Przyjemna nauka historii przez książkę

Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej

Postprzez LadyD » 30 wrz 2011, o 14:33

Ja bardzo lubię takie książki "na faktach" łatwiej mi wtedy zapamiętać historię, bo łatwiej sobie taką epokę wyobrażam :) np. po przeczytaniu Oliviera Twista zaciekawił mnie XIX wieczny Londyn itp. Czytacie takie książki. Co o nich myślicie? Lepiej uczą historii niż podręczniki?
"Odwraca się do mnie z uśmiechem. Jak on się ładnie uśmiecha: prosto w moje serce." :)
LadyD
Gosc

Reklama

Re: Przyjemna nauka historii przez książkę

Postprzez zielone jabÅ‚uszko » 17 paź 2011, o 18:06

Pewnie, że lepiej. Ja lubię czytać te o dworskim życiu i intrygach. Ostatnio pochłaniałam wszystko o Tudorach :)
zielone jabłuszko
Gosc

Postprzez LadyD » 19 paź 2011, o 13:56

No tak, oni mają bardzo ciekawą historię :P te wszystkie romanse i ścięcia głów:P Możesz podrzucić jakieś fajne tytuły?
"Odwraca się do mnie z uśmiechem. Jak on się ładnie uśmiecha: prosto w moje serce." :)
LadyD
Gosc

Postprzez zielone jabÅ‚uszko » 27 paź 2011, o 17:02

"Sześć żon Henryka VIII" Antoni Fraser, "Elżbieta I" George'a Bidwella, "Rubaszny król Hal" autora nie pamiętam :p

A jak chcesz obcinanie różnych części ciała i romanse to ostatnio czytałam fajną książkę w tym klimacie. Tyle, że akcja toczy się w Rosji. "Ludzie honoru" Alexandry Lapierre. To autentyczna historia syna kaukaskiego immama Szamila, którego uprowadził car Mikołaj I i który wychował się w Rosji. Jego ojciec prowadzi wojnę partyzancką i obcina rosyjskim żołnierzom różne części ciała, a on romansuje na carskim dworze.
zielone jabłuszko
Gosc

Postprzez LadyD » 27 paź 2011, o 19:30

Hehe rzeczywiście "w klimacie" :lol: Zapowiada się fajnie. To taka książka tylko historyczna czy jakaś fabuła też jest?
LadyD
Gosc

Postprzez zielone jabÅ‚uszko » 31 paź 2011, o 16:53

I to jaka! Miłosna :p To bardzo lekkostrawna książka historyczna, jest dużo faktów o konflikcie, życiu dworskim etc. ale wszystko wplecione w losy bohatera, no i jak już pisałam są romanse :p
zielone jabłuszko
Gosc

Postprzez LadyD » 31 paź 2011, o 22:20

zielone jabłuszko napisał(a):I to jaka! Miłosna :p To bardzo lekkostrawna książka historyczna, jest dużo faktów o konflikcie, życiu dworskim etc. ale wszystko wplecione w losy bohatera, no i jak już pisałam są romanse :p

Czyli tak jak tygryski lubią najbardziej :D. Poszukam, dzięki!
LadyD
Gosc

Postprzez smif&wessun » 21 lis 2011, o 17:54

Ja już jednak wolę książkę historyczną, a nie historie na faktach, bo autorzy takich powieści historycznych często robią błędy, co może skutkować przyswajaniem niepoprawnej wiedzy.
smif&wessun
Gosc

Postprzez LadyD » 21 lis 2011, o 21:56

Wystarczy sprawdzić autora. Ale tak jest ze wszystkim. Autorzy książek historycznych też popełniają błędy, a nawet dopasowują historię do swoich poglądów.
LadyD
Gosc

Reklama

Powrót do Literatura

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]