Powtórka z USA w Polsce

Aktualności z kraju i świata. Podyskutuj jak masz ochotę na aktualne tematy: gospodarcze, polityczne, kulturalne i społeczne.

Postprzez Nasze-Forum.pl » 17 lut 2009, o 17:55

To co do niedawna było czarnym scenariuszem zza oceanu, zaczyna się również w Polsce. Podczas gdy frank szwajcarski bije kolejne rekordy, eksperci prognozują nowe zjawisko na polskim rynku: masowe przejmowanie mieszkań przez banki. Dla zadłużonych szykuje się horror, dla komorników - szansa na świetny biznes - czytamy w "Dzienniku".

W sytuacji gdy frank zdrożał do ponad 3,20 zł, wielu kredytobiorcom zaczął się palić grunt pod nogami. Latem ubiegłego roku frank kosztował 1,98 zł. Wielu nie będzie stać na zapłacenie wyższych rat kredytu. I tu zaczyna się, zdaniem ekspertów, powtórka z kryzysu amerykańskiego.

- Jeszcze w ubiegłym roku liczba przejętych mieszkań była marginalna. W tym roku może się to niestety zmienić. Kryzys, wzrost wartości walut i wzrost oprocentowania kredytów mogą doprowadzić do tego, że mieszkania stracą tysiące osób - mówi Jerzy Bańka ze Związku Banków Polskich.

Dodatkowo rośnie bezrobocie. Eksperci oceniają, że już teraz złych, niespłacanych kredytów mieszkaniowych może być blisko 30 tys.

Wielu dopatruje się w całej sytuacji winy po stronie banków, które dawały kredyty na 70% miesięcznych zarobków kredytobiorcy.

Mniejszymi lub większymi ofiarami kryzysu mogą stać się niemal wszyscy, którzy mają znaczące kredyty.

Więcej w dzisiejszym "Dzienniku".

A jeszcze niedawno pisali, że Polska jest oazą, której kryzys nie dotknie.
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Reklama

Re: Powtórka z USA w Polsce

Postprzez lucjuk » 18 lut 2009, o 03:56

To prawda jak słyszałem, że nie ma kryzysu to śmiech mnie ogarniał. Za coś takiego (wypowiedzi jeszcze w październiku) min. finansów powinien dawno polecieć...
Co do samych mieszkań - tu jest Polska i tu wywalić kogokolwiek to wbrew pozorom często nie jest taka prosta sprawa. Wiele takich akcji ciągnie się latami. Zaraz się znajdzie osoba w podeszłym wieku, w ciąży i 100 innych których prawo zabrania eksmitować na bruk.
Aczkolwiek widać wyraźnie, że po skomercjalizowanych świętach typu Walentynki, także moda na odbieranie domów do nas doszła od Wujka Sama.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Reklama

Powrót do Aktualności

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]