Zmierzch vs. Harry Potter

Jeśli kochasz magię, jaką niesie ze sobą dobra lektura, podziel się tym z innymi- czyli nasze ulubione gatunki literackie, postaci, autorzy, książki, poezja, proza i odrobina twórczości własnej

Postprzez BlaskU » 3 lis 2009, o 02:26

po co porównywać zupełnie dwie rożne książki ? to tak jakbym porównał pszczółkę Maje do spider mana ..
BlaskU
Gosc

Reklama

Re: Zmierzch vs. Harry Potter

Postprzez Moniq35 » 4 lis 2009, o 02:16

W wątku chyba nie chodzi o porównanie:))obie książki są teraz na topie:)i niema co ukrywać, obie to bajki:)
Moniq35
Gosc

Postprzez brama96 » 1 sty 2010, o 23:02

Ja od 2 lat sądziłam, że nie ma lepszej książki niż Harry Potter. Do czasu. Po przeczytaniu zmierzchu, książki walczą u mnie o pierwsze miejsce. :cray:
brama96
Gosc

Postprzez imbirek » 20 sty 2010, o 19:15

Ja przeczytałam i Pottera i Zmierzch, i muszę przyznać, ze trudno porównywać te dwie serie. Niby podobny gatunek literacki, lecz jednak nie do końca.
Ale czy to ma znaczenie? Podobało mi się i jedno i drugie, a to najważniejsze... :)
:good:
imbirek
Gosc

Postprzez Beti » 14 lut 2011, o 00:41

Ja jakoÅ› Harrego nie lubiÄ™, a sage zmierzch ogladalam film i powiem szczerze ze mnie zaciekawil, i chyba przeczytam ksiazke, tzn 4 ksiazki :shock:
hehe... za wiele nie powiedzialam, ale krotko mowiac poprostu wole chyba zmierzch 8-)
Beti
Gosc

Postprzez kasia147 » 23 sie 2011, o 16:52

ja uwazam, ze lepszy jest harry chociaz zmierzch tez da sie przeczytac ;) ale kto co lubi tu nie ma co porownywac ;) kazdy ma inny gust ;D
Nie jest ważne, kto kim się urodził, ale czym się stał! ;)
kasia147
Gosc

Postprzez olciaa_00 » 7 paź 2011, o 23:34

Mi się wydaje, że Harry Potter jest fajniejszy. Ciągle coś się dzieje, jest dużo magii, a nie tylko same romasne czy jak to tam nazwać.. Wszystkie tomy czytałam po kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło, natomiast nie wyobrażam sobie, żebym miała drugi raz przeczytać Zmierzch.. Nie chodzi tu tylko o to, że to bd. nudne, ale po prostu niektórych książek nie potrafię czytać po kilka razy. Co do treści Zmierzchu (pierwszej części) to przecież wszystko było takie oczywiste.. No i do tego zdziwiło mnie, że Bella tak łatwo uwierzyła w to, że Edward jest wampirem. Natomiast Harry Potter jest zawsze nieprzewidywalny. Gdy czytałam pierwszą część jeszcze tego nie wiedziałam, więc bardzo się zdziwiłam, gdy okazało się, żę Quirell czy jak to się tam pisze, był tym złym.. W drugiej już próbowałam mieć się na baczności, ale do głowy by mi nawet nie przyszło, że Ginny może otworzyć komnatę tajenic.. Trzecia częśc. Cóż. Dziwnie byłoby pomyśleć, że Black to nie przestępca, prawda? Czwarta byłą chyba najbardziej nieprzewidywalną.. Oczywiście podejrzewałam, że Moody mógł wrzucić to nazwiskodo czary ognia, ale nigdy nie przypuszczałam, że to może być ten syn Croucha.. Piąta. No cóż, piąta już była trochę inna, aczkolwiek nie pomyślałabym, że może chodzić o jakąś przepowiednię.. To była pierwsza część na której się popłakałam.. Syriusz. [*] ;(( ;**
Szósta.. Cóż, w niej raczej nic nieprzewidywalnego nie było, ale można było się z niej dowiedzieć o horkruksach i o przeszłości Voldemorta.. Po niej również płakałam, ale nie tak bardzo jak po zakonie.
W siódmej chyba już się wszystko wyjaśnia.. Często się tak zastanawiam czy p. Rowling to wszystko już od początku wiedziała? Że peleryna-niewidka jest insygniem ..? Że w ogóle będą te insygnia .. ? Że to, że Voldemort użyje Harry'ego krwi przy odradzaniu będzie miało jakieś znaczenie .. ? Że w ogóle bd. te horkruksy .. ? Ta cała przepowiednia .. ? Że tylu ludzi zginie .. ?
O kurde, trochę się rozpisałam. xd
Jeżeli chodzi o Zmierzch to to wszystko z góry było wiadome. Że Edward bd. wampirem itd.. No cóż, ja dopiero przeczytałam wczoraj pierwszą część dzisiaj jak bd. mi się chciało to może przeczytam albo chociaż zacznę czytać 2. ; )
olciaa_00
Gosc

Postprzez magga121 » 5 lut 2012, o 21:49

Nie czytałam Zmierzchu (zamierzam się za to zabrać), ale mogę powiedzieć że Harry Potter jest jednym z tych bohaterów, który mi się najbardziej podoba. J.K. Rowling bardzo ciekawie i magicznie :D opisała jego przygody. Bardzo podobają mi się kreacje postaci. A za filmem wręcz przepadam. Najbardziej podoba mi się 6 i 7 część zarówno książki jak i filmu. Są tylko odrobinę smutne (wiele osób umiera)..
Żyj!
Całym!
SobÄ…!
magga121
Gosc

Reklama

Poprzednia strona

Powrót do Literatura

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot]