celibat

Co wiesz na temat swojej religii? Czy podoba Ci się sposób prowadzenia mszy ..co sądzisz o księżach.. co wiesz na temat sekt.. Te i wiele innych tematów na tym dziale.

Postprzez Monika » 28 lis 2008, o 19:39

co sądzicie o celibacie księży?czy powinni go znieść?dlaczego osoba duchowna nie może mieć żony i dzieci? czy jeżeli byście mogli znieść celibat księży to zrobilibyście to?
ja uważam że celibat księży jest troszkę bezsensowny...jak ksiądz ma nauczać o miłości w rodzinie o współżyciu małżeńskim o kłótniach itp.jeżeli sam nie uczestniczy w życiu rodzinnym.Ksiądz także tak jak każdy potrzebuje miłości (nie tylko tej duchownej) i wiem że księża korzystają z usług domów publicznych...więc ja osobiście bardziej skłaniałabym się do zniesienia celibatu.
Reklama: firmy z branży: hobby i rozrywka dolnośląskie oraz hobby i rozrywka pomorskie w katalogach.
Monika
Pani Moderator ;)

Reklama

Re: celibat

Postprzez stalker » 28 lis 2008, o 19:53

Dla mnie calkowita glupota,moze kiedys to mialo jakis sens,to ich slubowanie,ale nie w obecnych czasach.To tylko facet 2rece2nogi,po co ma sie brandzlowac w konfesjonale,niech sie ozeni i robi to normalnie,jak przystalo na faceta a nie sztucznie sie podniecac.To bylby wzor do nasladowania,ksiadz z rodzina i dziecmi,wtedy moze cos powiedziec na ten temat a nie wpiep... sie w rodzine jak zielonego pojecia o tym nie ma.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Postprzez lucjuk » 29 lis 2008, o 03:30

stalker napisał(a):To bylby wzor do nasladowania,ksiadz z rodzina i dziecmi,wtedy moze cos powiedziec na ten temat a nie wpiep... sie w rodzine jak zielonego pojecia o tym nie ma.

To akurat bzdurny argument, bo przykładowo zawód psychologa w ogóle nie mógłby istnieć, skoro najpierw trzeba się wczuć w daną sytuację, żeby móc się wypowiedzieć.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez stalker » 29 lis 2008, o 03:54

lucjuk napisał(a):
stalker napisał(a):To bylby wzor do nasladowania,ksiadz z rodzina i dziecmi,wtedy moze cos powiedziec na ten temat a nie wpiep... sie w rodzine jak zielonego pojecia o tym nie ma.

To akurat bzdurny argument, bo przykładowo zawód psychologa w ogóle nie mógłby istnieć, skoro najpierw trzeba się wczuć w daną sytuację, żeby móc się wypowiedzieć.

Ale psycholog jest normalnym czlowiekiem,bez ograniczen,z rodzina i dziecmi a ksiadz co mi powie na temat rodziny jak nigdy jej nie mial ani dzieci.Ksiadz moze isc do psychologa i sobie z nim pogadac a nie odwrotnie.Poza tym co Ty mi tu wyjezdzasz z psychologiem.Psycholog to psycholog inna bajka a nie ksiadz.W rodzine sie nie wczuwa tylko sie z nia zyje i nabiera doswiadczenia rodzicielskiego,ktorego ksiadz nie ma.
stalker
Weteran

Postprzez gibemarvel » 29 lis 2008, o 14:37

Też uważam, że ksiądz zakrawa o hipokryzję, nauczając o życiu człowieka, rodzinie, wychowaniu dzieci etc. I nie ma tu dla mnie co porównywać z innymi zajęciami. Bo jak mam pouczać kogoś o czymś, co znam tylko z teorii? Puste słowa.
Pomijam już fakt, że celibat jest w pewnej części również tylko teoretyczny, księża czasem sami sobie go znoszą, bo wytrzymać nie mogą.
The unsettled mind is at times an ally
Leaving the senses to fend for themselves
The people collect undeniable data
(...)
Google kłamie.
gibemarvel
vc Prezes

Postprzez lucjuk » 29 lis 2008, o 16:17

stalker napisał(a):
Ale psycholog jest normalnym czlowiekiem,bez ograniczen,z rodzina i dziecmi a ksiadz co mi powie na temat rodziny jak nigdy jej nie mial ani dzieci.Ksiadz moze isc do psychologa i sobie z nim pogadac a nie odwrotnie.Poza tym co Ty mi tu wyjezdzasz z psychologiem.Psycholog to psycholog inna bajka a nie ksiadz.W rodzine sie nie wczuwa tylko sie z nia zyje i nabiera doswiadczenia rodzicielskiego,ktorego ksiadz nie ma.

Zarzucasz księdzu, że porusza tematy o których nie ma pojęcia, bo nie doświadczył życia rodzinnego. Analogia z psychologiem jest oczywista - on też porusza tematy, w których nie ma doświadczenia. Czyli skoro jeden nie może, to drugi też - chyba nie jesteś relatywistą?
Dlaczego psycholog nie może iść do księdza?
Ksiądz nie ma doświadczenia w życiu rodzinnym, a psycholog nie ma doświadczenia życia w patologii - czyli co, też nie może się wypowiedzieć ani pomóc, bo tego nie zna...
Totalny bezsens.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez lucjuk » 29 lis 2008, o 16:19

gibemarvel napisał(a):Też uważam, że ksiądz zakrawa o hipokryzję, nauczając o życiu człowieka, rodzinie, wychowaniu dzieci etc. I nie ma tu dla mnie co porównywać z innymi zajęciami. Bo jak mam pouczać kogoś o czymś, co znam tylko z teorii?

Uważasz, że psycholog zna wszystkie przypadki z doświadczenia, które porusza w rozmowach z pacjentami?
Bo jeżeli zna tylko z teorii to znaczy, że powinno się zlikwidować ten zawód.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez stalker » 29 lis 2008, o 16:44

lucjuk napisał(a):
stalker napisał(a):

Zarzucasz księdzu, że porusza tematy o których nie ma pojęcia, bo nie doświadczył życia rodzinnego. Analogia z psychologiem jest oczywista - on też porusza tematy, w których nie ma doświadczenia. Czyli skoro jeden nie może, to drugi też - chyba nie jesteś relatywistą?
Dlaczego psycholog nie może iść do księdza?
Ksiądz nie ma doświadczenia w życiu rodzinnym, a psycholog nie ma doświadczenia życia w patologii - czyli co, też nie może się wypowiedzieć ani pomóc, bo tego nie zna...
Totalny bezsens.

Zapominasz o jednym,zaden dobry psycholog nie powie Ci ani nie kaze jak masz zyc,ani,ze to jest dobre a to zle.
A Ty poszedlbys do eskimosa,aby nauczyl Cie jak zyc w Afryce jezeli tam nigdy nie byl a jego wiedza opiera sie na googlach,czy wybralbys jakiegos Afrykanina ktory 30lat smazyl sie w Afryce
stalker
Weteran

Postprzez gibemarvel » 29 lis 2008, o 17:36

lucjuk napisał(a):Uważasz, że psycholog zna wszystkie przypadki z doświadczenia, które porusza w rozmowach z pacjentami?

Napisałam, że nie ma co porównywać do pracy psychologa. To jest jego zawód, pomaga w ludzi psychicznych zawirowaniach. Ksiądz, jeśli nie ma pojęcia o rodzinie, wychowaniu dzieci, niech ten wątek ominie szerokim łukiem i zajmie się tym, o czym ma pojęcie.
The unsettled mind is at times an ally
Leaving the senses to fend for themselves
The people collect undeniable data
(...)
Google kłamie.
gibemarvel
vc Prezes

Postprzez lucjuk » 30 lis 2008, o 03:16

gibemarvel napisał(a):
lucjuk napisał(a):Uważasz, że psycholog zna wszystkie przypadki z doświadczenia, które porusza w rozmowach z pacjentami?

Napisałam, że nie ma co porównywać do pracy psychologa. To jest jego zawód, pomaga w ludzi psychicznych zawirowaniach. Ksiądz, jeśli nie ma pojęcia o rodzinie, wychowaniu dzieci, niech ten wątek ominie szerokim łukiem i zajmie się tym, o czym ma pojęcie.

Ale jakim cudem psycholog ma pojęcie, skoro też tego nie zna z doświadczenia?
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Reklama

Następna strona

Powrót do Religia

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot]