samobójstwo...

Interesuje Cię zachowanie człowieka, jego mowa ciała sposób bycia i czym to jest spowodowane? To dział dla Ciebie. Znajduje się tu również parapsychologia i grafologia oraz inne dziedziny związane z zachowaniem człowieka.

Postprzez stalker » 6 lis 2008, o 01:47

Jarek napisał(a):Hmm.. Samobójstwo..
Akt tchórzostwa? Według mnie desperacji i zagubienia.
Czy trzeba mieć odwagę, żeby popełnić samobójstwo? Uważam że tak.
Czy robią to osoby chore psychicznie? Nie jest to regułą.

Tylko splot okoliczności, zdarzeń, losów może spowodować, że niektóre osoby targają się na własne życie.
Ja bym nie miał odwagi. Przyznam, że miałem trudne w życiu chwile i myślałem o tym, ale w żadnym wypadku nie planowałem jak, kiedy i gdzie to zrobię. Szukałem alternatywy. Zastanawiałem się: co mi to da? Komu ja wyrządzę krzywdę? Na pewno sobie, a najbardziej bliskim.

Bardzo ladna wypowiedz.Krotka,zwiezla i na temat. 8-)
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Reklama

Re: samobójstwo...

Postprzez gibemarvel » 6 lis 2008, o 13:12

lucjuk napisał(a):Już do końca będziesz się migać od odpowiedzi :/

Nie schlebiaj sobie. Nie migam się, nie chce się powtarzać. W tym celu wróć do strony numer cztery i przeczytaj jeszcze raz swoje pytanie i moje wyjaśnienie nonsensu jaki w nim widzę.

lucjuk napisał(a):Oprócz Twojego przekonania jak to ujęłaś, to argumentach, ani słychu, ani widu...
(i trafiła się jeszcze przykładowa przyczyna)

Widocznie to nie ja nie mam argumentów, tylko Ty jesteś z nich nie zadowolony i czekasz na te, które możesz zbić. (takie odnoszę wrażenie).
Czy nie wystarczającym jest fakt, że uważam za akt odwagi, że ktoś podniósł głowę, wyprostował się i stwierdził, że co by nie było, on poszuka wyjścia i jednak będzie ŻYĆ? Jak więc tym samym mianem odważnego mam nazywać samobójcę?

Jarek napisał(a):Tylko splot okoliczności, zdarzeń, losów może spowodować, że niektóre osoby targają się na własne życie.

Tylko? Raczej tylko chora psychika lub emocje. Nie każdy przez niefortunny "splot okoliczności" przystawia sobie spluwę w skroń.
The unsettled mind is at times an ally
Leaving the senses to fend for themselves
The people collect undeniable data
(...)
Google kłamie.
gibemarvel
vc Prezes

Postprzez lucjuk » 6 lis 2008, o 14:15

gibemarvel napisał(a):
Nie schlebiaj sobie. Nie migam się, nie chce się powtarzać. W tym celu wróć do strony numer cztery i przeczytaj jeszcze raz swoje pytanie i moje wyjaśnienie nonsensu jaki w nim widzę.

Więc już Ci napisałem, że nic takiego nie sposób tam znaleźć.

gibemarvel napisał(a):
Widocznie to nie ja nie mam argumentów, tylko Ty jesteś z nich nie zadowolony i czekasz na te, które możesz zbić. (takie odnoszę wrażenie).
Czy nie wystarczającym jest fakt, że uważam za akt odwagi, że ktoś podniósł głowę, wyprostował się i stwierdził, że co by nie było, on poszuka wyjścia i jednak będzie ŻYĆ? Jak więc tym samym mianem odważnego mam nazywać samobójcę?

A no tak, że odwaga nie charakteryzuje tylko jednego sposobu zachowania.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez gibemarvel » 6 lis 2008, o 14:24

lucjuk napisał(a):A no tak, że odwaga nie charakteryzuje tylko jednego sposobu zachowania.

Nie JEDEN, ale nie dwa PRZECIWSTAWNE, rozumiesz, czy tu tez "nic takiego nie sposób zobaczyć"?
(...)
Google kłamie.
gibemarvel
vc Prezes

Postprzez lucjuk » 6 lis 2008, o 14:26

gibemarvel napisał(a):
lucjuk napisał(a):A no tak, że odwaga nie charakteryzuje tylko jednego sposobu zachowania.

Nie JEDEN, ale nie dwa PRZECIWSTAWNE, rozumiesz, czy tu tez "nic takiego nie sposób zobaczyć"?

A gdzie jest coś przeciwstawnego? Nie każdy przyłoży sobie pistolet do skroni i pociągnie za spust - też trzeba być odważnym, żeby to zrobić.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez gibemarvel » 6 lis 2008, o 14:38

lucjuk napisał(a):A gdzie jest coś przeciwstawnego?

Dalsze życie mimo wszystko (co wymaga odwagi), a zabicie się, tu jest coś przeciwstawnego.
(...)
Google kłamie.
gibemarvel
vc Prezes

Postprzez lucjuk » 7 lis 2008, o 01:51

gibemarvel napisał(a):
lucjuk napisał(a):A gdzie jest coś przeciwstawnego?

Dalsze życie mimo wszystko (co wymaga odwagi), a zabicie się, tu jest coś przeciwstawnego.

Jak ktoś nie ma odwagi się zabić, to i nie będzie jej miał w życiu. Samo wegetowanie odwagi żadnej nie wymaga.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez gibemarvel » 7 lis 2008, o 02:04

lucjuk napisał(a):Jak ktoś nie ma odwagi się zabić, to i nie będzie jej miał w życiu. Samo wegetowanie odwagi żadnej nie wymaga.

Tzn próbujesz mi powiedzieć, że jak ktoś się nie zabije, to też nie wyjdzie na prostą? Nie zacznie żyć na nowo? Jakieś straszne bzdury teraz tworzysz.
(...)
Google kłamie.
gibemarvel
vc Prezes

Postprzez lucjuk » 7 lis 2008, o 02:12

gibemarvel napisał(a):
Tzn próbujesz mi powiedzieć, że jak ktoś się nie zabije, to też nie wyjdzie na prostą? Nie zacznie żyć na nowo? Jakieś straszne bzdury teraz tworzysz.

Późna pora nie sprzyja Ci w czytaniu ze zrozumieniem jak widzę.

"Tzn próbujesz mi powiedzieć, że jak ktoś się nie zabije, to też nie wyjdzie na prostą?"
Z których słów wyciągnęłaś taki wniosek? To może być ciekawy materiał dla psychologów.

Można żyć i nie być odważnym (i nie próbować popełnić samobójstwa - również). Prościej już chyba nie da Ci się tego wytłumaczyć.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez gibemarvel » 7 lis 2008, o 02:19

lucjuk napisał(a):Późna pora nie sprzyja Ci w czytaniu ze zrozumieniem jak widzę.

Daruj sobie uszczypliwości i zajmij się tematem, nie zamierzam schodzić do poziomu przytyków z Tobą.

lucjuk napisał(a):Z których słów wyciągnęłaś taki wniosek? To może być ciekawy materiał dla psychologów.

Z tych: "Jak ktoś nie ma odwagi się zabić, to i nie będzie jej miał w życiu." - to jakiś aksjomat?

lucjuk napisał(a):Można żyć i nie być odważnym (i nie próbować popełnić samobójstwa - również). Prościej już chyba nie da Ci się tego wytłumaczyć.

To już brzmi sensowniej i zupełnie inaczej niż to wyżej w formie jakiegoś wydumanego pewnika.
(...)
Google kłamie.
gibemarvel
vc Prezes

Reklama

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Psychologia

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot]