Re: Zmierzch vs. Harry Potter
przez olciaa_00 » 7 paź 2011, o 23:34
Mi się wydaje, że Harry Potter jest fajniejszy. Ciągle coś się dzieje, jest dużo magii, a nie tylko same romasne czy jak to tam nazwać.. Wszystkie tomy czytałam po kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło, natomiast nie wyobrażam sobie, żebym miała drugi raz przeczytać Zmierzch.. Nie chodzi tu tylko o to, że to bd. nudne, ale po prostu niektórych książek nie potrafię czytać po kilka razy. Co do treści Zmierzchu (pierwszej części) to przecież wszystko było takie oczywiste.. No i do tego zdziwiło mnie, że Bella tak łatwo uwierzyła w to, że Edward jest wampirem. Natomiast Harry Potter jest zawsze nieprzewidywalny. Gdy czytałam pierwszą część jeszcze tego nie wiedziałam, więc bardzo się zdziwiłam, gdy okazało się, żę Quirell czy jak to się tam pisze, był tym złym.. W drugiej już próbowałam mieć się na baczności, ale do głowy by mi nawet nie przyszło, że Ginny może otworzyć komnatę tajenic.. Trzecia częśc. Cóż. Dziwnie byłoby pomyśleć, że Black to nie przestępca, prawda? Czwarta byłą chyba najbardziej nieprzewidywalną.. Oczywiście podejrzewałam, że Moody mógł wrzucić to nazwiskodo czary ognia, ale nigdy nie przypuszczałam, że to może być ten syn Croucha.. Piąta. No cóż, piąta już była trochę inna, aczkolwiek nie pomyślałabym, że może chodzić o jakąś przepowiednię.. To była pierwsza część na której się popłakałam.. Syriusz. [*] ;(( ;**
Szósta.. Cóż, w niej raczej nic nieprzewidywalnego nie było, ale można było się z niej dowiedzieć o horkruksach i o przeszłości Voldemorta.. Po niej również płakałam, ale nie tak bardzo jak po zakonie.
W siódmej chyba już się wszystko wyjaśnia.. Często się tak zastanawiam czy p. Rowling to wszystko już od początku wiedziała? Że peleryna-niewidka jest insygniem ..? Że w ogóle będą te insygnia .. ? Że to, że Voldemort użyje Harry'ego krwi przy odradzaniu będzie miało jakieś znaczenie .. ? Że w ogóle bd. te horkruksy .. ? Ta cała przepowiednia .. ? Że tylu ludzi zginie .. ?
O kurde, trochę się rozpisałam. xd
Jeżeli chodzi o Zmierzch to to wszystko z góry było wiadome. Że Edward bd. wampirem itd.. No cóż, ja dopiero przeczytałam wczoraj pierwszą część dzisiaj jak bd. mi się chciało to może przeczytam albo chociaż zacznę czytać 2. ; )