Sortowanie śmieci

Luźne tematy, nie pasujące do innych forumowych działów.

Postprzez ledesma » 17 wrz 2009, o 19:22

Hej,

Kwestia ekologii nie jest w Polsce podnoszona zbyt często, ale z ciekawości chciałem się dowiedzieć jak wygląda u Was w domu, czy sortujecie swoje śmieci, staracie się generalnie dbać o środowisko? Zdarzyło się Wam zrobić coś ekstra w tym kierunku?
ledesma
Gosc

Reklama

Re: Sortowanie śmieci

Postprzez lucjuk » 18 wrz 2009, o 14:07

Ja i mógłbym sortować, gdyby sytuacja u nas nie wyglądała tak patologicznie jak wygląda.
Bo jest jawnym skandalem, że płacąc za wywóz śmieci dostaje łaskawie 1 extra worek na plastikowe butelki, kubki, a za kolejny miałbym płacić. Nie mówiąc już że nie ma worków na inne rzeczy, powiedzmy papierowe.
Dlatego też skoro nasze władze tak do tego podchodzą to wrzucam praktycznie wszystko do kubła, po który (kolejny skandal) przyjeżdżają raz na 2 tygodnie.

Z bardziej patologiczną sytuacją to tylko we Włoszech się spotkałem.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez maciek_f1 » 18 wrz 2009, o 18:33

Dla mnie ekologia to sposób na biznes pod przykrywką szczytnych ideałów nie mówię tu o takich rzeczach jak sortowanie śmieci czy odnawialne źródła energi bo to jest akurat dobre, ale o to co robią ci ekoterroryści z "grin pisu" (nie chciało mi sie szukać poprawnej pisowni) ludzi zalewa, a oni nie chcą uregulować biegu rzeki bo wylewiska mogą byc prawdopodobnie siedliskiem czegoś tam(Prawdopodobnie to może w ziemię kometa uderzyć dziś czy jutro albo skończy się moda na sukces w tym stuleciu)czy idioci wieszający się na drzewach bo nie chcą dopuscić o budowy drogi która jest potrzebna ludziom , a sortowanie śmieci kuleje mocno jak ludzie posegregują to oni i tak wymieszają syzyfowa robota, a w małych miejscowościach jak u mnie wszystko jest wrzcuane do jednego kosza albo poprostu palone bo nie ma innych możliwości wywozu
maciek_f1
Rekrut

Postprzez lucjuk » 18 wrz 2009, o 19:06

maciek_f1 napisał(a):Dla mnie ekologia to sposób na biznes pod przykrywką szczytnych ideałów

Otóż to.
Ja dziś ktoś chce wyciągnąć kasę z UE to najłatwiej albo na tą pseudo ochronę środowiska (albo na medycynę).
A jak ktoś chce wyciągnąć kasę od ludzi - to zakładać fundację.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez maciek_f1 » 18 wrz 2009, o 22:54

Dziś była ta cała akcja sprzątania świata.Jak zobaczyłem jak to w mojej miejscowości jest robione to nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać. Przedszkolaki szły i zbierały śmieci z rowu przy drodze pakowali do worków i zostawiali tam gdzie się zapełniły i nikt nie zbierze tego poźniej , a tu pare domów na krzyz psy latają luzem i rozgrzebią i dalej syf w jakim ja kraju żyje :banghead: :confused: a potem nic dziwnego, że wszędzie syf jak dzieci od małego są uczone czegoś takiego
maciek_f1
Rekrut

Postprzez lucjuk » 19 wrz 2009, o 04:12

Ja w szkole lubiłem to całe sprzątanie świata, bo... lekcji kilku nie było :)
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez Theak » 19 wrz 2009, o 23:53

Ja mam tak, że jak sortuję śmieci to odbierają je za darmo (każde ilości) i dodatkowo płacę mniej za wywóz tych, które się nie da posortować. Rozwiązanie wręcz idealne.
Czary, Zaklęcia i Magia - serwis internetowy o magii TajemniceMagii.pl
Theak
Gosc

Postprzez ledesma » 20 wrz 2009, o 04:03

maciek_f1 napisał(a):Dla mnie ekologia to sposób na biznes pod przykrywką szczytnych ideałów nie mówię tu o takich rzeczach jak sortowanie śmieci czy odnawialne źródła energi bo to jest akurat dobre, ale o to co robią ci ekoterroryści z "grin pisu" (nie chciało mi sie szukać poprawnej pisowni) ludzi zalewa, a oni nie chcą uregulować biegu rzeki bo wylewiska mogą byc prawdopodobnie siedliskiem czegoś tam

Rozumiem, że nawiązujesz do kwestii Rospudy - tu akurat wina nie leżała po stronie ekologów tylko planistów całej tej inwestycji, którzy mogli od początku uniknąć problemów, gdyby już pierwszy projekt obwodnicy był inaczej poprowadzony. Droga była by już gotowa, nie wyrzucono by mnóstwa kasy w błoto i nie było by całej afery.

Czasami zdarza się, że ludzie robią na ekologii pieniądze, ale generalnie częściej takie inicjatywy są prowadzone za darmo przez pasjonatów tematu, albo za bardzo niewielką kasę, jeśli zajmuje to za dużo czasu, żeby móc równocześnie zarabiać. Takie akcje, nawet jeśli są dotowane leżą też w interesie państwa, bo jeśli teraz nie poradzimy sobie z problemem to za 15 czy więcej lat może być za późno.
ledesma
Gosc

Postprzez maciek_f1 » 20 wrz 2009, o 12:41

Nie to nie o rospude tylko o te ostatnie powodzie w małopolsce co były z reszta przykład z mojego regionu miasto Gniew wszyscy chcą most przez wisłe ekomafia blokuje najbliższy taki jest w Tczewie dzieciaki żeby do szkół jeździć muszą 40 km dziennie w jedną stronę tam jeździć bo do bliższego Kwidzyna nie ma mostu a następny jest w Grudziądzu ponad sto km dalej a te ekomatoły zawsze się do czegoś doczepią. A jeżeli ta tarasa była najdogodniejsza, żeby ludzi nie trzeba było wysiedlać i wykupywać od nich gruntów no to tam według mnie powinna iść , ale nie ważniejsze jakieś pier###ne chwasty od zdrowia czy życia ludzi Chcialbyś/ chciała byś żeby droge szybkiego ruchu wybudowali pod twoim oknem albo kazali Ci sprzedać dobytek i się wyprowadzić bo terroryści zablokowali budowe która omija twoją miejscowośc też byś ich bronił/broniła ?
I nikt mnie nie przekona, że to człowiek wywołuje efekt cieplarniany w takim stopniu jak Ci ekoterrorysci mówią przecież to jest cykl ziemi kiedyś też już była epoka lodowcowa , a potem przyszło ocieplenie i teraz będzie tak samo

Kolega który studiował ochronę środowiska napisał tak(z innego forum nie ogólno tematycznego)
"Po pierwsze, klimat owszem się zmienia, wpływ człowieka na te zmiany też można uznać za fakt, ale jest to wpływ wyjątkowo znikomy i najczęściej w wymiarze lokalnym. Nie może być inaczej, skoro np. ilość dwutlenku węgla pochodzenia antropogenicznego emitowanego do atmosfery nie przekracza 2% rocznie. To już więcej tam trafia w wyniku zwyczajnych procesów fotosyntezy albo zjawisk wulkanicznych. Tak że ocieplenie klimatu jest najmniejszym problemem ludzkości, co najwyżej spadnie sprzedaż ciepłej odzieży. To raz. Co do dziury ozonowej, również nie wiadomo na ile jest to efekt naturalnych procesów, a na ile działalności człowieka. W końcu wulkany i inne takie wypuszczają do atmosfery rocznie o wiele więcej ton chloru (nawet ponad 30 mln) niż wszystkie wyrzucone na śmietnik lodówki, dezodoranty itp. razem wzięte. Zresztą dziura ozonowa jest zjawiskiem lokalnym i okresowym - nie jest tak, że ona cały czas utrzymuje się w takiej samej postaci. Wystarczy większa dawka trójatomowego tlenu z atmosfery, by załatać dziurę aż do następnego razu. To dwa. Co do zjawiska ginięcia gatunków - może i narusza to równowagę biosfery, ale nie od dziś wiadomo, że słabiej przystosowane organizmy wymierają i są zastępowane przez te, które przeszły selekcję doboru naturalnego. Natura już się postara, by wyrównać straty. Homo sapiens, też to kiedyś spotka, jeśli tylko pojawi się gatunek rozumniejszy, zdolny nas wyeliminować - tak samo jak my kiedyś odesłaliśmy w niebyt człowieka z Neanderthal."
Więc ekoterroryści nigdy mnie nie przekonają, że ich działania są słuszne jak ich widzę to nóż mi się w kieszeni otwiera to jest ogłupianie ludzi
maciek_f1
Rekrut

Postprzez lucjuk » 21 wrz 2009, o 00:15

ledesma napisał(a):Czasami zdarza się, że ludzie robią na ekologii pieniądze, ale generalnie częściej takie inicjatywy są prowadzone za darmo

Odsyłam do projekty budżetu UE to zobaczysz, że się mylisz.
Czasami to się znajdzie ta właśnie banda idiotów - nie boję się ich tak nazwać, którzy przywiążą się za frajer do drzewa.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Reklama

Następna strona

Powrót do Hyde Park

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot]