Umberto Eco i nowość

Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej

Postprzez czytam-ona » 28 paź 2011, o 12:40

Już za kilka dni jego nowa książka będzie miała premierę - "Cmentarz w Pradze". Z pewnością dużo osób na nią czeka. Macie jakieś ciekawostki na temat tej książki? Macie zamiar sięgnąć po tą książkę?

Mnie zainteresowała ona po przeczytaniu kilkunastu stron w necie na temat "Cmentarza w Pradze", ale i sam Umberto Eco to dla mnie mistrz wśród pisarzów, ale nie tylko, ponieważ z tego co wiem to jest wiele jego felietonów, esejów, które warto przeczytać. Sama dopiero będę się zabierała do nich:)
czytam-ona
Gosc

Reklama

Re: Umberto Eco i nowość

Postprzez Salomea » 2 lis 2011, o 23:54

Hej,

Ja właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką "Cmentarza w Pradze" :P i przyznam szczerze, że póki co robi jestem zadowolona z zakupu, chociaż miałam poczekać na pierwsze opinie i wtedy sięgnąć po ten kryminał to nie żałuję, że zdecydowałam się "zaryzykować". Mogę tylko powiedzieć, że narrator jest niesamowity :thumbsup: - reszty nie zdradzę. Lepiej samemu przeczytać niż dowiedzieć się od kogoś wszystkiego. :) Koleżanka wygrała książkę Eco w konkursie organizowanym przez wydawnictwo... Szczęściara! W ogóle to jak ktoś nie jest pewien czy warto wydać pieniądze na "Cmentarz w Pradze" to radzę zajrzeć na stronę Oficyny Literackiej Noir sur Blanc na Facebooku, bo tam jest dostępnych kilka fragmentów z powieści, więc można chociażby po fragmentach wyrobić sobie opinię (chociaż po kawałku to trudno wyrobić opinię na całość)...
Wracam czytać, może chociaż dowiem się skąd taki tytuł :scratch: , bo słyszałam chyba z 5 różnych wersji... :mrgreen:
Riders on the storm...
Salomea
Gosc

Postprzez czytam-ona » 7 lis 2011, o 22:54

Jestem narazie posiadaczką jedynie tej wspaniałej książki - zbieram się na czytanie, narazie czasu brak. Ale ciekawość nie daje mi spokoju i sięgnęłam właśnie po fragmenty, o których piszesz Salomea i jestem coraz bliżej tego żeby rzucić wszystko i sięgnąć po ksiązkę. :grin: . Fragment o tym, żeby nasz główny bohater stał się szpiegiem przeciwko własnemu krajowi mnie powalił :D . Działa na psychikę nie ma co. Salomea a dużo już przeczytałaś? Zdradz chociaż tyle :D .
czytam-ona
Gosc

Postprzez Salomea » 16 lis 2011, o 13:52

czytam-ona ależ Ty ciekawska no! :D Powiem, Ci tyle, że małymi kroczkami zbliżam się do końca książki. Wrażenia na chwilę obecną? Zastanawia mnie fakt, skąd Eco wziął pomysł (a raczej jak się ten pomysł narodził) na tak skomplikowanego bohatera jakim jest Simone i który nienawidzi Żydów, masonów, kobiet i jeszcze wielu wielu innych. Ciekawa jestem ile udało mi się spraw/rzeczy zauważyć, których nie ma bezpośrednio w książce, a do których Eco się w pewien sposób odwołuje, ale to już temat na dłuższą dyskusję dopiero po zakończeniu czytania. :) A jak Tobie leci czytanie?
Riders on the storm...
Salomea
Gosc

Postprzez czytam-ona » 16 lis 2011, o 23:19

Jestem ciekawska bardzo:D
Ja jestem blisko połowy;) Główny bohater jest bardzo ciekawą postacią i bardzo barwną jak zauważyłam. Narracja świetna! Martwią mnie Eco metafory czy dam radę je rozszyfrować tak jak powinnam:D
Antysemityzm i Żydzi bardzo mnie ciekawią i to co tak naprawdę kieruje Simone do morderstw...hmm.
czytam-ona
Gosc

Postprzez Salomea » 18 lis 2011, o 17:44

Wszystkiego dowiesz się w odpowiednich momentach :) Co do głównego bohatera i antysemityzmu, to ostatnimi czasy zrobiło się trochę gorąco na ten temat, bo środowiska żydowskie zaczęły krytykować Umberto Eco za "Cmentarz w Pradze" i za to, że miesza prawdę z fałszem. Nawet jakaś historyczka, ceniona w środowisku żydowskim, wypowiedziała się na ten temat i to dosyć ostro. Jak dla mnie Eco zawsze lubił wokół siebie trochę szumu związanego z jego książkami i to normalne. Poza tym, to sprawia, że niektórym ciekawiej się czyta. Dla mnie jest to dodatkowa motywacja by później poszukać w kilku źródłach informacji na ten temat i sprawdzić kto tu faktycznie ma rację. W sumie może dzięki "Cmentarzowi w Pradze" ludzie zaczną sięgać częściej po historię... :)
Riders on the storm...
Salomea
Gosc

Postprzez czytam-ona » 19 lis 2011, o 03:04

Zawsze zrobią aferę nie z tego co trzeba;D. Akurat dla mnie Eco jest "inny" w pozytywnym znaczeniu, ponieważ książki nie są oklepane a wręcz przeciwnie, bardzo inne od wszystkich. "Cmentarz w Pradze" mnie zaskoczył i zaskakuje, ale takie mieszanie prawdy i fałszu tylko podsyca to, żeby dociec prawdy na własną rękę.
czytam-ona
Gosc

Postprzez Salomea » 19 lis 2011, o 23:29

No tak, tu się z Tobą zgodzę. Chociaż niekiedy ludzie przyjmują jako prawdę to, co czytają w takich powieściach i nie weryfikują swoich poglądów. "Cmentarz w Pradze" jak dla mnie jest lekturą dla ambitnych czytelników posiadających już jakąś wiedzę na ten temat, wtedy o wiele łatwiej się go czyta. A krytykować Eco to chyba już zawsze będą...
Riders on the storm...
Salomea
Gosc

Postprzez czytam-ona » 20 lis 2011, o 21:58

Dla mnie Eco akurat jeśli chodzi o "Cmentarz" wykazał się odwagą, taką, żeby publicznie poruszać tematy, które budzą kontrowersje i dyskusje w społeczeństwie. Nie wszyscy mają ją, a Eco za to powinien dostać medal, ode mnie:). Niektórzy nawet nie czytając książki krytykują, bo na przykład nie zgadzają się z tym czy tamtym,ale właśnie nie pomyślą, że większość "faktów" jest przez Eco zmyślonych. Tego nie biorą pod uwagę tylko odrazu krytykują..
czytam-ona
Gosc

Postprzez Salomea » 23 lis 2011, o 00:13

Nie nazwałabym tego odwagą. W sumie taki miał pomysł na powieść i z jednej strony rozumiem krytykę, a z drugiej strony nie rozumiem tego całego zamieszania wokół "Cmentarza w Pradze" i tego oburzenia ze strony środowiska żydowskiego. To jest powieść. Nikt nie powiedział, że wszystko, co w niej zawarte jest autentyczne. Eco wspominał jedynie, że odwołuje się w niej do autentycznych wydarzeń i że postacie mają swoje autentyczne pierwowzory. Nie oznacza to jednak, że trzeba wszystko przyjmować jako jedyną prawdę. To tylko od czytelnika zależy czy przyjmie na słowo to, co w fabule powieści czy sam sprawdzi jak było rzeczywiście. Idiotycznym byłoby dla mnie wierzyć we wszystko co się czyta, ale cóż... Może taki efekt był zamierzony przez Eco i cieszy się z tej krytyki :)
Riders on the storm...
Salomea
Gosc

Reklama

Następna strona

Powrót do Literatura

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]