Studia warto czy nie

Problem z pracą domową? Niedługo test, a ty nic nie umiesz? Napisz! Pomożemy!

Postprzez stalker » 24 paź 2008, o 12:44

Pare dobrych tematow juz bylo,widze ,ze forum troszke sie rozkreca,wiec co sadzicie o studiowaniu?warto czy nie.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Reklama

Re: Studia warto czy nie

Postprzez Nasze-Forum.pl » 24 paź 2008, o 13:01

Na pewno warto, tylko według mnie watro studiować konkretny kierunek, po którym jest wizja pracy, musi to być kierunek który cię interesuje, a nie jak mam przykłady wśród znajomych co pokończyli np. politologię, filozofię :D , jakieś stosunki międzynardowe czy socjologię, mają mgr. i to jedyna korzyść z 5 lat studiowania, bo do jakiejś konkretniej pracy to oni nie są przygotowani po takich studiach. 8-)
W świecie, w którym głupota stała się normą, warto być nienormalnym ...
Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez stalker » 24 paź 2008, o 13:08

A po jakim kierunku jest wizja pracy?,tego nie przewidzisz.Handel zagraniczny i obsluga celna.Mialo byc pieknie.
stalker
Weteran

Postprzez lucjuk » 24 paź 2008, o 14:10

Podzielam zdanie naszego Admina.
Są kierunki, po których zawsze będzie zapotrzebowanie na pracę ludzi, którzy je skończą.
Osobiście uważam za taki swój kierunek, ale jego pominę celowo. Przytoczę pierwsze z brzegu:
- prawnicy - byli, są będą potrzebni. Dziś każda szanująca się firma zatrudnia swojego prawnika
- lekarze - pierwsza część jak wyżej.

Generalnie wystarczy też poczytać trochę prognoz i ciągle czyta się, że będą potrzebni ludzie z wykształceniem technicznym.

Co do studiowania tego co się lubi. Mam kumpla, którego fascynowało coś na tyle dziwnego, że nazwy nie pamiętam nawet, a kierunek ten w owym czasie był tylko w Warszawie. Chłop poszedł po rozum do głowy - przeniósł się do stolicy. Zapisał się na SGH, a po pierwszym roku wziął to swoje cudo jako drugi kierunek. Tym sposobem zdobył dobre wykształcenie i zaspokoił swoje marzenie.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez dKc » 25 paź 2008, o 01:20

Czy warto studiować? Tak :) Tu już nie chodzi o wykształcenie, na zmywak do Anglii każdego przyjmą :D Tu chodzi o ludzi, jakich poznasz. Ja studiuje i mieszkam w akademiku i jak na razie nie narzekam (tak bardzo :). Studiowanie ma to do siebie, że jest po prostu przyjemne:) Pozdrawiam.
Obrazek
dKc
Gosc

Postprzez Łukasz93lbn » 25 paź 2008, o 12:20

Studiowanie napewno jest warte.

Ja teraz zastanawiam sie co wybrac liceum czy technikum. Koncze juz gimnazjum i mam taki dylemat po technikum mam zawod i mature a po liceum tylko mature
Łukasz93lbn
vc Prezes

Postprzez sadako » 25 paź 2008, o 22:34

napewno jest warte. Jak masz magistra na papierku i np. doświadczenie to wiadomo że prędzej cię przyjmą do jakiejś dobrze płatnej firmy niż kogoś po zawodówce
sadako
Admiral

Postprzez serojad » 27 paź 2008, o 04:17

Łukasz93lbn napisał(a):Ja teraz zastanawiam sie co wybrac liceum czy technikum. Koncze juz gimnazjum i mam taki dylemat po technikum mam zawod i mature a po liceum tylko mature

Wybierz technikum jeśli dasz radę pogodzić przedmioty standardowe z zawodowymi :) Technikum zapewnia Ci większe doświadczenie, bo są przecież praktyki etc. Zależy to od szkoły :) ja w ciągu czterech lat, jeździłam parę razy na wymiany międzynarodowe, miałam praktyki w dwóch dobrych restauracjach , w dobrym hotelu. Ciągle poznaje się nowych ludzi, ciągle coś się robi. To jest fantastyczne:) Ludzie z liceum z mojego rocznika nie mogą powiedzieć nic o np. imprezach integracyjnych z Niemcami nad morzem :P
.
serojad
vc Prezes

Postprzez lucjuk » 27 paź 2008, o 04:53

To zależy od szkoły, przecież licea tak samo organizują wymiany. Np. w mojej szkole to byli Francuzi.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez stalker » 27 paź 2008, o 16:10

Jest duzo za i duzo przeciw,multum ludzi z papierkiem magistra twierdzi,ze to iz go posiadaja zchrzanilo im zycie.
A po co te studia?,zeby miec lepsza prace,a po co lepsza praca,?zeby lepiej zarabiac.Dzis ludzie po zasadniczej bija taka kase,ze nie jeden magister nie zobaczy.
Druga sprawa,zeby miec dobra prace trzeba miec nie tylko studia ale i dobre plecy gogos kto nas wesprze i pomoze nam.
Trzecia sprawa to to ,ze nie kazdy nadaje sie na studia,oczywiscie sa ludzie stworzeni tylko do pracy typu:doktor,prawnik czy profesor.Osobiscie uwazam,ze powinnismy robic to co lubimy i w czym jestesmy dobrzy nie powinnismy ulegac wplywom i naciskom naszego otoczenia[bo kumpel idzie na studia,bo po zsz bedziesz burakiem ,bo wszyscy w rodzinie sa magistrami.]
Studia to nie cale zycie,to tylko jedna z drog przez nie prowadzaca.
Jakbym mial wybierac miedzy gosciem po zsz,ktory ma ladny domek z ogrodkiem i pieskiem a w garazu parkuje swoiego bentleja a magistrem e,a pracujacym a markecie i skladajacym na kawalerke,to wybor chyba jest oczywisty nie tylko dla mnie.
To,iz nie posiadamy wyksztalcenia wyzszego nie czyni nas ludzmi gorszymi,nierazem lepszymi od mag.
stalker
Weteran

Reklama

Następna strona

Powrót do Szkoła, nauka, edukacja