Szkolnictwo

Problem z pracą domową? Niedługo test, a ty nic nie umiesz? Napisz! Pomożemy!

Postprzez stalker » 11 gru 2008, o 16:46

Co sadzicie o naszym szkolnictwie?moze nie doslownie o poziomie nauczania ale caloksztalcie.Mnie osobiscie bardzo sie podobaja zachodnie szkoly,te bractwa alfa beta itd.cos co jednoczy mlodziez a jednoczesnie to ze uczniom takich szkol wstyd jest sciagac i oni sami o tym wiedza.Slyszalem,ze rok temu lub dwa wprowadzono mundurki co okazalo sie totalna porazka,ale nic dziwnego,to co ja widzialem u mojej siostrzenicy to zwykla koszulka za 5zl na ryneczku,to nie ma sie co dziwic.
Jeden czlowiek-jedna legenda
stalker
Weteran

Reklama

Re: Szkolnictwo

Postprzez Nasze-Forum.pl » 11 gru 2008, o 16:58

Mnie załamuje obecna matura ustna z polskiego, trzeba przygotować prezentacje, i później o niej poopowiadać, za moich czasów trzeba było wszystko umieć, pytania jaki się dostanie to była niewiadoma.

W dodatku, kwitnie biznes, te wypracowania przygotowują za kasę sami nauczuciele, znaleźli sobie sposób na dorobek, moim zdaniem to trochę nie etyczne ...

Witam. Potrzebujesz pomocy w napisaniu prezentacji maturalnej z języka polskiego? Napisz do mnie maila a dowiesz się wszystkiego dokładniej. Prace pisze nauczyciel z wieloletnim doświadczeniem. Posiadam również maile oraz kontakty z osobami, które korzystały z jego usług. Cena konkurencyjna!

http://www.licealista.net/oferty-f34.html
Dobry katalog stron warto dodać swoje serwisy. Nigdy nie wiem Jak doładować konto w Orange więc sobie napisałem taki wpis :)
Nasze-Forum.pl
Administrator

Postprzez stalker » 11 gru 2008, o 17:59

Nasze-Forum.Net napisał(a):Mnie załamuje obecna matura ustna z polskiego, trzeba przygotować prezentacje, i później o niej poopowiadać, za moich czasów trzeba było wszystko umieć, pytania jaki się dostanie to była niewiadoma.

W dodatku, kwitnie biznes, te wypracowania przygotowują za kasę sami nauczuciele, znaleźli sobie sposób na dorobek, moim zdaniem to trochę nie etyczne ...

Witam. Potrzebujesz pomocy w napisaniu prezentacji maturalnej z języka polskiego? Napisz do mnie maila a dowiesz się wszystkiego dokładniej. Prace pisze nauczyciel z wieloletnim doświadczeniem. Posiadam również maile oraz kontakty z osobami, które korzystały z jego usług. Cena konkurencyjna!

http://www.licealista.net/oferty-f34.html

To rzeczywiscie bardziej przypomina prace dyplomowa jak mature ustna.
stalker
Weteran

Postprzez Monika » 11 gru 2008, o 18:16

no to trochę udogodnienie dla maturzystów;P
wiem coś o tym bo sama pisałam taką maturę....miałam temat..motyw apokalipsy..w sumie uczyłam się do niego jakieś 2 dni...maturka poszła super:)no ale w sumie nie o tym chciałam napisać..kiedyś była matura że trzeba było się nauczyć pytań..siadało się przed komisją i się odpowiadało...bez sensu...bo to było kucie na pamięć pytań które i tak za jakiś czas się zapominało..natomiast nowa matura jest przygotowaniem do studiów..bo botem na studiach ma się różne seminaria które trzeba wygłosić..człowiek uczy się nie tylko czytania z kartki jak również nie tylko uczenia się na pamięć...no bo tak jak to mój ulubiony profesor powiedział:"nie uczcie się!zacznijcie studiować!"trzeba wiedzieć gdzie znaleźć wiedzę a nie bez sensu wkuwać ją na pamięć:) poza tym maturka ustna z języka polskiego nie liczy się do niczego,do żadnej średniej,nie bierze się jej pod uwagę jako kryterium przyjęcia na studia:)
Reklama: firmy z branży: hobby i rozrywka dolnośląskie oraz hobby i rozrywka pomorskie w katalogach.
Monika
Pani Moderator ;)

Postprzez lucjuk » 12 gru 2008, o 02:49

stalker napisał(a):Co sadzicie o naszym szkolnictwie?moze nie doslownie o poziomie nauczania ale caloksztalcie.Mnie osobiscie bardzo sie podobaja zachodnie szkoly,te bractwa alfa beta itd.cos co jednoczy mlodziez a jednoczesnie to ze uczniom takich szkol wstyd jest sciagac i oni sami o tym wiedza.Slyszalem,ze rok temu lub dwa wprowadzono mundurki co okazalo sie totalna porazka,ale nic dziwnego,to co ja widzialem u mojej siostrzenicy to zwykla koszulka za 5zl na ryneczku,to nie ma sie co dziwic.

O całokształcie to dużo by pisać - ale główna bolączka to brak pieniędzy. Ludzie ciągle nie rozumieją, że jak więcej w szkolnictwo włożymy, to potem więcej z tego wyciągniemy - a tak jest jak jest.
Kto chce się wybić w pracach naukowych, to musi mykać przeważnie za wielką wodę.

Jeżeli chodzi o ściąganie - u nas taka mentalność, ale jest też drugi aspekt. W wielu krajach ściąganie jest nie do pomyślenia, kończy się wizytą u dyrektora i sporymi kłopotami, u nas dostanie się max. 1 i w sumie tyle, a i to nie zawsze.
Ale to co chciałem powiedzieć w temacie ściągania i to czym różnimy się od innych to to czego nam w szkole każą się uczyć - całą masę encyklopedycznej wiedzy - i to jest problem, więc trudno się dziwić, że dzieciaki ściągają nie będąc w stanie wszystkiego przyswoić.

Mundurki - powiem tak, wg mnie to była bardzo dobra idea, kwestia bezpieczeństwa jest niepodważalna na terenie szkoły. Schludność i ich wygląd trudno generalizować, bo mundurki były przeróżne. Osobiście nie chciałbym w nich chodzić - pewnie kwestia przyzwyczajenia - ale dostrzegam wiele pozytywów w tym projekcie.
Jestem przekonany, że to nie ich wygląd leżał u podnóża fiaska tego projektu.
"Wszyscy ludzie rodzą się równi i mają prawo do życia, wolności i szczęścia"
Obrazek
http://student.agh.edu.pl/~lucjuk
Polecane:
http://platformaobywatelska.cba.pl/
lucjuk
Weteran

Postprzez lucjuk » 12 gru 2008, o 02:52

Nasze-Forum.Net napisał(a):Mnie załamuje obecna matura ustna z polskiego, trzeba przygotować prezentacje, i później o niej poopowiadać, za moich czasów trzeba było wszystko umieć, pytania jaki się dostanie to była niewiadoma.

Otóż to - taki egzamin nic nie sprawdza. Zrobienie prezentacji zajmuje dosłownie chwilę w porównaniu z czasem jaki trzeba było poświęcić na zdobycie wiedzy potrzebnej do zdania "starej wersji" na którą się załapałem.
A porównanie też w domu mam, bo siostra już to badziewie robiła.
Taki egzamin nie sprawdza żadnej wiedzy, bo można go zdać nie odpowiadając nawet na pytania komisji - co w gruncie rzeczy jest i tak wyczynem nie lada, jeżeli ma się o wygłaszanym temacie chociaż ogólne pojęcie (czytaj samemu się tą prezentację zrobiło).
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez lucjuk » 12 gru 2008, o 02:57

Monika napisał(a):kiedyś była matura że trzeba było się nauczyć pytań..siadało się przed komisją i się odpowiadało...bez sensu...bo to było kucie na pamięć pytań które i tak za jakiś czas się zapominało..natomiast nowa matura jest przygotowaniem do studiów..bo botem na studiach ma się różne seminaria które trzeba wygłosić..człowiek uczy się nie tylko czytania z kartki jak również nie tylko uczenia się na pamięć...

Część się zapomniało, część się zapamiętało - tak samo jak z prezentacją. Po jakimś czasie też już wszystkiego nie pamiętasz - nie oszukujmy się.
Jak się wygłasza seminaria na studiach to jednak dotyczą one czegoś co sama wybrałaś wybierając kierunek studiów - więc w jakimś sensie jest to materiał, który jest Ci potrzebny, bardziej lub mniej, ale jednak.
Natomiast nie licząc jakiś przyszłych polonistów - jest to tak samo "o d*** rozbić" jak i te pytania
Przypomnę też że na "starej ustnej" 1 pytanie było interpretacją wierszy danego autora - dowolnie wybranych, dotyczących jakiegoś zagadnienia, więc takich rzeczy na pamięć się nie zakuwało.
Obrazek
Polecane:
lucjuk
Weteran

Postprzez stalker » 12 gru 2008, o 03:32

lucjuk napisał(a):

Mundurki - powiem tak, wg mnie to była bardzo dobra idea, kwestia bezpieczeństwa jest niepodważalna na terenie szkoły. Schludność i ich wygląd trudno generalizować, bo mundurki były przeróżne. Osobiście nie chciałbym w nich chodzić - pewnie kwestia przyzwyczajenia - ale dostrzegam wiele pozytywów w tym projekcie.
Jestem przekonany, że to nie ich wygląd leżał u podnóża fiaska tego projektu.

Zapewne chodzi o pieniadze-mundurki powinna zakupic szkola,powinny byc wizytowka szkoly i dzieciaki powinny chodzic w nich zadowolone.Tutaj swietnie to wyglada,kazda szkola ma inny sa w roznych kolorach,spodnie,biala koszula,kamizelka,marynarka,pantofle,to jest caly mundurek,zapewne widziales gdzies na filmach i tak powinno byc w Polsce ale jak sie to wszystko zliczy niech taki komplecik kosztuje 100zl x ilosc uczniow to troche jest a szkoly nie stac.
stalker
Weteran

Postprzez serojad » 12 gru 2008, o 06:01

Mój brat jest w wieku gimnazjalnym. Na początku, po wejściu ustawy o mundurkach- czekali na nie miesiąc. Po wpłaceniu pieniążków (ponad 100zł- za bluzę polarową, bezrękawnik i 2 *T-shirt. ) :!: , podaniu rozmiarów itd. W każdym bądź razie doczekali się. I po kolejnym miesiącu czy dwóch nie wiadomo, co się stało. Młodzież przestała chodzić w "mundurkach" . Totalne wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Tak samo czasem jest z książkami. Nauczyciele dają listy z pozycjami jakie należy kupić. Ale nauczyciele od języków zmieniają sobie program. I tym prostym sposobem mamy parę set złotych do tyłu i parę kompletów do angielskiego w domu. Jak dla mnie to jest totalny brak szacunku dla rodziców, którzy zarabiają na te wszystkie wydatki.
Co do matury.. ja sama pisałam pracę. Fakt faktem za późno, bo na 2 dni przed ustną. Ale zdałam, bo wybrałam temat dla siebie ciekawy i improwizowałam, mówiłam z głowy i opowiadałam swoim językiem, a nie tym 'wykutym'
Ludzie, którzy prace kupili w większości miało poprawkę.
Nauczyciele nie traktują już swojego zawodu tak jak kiedyś. Teraz zależy im chyba tylko na dobrej premii, atrakcyjnej wypłacie i na tym, żeby stracić mało nerwów..
.
serojad
vc Prezes

Postprzez stalker » 12 gru 2008, o 16:18

serojad napisał(a):
Nauczyciele nie traktują już swojego zawodu tak jak kiedyś. Teraz zależy im chyba tylko na dobrej premii, atrakcyjnej wypłacie i na tym, żeby stracić mało nerwów..

Ojjj tu sie mylisz acz nie do konca jest duzo takich nauczycieli o ktorych piszesz ale i sa tacy ktorzy powaznie traktuja swoj zawod i ciezko pracuja,wiem na przykladzie mojej siostry ktora jest dyrektorem szkoly,prowadzi wyklady ze studentami i naucza matematyki w gimnazjum,jest jedna z najwiekszych os w naszej galaktyce,zdac u niej z klasy do klasy to trzeba troszke wiedziec,zawsze mi mowila,ze nie kazdy musi miec mature a rodzicow z lapowami odprawia do domku.Dzien w dzien pracuje po 12 13 godzin nie ma wakacji jak inni poniewaz w wakacje tez musi na pare godzin skoczyc na uczelnie wypelniac jakies bzdurne papiery,dzienniki,ustalac godziny,zatwierdzac jakies bzdety itd.wiec moge smialo powiedziec,ze sa jeszcze nauczyciele u ktorych liczy sie wiedza aby isc dalej a nie tylko premia ktora jest groszowa,a wyplaty nie nazwalbym atrakcyjnej.
stalker
Weteran

Reklama

Następna strona

Powrót do Szkoła, nauka, edukacja

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]