Najlepsze forum młodzieżowe w sieci!
i przyznam szczerze, że póki co robi jestem zadowolona z zakupu, chociaż miałam poczekać na pierwsze opinie i wtedy sięgnąć po ten kryminał to nie żałuję, że zdecydowałam się "zaryzykować". Mogę tylko powiedzieć, że narrator jest niesamowity
Koleżanka wygrała książkę Eco w konkursie organizowanym przez wydawnictwo... Szczęściara! W ogóle to jak ktoś nie jest pewien czy warto wydać pieniądze na "Cmentarz w Pradze" to radzę zajrzeć na stronę Oficyny Literackiej Noir sur Blanc na Facebooku, bo tam jest dostępnych kilka fragmentów z powieści, więc można chociażby po fragmentach wyrobić sobie opinię (chociaż po kawałku to trudno wyrobić opinię na całość)...
, bo słyszałam chyba z 5 różnych wersji...
. Fragment o tym, żeby nasz główny bohater stał się szpiegiem przeciwko własnemu krajowi mnie powalił
. Działa na psychikę nie ma co. Salomea a dużo już przeczytałaś? Zdradz chociaż tyle
.
Powiem, Ci tyle, że małymi kroczkami zbliżam się do końca książki. Wrażenia na chwilę obecną? Zastanawia mnie fakt, skąd Eco wziął pomysł (a raczej jak się ten pomysł narodził) na tak skomplikowanego bohatera jakim jest Simone i który nienawidzi Żydów, masonów, kobiet i jeszcze wielu wielu innych. Ciekawa jestem ile udało mi się spraw/rzeczy zauważyć, których nie ma bezpośrednio w książce, a do których Eco się w pewien sposób odwołuje, ale to już temat na dłuższą dyskusję dopiero po zakończeniu czytania.
A jak Tobie leci czytanie?
Co do głównego bohatera i antysemityzmu, to ostatnimi czasy zrobiło się trochę gorąco na ten temat, bo środowiska żydowskie zaczęły krytykować Umberto Eco za "Cmentarz w Pradze" i za to, że miesza prawdę z fałszem. Nawet jakaś historyczka, ceniona w środowisku żydowskim, wypowiedziała się na ten temat i to dosyć ostro. Jak dla mnie Eco zawsze lubił wokół siebie trochę szumu związanego z jego książkami i to normalne. Poza tym, to sprawia, że niektórym ciekawiej się czyta. Dla mnie jest to dodatkowa motywacja by później poszukać w kilku źródłach informacji na ten temat i sprawdzić kto tu faktycznie ma rację. W sumie może dzięki "Cmentarzowi w Pradze" ludzie zaczną sięgać częściej po historię... 

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]