurtownia ktora podniosla ceny prod.po obnizce paliwa bedzie te ceny zmniejszac,bo mi sie nie wydaje.
No właśnie nie obniży, czyli ta Twoja teoria, że cena zależy od benzyny - leży. Znowu strzelasz sobie samobója.
Na czym konkretnie państwo zarobi? - bo tak jest namotane w tym zdaniu, że nie wiem?

stalker napisał(a):
Tego Ci panstwo nie powie,ale powiedza Ci np.hurtownicy,przedsiebiorcy.Idz do goscia,ktory ma jakis zaklad,przedsiebiorstwo i zapytaj go,dlaczego po obnizce cen paliwa inne art.nie tanieja,a przekonasz sie co Ci powie.

To mocno kulejesz z tą ekonomią, jak mi piszesz, że państwo więcej zarobi, kiedy cena benzyny spadnie - to jest kompletna bzdura.
Reszta jak wyżej - ciesze się, że sam doszedłeś do tego co pisałem Ci od początku.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez stalker » 2 gru 2008, o 20:04

lucjuk napisał(a):
stalker napisał(a):
No właśnie nie obniży, czyli ta Twoja teoria, że cena zależy od benzyny - leży. Znowu strzelasz sobie samobója.
Na czym konkretnie państwo zarobi? - bo tak jest namotane w tym zdaniu, że nie wiem?

stalker napisał(a):

To mocno kulejesz z tą ekonomią, jak mi piszesz, że państwo więcej zarobi, kiedy cena benzyny spadnie - to jest kompletna bzdura.
Reszta jak wyżej - ciesze się, że sam doszedłeś do tego co pisałem Ci od początku.

Stalker zawsze dochodzi nawet na lezaco ;)
stalker
Weteran

Postprzez lucjuk » 2 gru 2008, o 22:13

stalker napisał(a):

Ekonomia to zbyt poważna sprawa, żeby uprawiać ją na leżąco i pisać, że budżet zyska, kiedy zmaleją wpływy z akcyzy.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez stalker » 2 gru 2008, o 23:18

lucjuk napisał(a):
stalker napisał(a):

Ekonomia to zbyt poważna sprawa, żeby uprawiać ją na leżąco i pisać, że budżet zyska, kiedy zmaleją wpływy z akcyzy.

Teraz czepiasz sie konkretnie akcyzy.Zbyt powaznie to chyba Ty ja bierzesz a watpie zebys cokolwiek z tego mial.
stalker
Weteran

Postprzez Nasze-Forum.pl » 2 gru 2008, o 23:23

lucjuk napisał(a):jak mi piszesz, że państwo więcej zarobi, kiedy cena benzyny spadnie - to jest kompletna bzdura.

A pamiętasz jak to było kilka lat temu z akcyzą na wódkę? Obniżając akcyzę na nią, państwo zarobiło dużoo więcej, gdyż w jakimś stopniu pewnie wzrosło jej spożycie, ale także zmniejszyła się ilość kupowanego alkoholu z przemytu. Nie podważalny przykład, że warto obniżać podatki.

ps. o czym ten temat jest to ja już sam nie wiem :grin:
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez stalker » 2 gru 2008, o 23:27

Nasze-Forum.Net napisał(a):
lucjuk napisał(a):jak mi piszesz, że państwo więcej zarobi, kiedy cena benzyny spadnie - to jest kompletna bzdura.

A pamiętasz jak to było kilka lat temu z akcyzą na wódkę? Obniżając akcyzę na nią, państwo zarobiło dużoo więcej, gdyż w jakimś stopniu pewnie wzrosło jej spożycie, ale także zmniejszyła się ilość kupowanego alkoholu z przemytu. Nie podważalny przykład, że warto obniżać podatki.

Admin daj spokoj Lucjuk musi miec podpis prezydenta i 20 ministrow zeby to przyjac do wiadomosci.Ja juz zakonczylem ten temat. :amen:
stalker
Weteran

Postprzez lucjuk » 3 gru 2008, o 02:04

Nasze-Forum.Net napisał(a):

100% racji w przypadku wódki, tylko, że my nie przemycamy paliwa na taką skalę jak wódki czy papierosów - tych to łapiemy całe kontrabandy na granicach, a drugie tyle jest rozprowadzane u nas.
A kolejna sprawa, że akcyza od tego czasu już zdążyła wzrosnąć. Kolejna podwyżka na fajki od nowego roku.

Co do tej Waszej teorii z cenami ma się to nijak - bo towar do sklepu i tak będzie dostarczany, niezależnie od ceny benzyny - a w związku z tym wraz ze spadkiem cen, spadną wpływy do budżetu.
Chyba, że sklepy w Twojej okolicy zamyka się kiedy ceny ropy rosły...

P.S. Ceny w sklepach, podatki - można podpiąć jakoś pod transformację :)
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez lucjuk » 3 gru 2008, o 02:07

stalker napisał(a):
lucjuk napisał(a):
stalker napisał(a):

Teraz czepiasz sie konkretnie akcyzy.Zbyt powaznie to chyba Ty ja bierzesz a watpie zebys cokolwiek z tego mial.

Wybacz, ale to teraz utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że o gospodarce i wskaźnikach makroekonomicznych nie masz cienia pojęcia!
Jak to ja nic nie ma z tego, że budżet ma kilka milionów większą dziurę budżetową lub mniejszą - Ty to sobie wyobrażasz jak jakieś wirtualne pieniądze, ale to kasę to spłacamy my wszyscy.
Od wysokości wpływu do budżetu zależą inwestycję - coś co bezpośrednio dotyczy każdego.
Więcej chyba nie ma co pisać, bo widzę, że w ogóle tego nie kumasz.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Reklama

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polityka

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]